Nettdating:

- Det er ikke grunn til å gi opp håpet etter å ha hatt tre mislykkede samtaler på chatten

Nettdating gjør det lett å møte noen, men ikke på alle måter.

NETTDATING: Er du mye på Tinder eller andre sjekkeapper? Dette er fordelene og ulempene. FOTO: NTB Scanpix
NETTDATING: Er du mye på Tinder eller andre sjekkeapper? Dette er fordelene og ulempene. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

De fleste av oss har vært innom Tinder eller lignende sjekkeapper, og noen av oss er storforbrukere. Kanskje har du prøvd én date for deretter å slette appen tvert? Eller raser du gjennom lista for å finne folk å ha det gøy med? Her er uansett ekspertenes dom; hva funker, og hva funker ikke på Tinder?

LES OGSÅ: Tinder: - Det er en fast oppskrift på hvordan man fremstiller seg

Forhold, sex eller tidsfordriv

Tinder og lignende apper har gjort det svært enkelt for oss å komme i kontakt med noen - enten med håp om evig kjærlighet, eller et ønske om én het natt. Alle motiver blir ofte samlet på et slikt møtested.

SVEIP: Mange av oss har sveipet oss gjennom tinder. FOTO: NTB Scanpix
SVEIP: Mange av oss har sveipet oss gjennom tinder. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Det som er felles for apper og nettsider for sjekking er at du finner alt på et slikt sted. Du har de som er der for å flørte, de som er der for å være utro, de som kun vil ha sex og de som faktisk er ute etter en kjæreste, sier samlivsterapeut og sexolog Bianca Schmidt til KK.no.

Det betyr at du må ha et høyt nivå av utskillings-villighet og gode filter. Ikke alle er på Tinder av samme grunner som deg, så det er ikke noe vits i å bli irritert over det, mener hun.

- Det er heller ikke grunn til å gi opp håpet etter å ha hatt tre mislykkede samtaler på chatten. Vær tydelig ovenfor deg selv på hvorfor du er der, og kom deg videre om du møter på de som ikke er der av samme grunner.

Hun sier at det også er en myte at de fleste bare er på slike apper kun for sex. Ja, mange er ute etter kjæreste, men så har du også de som kun er der for tidsfordriv. Mange liker å chatte og tulle litt uten noen hensikt. Tinder kan dermed by på mye bortkastet tid.

LES OGSÅ: Singel? Disse uvanene gjør det ekstra vanskelig å finne den rette

Du lager ditt eget bilde

Schmidt trekker også frem at du kun ser et par bilder før du bestemmer om du ønsker å snakke med en person. Deretter blir det gjerne litt chatting, men det er milelangt fra et ansikt- til ansiktmøte, sier hun.

ANSIKT TIL ANSIKT: Sexologen mener det er lurt å treffes fort for å sjekke om kjemien stemmer. FOTO: NTB Scanpix
ANSIKT TIL ANSIKT: Sexologen mener det er lurt å treffes fort for å sjekke om kjemien stemmer. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Ikke tro at du i det hele tatt vet hvem denne personen er før du møter han eller henne - positivt eller negativt. Mange begynner allerede på chatte-stadiet å bli betatt av den andre personen, og fyller ut det vi mangler av informasjon med sine egne ønsker eller drømmer, sier hun.

Dermed kan et møte bli veldig skuffende. På samme måte kan vi lage negative tanker rundt en person etter en chat, selv om det kunne vært full klaff om dere møttes i virkeligheten.

- Internett er en måte å møte nye mennesker på, men det er best å møtes ansikt til ansikt fort.

LES OGSÅ: Dette synes gutta om sex på første date

Fjerner uaktuelle kandidater fort

En mislykket og klein date skjer titt og ofte. Og det er selvfølgelig ikke til å unngå totalt, men sexolog Thomas Winther tror Tinder og lignende apper kan hjelpe deg med å luke ut personer som åpenbart ikke ville vært aktuelle for deg uansett, og dermed spare litt tid.

- Man kan finne ut av mye ved å chatte noen dager, og hvis det da kommer frem at personen for eksempel har verdier du ikke kan stå inne for hos en partner, er det ikke vits i å dra på den daten. Da slipper du både kleine situasjoner og bortkasta tid, sier han til KK.

FORSKJELL: Menn og kvinner oppfører seg ofte litt forskjellig på datingapper. FOTO: NTB Scanpix
FORSKJELL: Menn og kvinner oppfører seg ofte litt forskjellig på datingapper. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Han tror ikke selve kjemien man opplever når man møtes personlig vil være veldig overraskende eller annerledes enn forventet hvis dere på forhånd har skjønt at dere har mye til felles.

Lettere for kvinner

Winther tror imidlertid at sjekkeapper er enklere for oss kvinner, selv om det kan virke håpløst når det til tider renner inn meldinger fra personer som åpenbart er ute etter kun én ting (med mindre du også kun er ute etter det samme, så klart).

- Jenter får nok av brevvenner, men menn opplever ofte at få kvinner tar kontakt på datingsider og apper. Det er nok litt av de gamle kjønnsrollene som henger igjen, at mannen skal ta initiativet. Men jeg vet at mange menn vil sette stor pris på at en kvinne tok kontakt først, sier han.

Han legger også til at en mann som sender meldinger til flere kvinner samtidig, ikke nødvendigvis gjør det fordi han bare er ute etter et ligg, men fordi han håper det øker sjansene for at noen svarer.

Winther råder deg til å se etter dine preferanser, og finner du noen du tror ville passet bra for deg - ta kontakt, og ikke vent til han gjør det. Sexologen synes også at du skal vise aktivt hva du er ute etter. Er det den rette du leter etter når du sveiper på Tinder? Skriv det i bioen.

- Det vil nok skremme bort noen, men det er jo bare bra, for da slipper du jo akkurat de personene du ønsker unngå. Hvorfor ikke si rett ut hva du vil, og aktivt lete selv etter en som kan passe bra for deg? Let aktivt etter egne preferanser i stedet for å vente på å se hvem som kontakter deg.

LES OGSÅ: 5 viktige ting dere bør snakke om FØR dere blir sammen

LES OGSÅ: - Dette skjer med datinglivet i 2018

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer