Gift:

Det er ikke lenger bedre for helsa å være gift (i hvert fall for de yngste)

Med mindre dere har vært gift i over ti år.

GIFT: En ny studie viser at gifte mennesker ikke nødvendigvis er lykkeligere enn single - særlig de yngste av oss.
GIFT: En ny studie viser at gifte mennesker ikke nødvendigvis er lykkeligere enn single - særlig de yngste av oss. Vis mer
Publisert

Å være gift sies å kunne minske risikoen for hjerte- og karsykdommer, demens, angst og depresjon, og generelt sett gjøre at vi lever lengre enn våre ugifte medmennesker. Det har nemlig forskning vist. (Forutsatt at du lever i et lykkelig ekteskap riktignok.)

LES OGSÅ: Frykt for forpliktelser- Sosiale medier forsterker ideen om at gresset er grønnere på andre siden

Kanskje er dette argumentene du lener deg på når du prøver å overbevise kjæresten din om at dere bør smis i hymens lenker. Men vent nå litt, for han kan bruke splitter ny forskning som et godt motargument.

I juli publiserte forskere ved Ohio State University en studie som viste tendenser til det motsatte – nemlig at gifte mennesker ikke nødvendigvis er lykkeligere enn single.

Studien tok for seg ektepar født mellom 1955 og 1984, og resultatene viste at det var kun de ekteskapene som hadde vart i ti år eller mer som så ut til å ha en positiv effekt på helsa. Dermed var det de yngste deltakerne som høstet færrest helsefordeler fra ekteskapet.

Yngre ektepar har en annen hverdag enn eldre

Man må jo helst være i et lykkelig ekteskap for å kunne hanke inn helsefordeler. Og en skulle jo tro at det var de nygifte som var de lykkeligste og sunneste. Så hvorfor er de ikke det?

– Det kan jo være mange grunner til det. Vi har jo kanskje lest litt mange eventyr om å leve lykkelig i alle sine dager. Og noen tror nok at bare man gifter seg så blir alt så bra. Alle par tenker jo at «men vi, vi skal klare det», sier Margrete Wiede Aasland, som er spesialist i sexologisk rådgivning ved Institutt for klinisk sexologi og terapi, til KK.no.

Men så får man barn og alt det medfører, og noen ganger kommer de raskt etter hverandre, og da kan ting fort endre seg.

LES OGSÅ: Derfor vil ikke barn redde forholdet

– Det kan bli litt krise fordi man inntar nye roller og man har et nytt familiemedlem å forholde seg til. Det blir mye logistikk i hverdagen og mange glemmer kanskje å pleie parforholdet. Det blir satt litt på vent fordi alt omhandler barnet og dets behov, forklarer hun.

Også må man ikke glemme at det er forskjell på generasjonene, og det er forskjell på hvordan man lever livet som ung og som voksen.

– De unge er mer likestilte, gutter gir hverandre klem uten problemer og man finner støtte og trygghet i venner. Man har et større sosialt nettverk, dermed gjør parene kanskje ikke like mye sammen. Det finnes par som for eksempel ikke har gått på kino sammen på over et halvt år, sier Aasland.

Etter hvert som man blir eldre roer man seg nok litt, og det man har hjemme blir kanskje viktigere.

– De som er gift har jo alltid noen å komme hjem til, og det er jo hyggelig å komme hjem til noen man er fortrolig med. Man kan selvsagt være enslig og ha det bra også, men vi mennesker trenger å bety noe for noen, forteller hun.

ANNEN HVERDAG: Unge ektepar har ofte en annen hverdag enn de eldre. Og med små barn i hus er det ikke alltid at forholdet har førsteprioritet. FOTO: NTB scanpix
ANNEN HVERDAG: Unge ektepar har ofte en annen hverdag enn de eldre. Og med små barn i hus er det ikke alltid at forholdet har førsteprioritet. FOTO: NTB scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Ekteskap og samboerskap - hva lønner seg egentlig?

Tar ikke hensyn til samboere

Den ferske amerikanske studien trenger derimot ikke være fasiten for oss alle. Morten Blekesaune, professor i sosiologi ved Universitetet i Agder, sier til KK.no at resultatene ikke samsvarer helt med tidligere studier.

– Det typiske mønsteret er at det meste blir bedre de første årene etter at man gifter seg for deretter å gli tilbake til noe som i det minste nærmer seg situasjonen før man giftet seg eller flyttet sammen. Jeg synes det er pussig at dette vanlige mønsteret ikke reproduseres i denne studien, og jeg vet ikke hvorfor, sier han.

Han peker på annen forskning, både fra Nord-Amerika og Nord-Europa, som indikerer at de store endringene skjer allerede når man flytter sammen, og at selve ekteskapets effekt på helse og lignende er mer omstridt.

I denne nyeste studien ser det derimot ut til at samboerskap ikke er tatt hensyn til; her er man gift eller ikke gift, og samboere synes å klassifiseres som «ikke gift». Ifølge Blekesaune kan dette være en mulig årsak til at studien viser andre resultater.

– Det er sannsynlig at en høyere andel av de unge deltakerne har vært samboere enn blant de eldre, og at samboerskapet har vart i flere år blant de yngste enn de eldste. Sammenligningsgruppen kan derfor bestå av flere samboere i den yngre enn den eldre gruppen, som kan gi betydelige skjevheter i estimatene, forklarer han.

LES OGSÅ: Går det an å være lykkelig uten sex?

Slik får du ekteskapet til å vare

Uansett hva studier måtte vise, hvis man klarer å skape et trygt og godt ekteskap der begge parter har det bra, så vil man lettere få et ekteskap som varer. Og hvis det varer så vil man kanskje også kunne få de gode helsefordelene. Men hvordan får man best et ekteskap til å vare?

– Det er en god forutsetning å være gode venner i tillegg til å være kjærester. Man må være hverandres fortrolige. Det vil ha noe å si for hvordan man håndterer konflikter og hvor lykkelig man blir i ekteskapet, mener Aasland.

TID SAMMEN: God kommunikasjon er viktig for et forhold, men det er også viktig at man tar seg tid til å være sammen. FOTO: NTB scanpix
TID SAMMEN: God kommunikasjon er viktig for et forhold, men det er også viktig at man tar seg tid til å være sammen. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Kommunikasjon og dialog er viktige faktorer for et godt forhold. Men Aasland understreker også at det er avgjørende å ta seg tid til å være sammen.

– Det er viktig å ha en balanse, med både litt alenetid og samtidig sette av tid til å være sammen. En ektefelle er jo en livsledsager som du skal kunne dele dine tanker og følelser med, sier hun og legger til:

– Så må man spørre seg «hva kan jeg bringe med inn i dette forholdet for at vi skal ha det bra?» Hvis man vet hva partneren liker så er det lettere å være en bra kjæreste, men man må jo være to om det.

LES OGSÅ: Hemmeligheten bak et langt ekteskap

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer