Faller For Eldre Menn

- Det er ikke nødvendigvis alderen det kommer an på, men hvor godt man passer sammen

Dette mener ekspertene om å være sammen med en person som er mye eldre!

ALDERSFORSKJELL: Aldersforskjellen mellom designer og tidligere skuespillerinne Mary Kate Olsen (30) og Olivier Sarkozy (47) overrasket mange, men ifølge ekspertene er det langt fra uvanlig. Foto: Splash News
ALDERSFORSKJELL: Aldersforskjellen mellom designer og tidligere skuespillerinne Mary Kate Olsen (30) og Olivier Sarkozy (47) overrasket mange, men ifølge ekspertene er det langt fra uvanlig. Foto: Splash News Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kjærligheten gjør oss både blind og kjenner ingen grenser verken til kjønn eller alder. Eller er det egentlig slik? Har det virkelig ikke noe å si hvor stor aldersforskjell det er?

Østerrikske forskere har tidligere hevdet å ha kommet fram til hva som er den «perfekte aldersforskjellen» mellom to mennesker i et parforhold. Ifølge studien, som KK.no tidligere har omtalt, passer kvinner best sammen med menn som er fire år eldre, mens menn bør ha en kvinne som er seks år yngre.

Men det er ikke uten grunn at man sier: Man velger ikke hvem man forelsker seg i. For i virkeligheten er det dessverre ikke så lett å bestemme seg for å forelske seg i en mamn bare på grunn av hans alder - og noen ganger kan aldersforskjellene være langt større enn den forskerne kom frem til!

Men er det greit å være sammen med en person som er mye eldre? Og hvilke fordeler/ulemper følger med forelskelsen? Vi har tatt en prat med ekspertene på feltet for å oppklare situasjonen.

LES OGSÅ: - Unge menn tenner på en moden, eldre kvinne som er trygg på seksualitet sin

- Det er nødvendigvis ikke alderen det kommer an på

Ifølge Rikke Pristed, som er autorisert psykolog og spesialist i sexologisk rådgiving, er det langt fra uvanlig at både kvinner og menn forelsker seg i personer som er mye eldre enn dem selv - og at det i dag, mer enn før, går begge veier. Ja, det virker nemlig som at stadig flere kvinner faktisk faller for yngre menn, i likhet som mange menn faller for yngre kvinner.

- Det er ikke uvanlig å forelske seg i en person som er eldre enn seg selv. Tidligere var det mest kvinner som var sammen med eldre menn, men i dag er det også mer akseptert enn tidligere at menn er sammen med kvinner som er eldre enn dem, sier Pristed og legger til:

- Og årsaken til at man forelsker seg i en eldre er som regel meget enkel: At man forelsker seg i et annet menneske. Det er ikke nødvendigvis alderen det kommer an på, men selvfølgelig kan det også være andre årsaker til at man tiltrekkes av eldre, som den andres modenhet, erfaring eller lignende. 

FORDELER OG ULEMPER: Ulla Aasland, sexolog og sexologisk rådgiver, forteller at det både er fordeler og ulemper ved store aldersforskjeller i forhold. Foto: fotografhilde.no
FORDELER OG ULEMPER: Ulla Aasland, sexolog og sexologisk rådgiver, forteller at det både er fordeler og ulemper ved store aldersforskjeller i forhold. Foto: fotografhilde.no Vis mer

Pristed får støtte fra Ulla Aasland, som er sexolog og sexologisk rådgiver, som også forteller til KK.no at alder ikke har noe å si dersom man er forelsket.

- Når det gjelder voksne mennesker er det ingen grense for hvem man kan velge som partner, selvom aldersforskjellen i mange tilfeller kan være stor, sier Aasland og legger til:

- Kjærligheten kjenner ingen alder, men det er selvfølgelig både fordeler og ulemper med å falle for en eldre partner. 

LES OGSÅ: Derfor faller vi for eldre menn

Fordeler og ulemper ved aldersforskjell 

Asland forteller at det vil variere veldig fra par til par hvordan de takler aldersforskjellen, noe som vil være avgjørende for om de opplever fordelene eller ulempene.

- Det er veldig individuelt hvordan man opplever det å være sammen med en eldre person. Er det en stor aldersforskjell mellom kan jo fordelene være for eksempel at du er sammen med en person med livserfaring og en som representerer trygghet, noe som kan føre til at du føler mer tilhørighet, forteller Aasland og fortsetter:

- Samtidig kan også store aldersforskjeller ha visse ulemper. For eksempel kan det være at man har ulike preferanser med tanke på aktivitetsnivå og interesser, med tanke på at man som oftest befinner seg i forskjellige faser i livet.

Også Pristed forteller at det er en rekke fordeler og ulemper knyttet til aldersforskjell - i likhet som det er fordeler og ulemper knyttet til det å være sammen med en person som er omtrent like gammel som deg. 

- Noen ganger betyr alderen muligens ikke så mye, da alder ikke nødvendigvis sier noe om modenhet, men noen ganger kan modenheten være forskjellig i en grad som kan gi problemer både for den ene og den andre parten, forteller Pristed og legger til:

- Det kan også være en udfordring at man befinner seg i forskellige steder i livet, at man ønsker ulike ting i forhold til om man for eksempel ønsker å reise, om man er i gang med utdannelse eller karriere, om man vil ha barn eller allerede har barn, og så videre.

- Men kan forhold med store aldersforskjeller vare?

- Selvsagt kan de vare. De kan vare lenge. Det er som sagt ikke nødvendigvis alderen det kommer an på, men hvor godt man passer sammen og hvor gode man er til å kommunisere og hvor fleksibel man er til hverandres forventninger, akkurat som i andre forhold.

LES OGSÅ: Her er aldersforskjellen 23 år!

FALT FOR ELDRE KVINNE: Skuespiller Ashton Kutcher falt for kollega Demi Moore en gang i tiden, til tross for at aldersforskjellen var stor. Men forholdet holdt ikke. Foto: Ap
FALT FOR ELDRE KVINNE: Skuespiller Ashton Kutcher falt for kollega Demi Moore en gang i tiden, til tross for at aldersforskjellen var stor. Men forholdet holdt ikke. Foto: Ap Vis mer

- Det er et faktum at alder og livsstil kan by på sykdommer som påvirker seksualiteten og parforholdet

Men til tross for at forhold hvor aldersforskjellen er stor i lik grad som andre forhold kan vare, forteller Aasland at en av de største utfordringene - som til slutt kan gjøre det vanskelig å fortsette forholdet - er helse og sykdom.

- Jo eldre man blir, jo tydeligere kan forskjellene bli når det kommer til helse, forteller Aasland og utdyper:

- For det er et faktum at alder og livsstil kan by på sykdommer som påvirker seksualiteten og parforholdet. Dette kan for eksempel være diabetes, hjerte og karsykdommer, leddgikt og kroniske ryggsmerter.

Aasland forteller at disse sykdommene - som har blitt ganske så vanlige blant befolkningen - vil kunne påvirke samlivet, og spesielt sexlivet i større grad enn andre sykdommer.

- I tillegg følger også ofte minket lystfølelse, trøtthet og manglende energi med alder og sykdom, noe som vil kunne påvirke sexlivet i negativ retning, og da også forholdet.

Sykdom og alder fører også med seg medisinering og hormonelle endringer som kan komme til å påvirke slimhinner og potens, forteller Aasland, og resultatet kan gå ut over parets sexliv. 

– Både kvinner og menn kan oppleve fall i testosteron-nivået, dette påvirker lystfølelsen. Hos kvinner kan også en utfordring med tynnere og mindre elastiske slimhinner i skjeden følge med, forklarer Aasland.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer