Den Andre Kvinnen

- Det er liksom «naturlig» at en mann er utro

Derfor blir ofte elskerinnen (eller kona) «syndebukken» i utroskapet.

UTROSKAP: Ifølge ekspertene ser man gjerne at gamle kjønnsrollemønstre henger igjen når det kommer til utroskap. Foto: Shutterstock / ESB Professional
UTROSKAP: Ifølge ekspertene ser man gjerne at gamle kjønnsrollemønstre henger igjen når det kommer til utroskap. Foto: Shutterstock / ESB Professional Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det kan virke som om alle kjendispar må gjennom utroskapsrykter innimellom og superparet Beyoncé og Jay Z slipper heller ikke unna. Da Beyoncé slapp albumet, «Lemonade», som inneholder en rekke låter som omhandler løgner og svik, blusset ryktene om utroskap opp nok engang.

UTROSKAPSRYKTER: Beyoncé sitt nye album «Lemonade» inneholder en rekke låter som omhandler løgner og svik, som fikk utroskapsryktene til å svirre. Men det var ikke Jay Z som fikk gjennomgå det verste. Foto: Coppola/Getty Images/AFP
UTROSKAPSRYKTER: Beyoncé sitt nye album «Lemonade» inneholder en rekke låter som omhandler løgner og svik, som fikk utroskapsryktene til å svirre. Men det var ikke Jay Z som fikk gjennomgå det verste. Foto: Coppola/Getty Images/AFP Vis mer

Sånt skaper reaksjoner når du har en svært så dedikert «bikube» av en fanskare i ryggen. Men det var faktisk ikke hennes elskede mann som måtte ta den verste støyten fra fans og media, derimot designeren Rachel Roy, som det tidligere har versert rykter om at har hatt et forhold til rapperen. 

Kort tid etter at «Lemonade» ble sluppet, postet nemlig Roy et Instagrambilde som antyder at det er hun som er «Becky with the good hair», og innlegget ble tatt som en direkte referanse til Beyoncés låt «Sorry».

LES OGSÅ: Bør du og kan du tilgi utroskap?

Selv om ingenting er blitt bekreftet, gikk det ikke lang tid før designeren hadde blitt kalt både «hore» og «bitch» i kommentarfeltet. 

Men hvorfor er det egentlig slik at vi kvinner har en tendens til å kaste kvinnen han var utro med «under bussen»? Mannen som har vært utro mot sin kjære, får jo sjelden like mye dritt slengt etter seg. Mest sannsynlig må vi langt tilbake i tid, og dypt inn i oss selv for å finne svaret.

LES OGSÅ: Derfor er noen av oss oftere utro

Stammer fra gamle, kristne kjønnsroller

– Jeg tror dette henger sammen med det gamle kjønnsrollemønsteret, der kvinnen skal behage mannen og har ingen egen seksualitet. Hun er enten hore eller madonna, sier spesialist i sexologisk rådgiving, Siv Gamnes til KK.no.

Uansett om kvinnen har vært med en gift mann, eller det er hun selv som har vært utro, så vil hun i de fleste tilfeller bli dømt langt hardere enn sin mannlige motpart. Selv om han har begått de samme syndene.

Det at en mann er utro er liksom noe vi tenker på som mer «naturlig». Det er heller ikke uvanlig at man unnskylder det med at han sikkert har en kone som ikke gir han noe, så derfor er det ikke rart han er utro, han har jo behov, forteller hun.

Også Anders Lindskog, spesialist i klinisk voksenpsykologi og klinisk sexolog, tror at gamle holdninger fortsatt har en del å si for hvordan vi fordeler skyld i utroskapsskandaler. Spesielt er det de kristne tradisjonene som har satt sine spor.

– Det var mannen som var overhodet i familien, og den som tok beslutningene. Og det er ikke lenge siden kirken pleide å si at man skulle «adlyde sin mann», sier han til KK.no.

Han minner om at på den tiden da Bibelen ble skrevet, så var det ikke uhørt at mannen hadde flere kvinner – noe man kunne se gjennom fingrene på, så lenge han var ugift. 

Kvinner skulle derimot ikke ta seksuelt initiativ, og hvis hun gjorde det så skulle hun straffes, forteller han.

LES OGSÅ: Er kvinner mer utro i dag?

SKYLD: Vi er ikke sene med å peke, dømme og kaste skyld på den andre kvinnen i utroskapsskandaler. Men er det egentlig hun som er den største synderen? Foto: Shutterstock / Stokkete
SKYLD: Vi er ikke sene med å peke, dømme og kaste skyld på den andre kvinnen i utroskapsskandaler. Men er det egentlig hun som er den største synderen? Foto: Shutterstock / Stokkete Vis mer

Kvinner dømmer andre kvinner

Det er ikke slik at bare menn kaller kvinner for horer. Kvinner selv er like flinke til å dømme sine medsøstre, selv om vi kanskje har begått nøyaktig de samme tabbene selv.

– Vi liker å tro at vi har kommet langt, men den åpne kvinnelige seksualiteten er forholdsvis ny, og vi har ikke klart å rette oss helt etter den ennå. Vi har fortsatt deler av den gamle tankegangen innebygd i oss, både kvinner og menn, sier Lindskog.

Dette mener han at det er på høy tid at vi gjør noe med.

– En kvinne kan faktisk ta selvstendige beslutninger når det kommer til hennes egen seksualitet, på samme måte som hun kan ta selvstendige beslutninger når det kommer til økonomi og andre ting i livet, påpeker han.

Det er først og fremst partneren din som har brutt tilliten når han har vært utro, og ikke den andre kvinnen. Likevel er det ifølge Gamnes så mye enklere for oss å skylde på henne.

– Det føles lettere å plassere skylden utenfor parforholdet, framfor å se innover. Hvordan har vi det? Hva er det som ikke er som det skal? Ofte ligger det en grunn bak det hele, og det trenger ikke alltid bety at det er sexlivet det er noe galt med, forklarer hun.

Hva som skjer bak lukkede dører kan man aldri vite. Men når noens skittentøy henges ut til lufting så bør vi kanskje alle ta en god titt i speilet før vi løfter pekefingeren.

Til info: Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet fram for nye lesere. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer