I dagens samfunn blir de fleste seksuelle preferanser akseptert, og legninger som heterofil, homofil, bifil og panfil blir sett på som helt normalt. Men for noen mennesker er det slik at de ikke føler seksuell lyst i det hele tatt, og det kan enda oppleves som tabu.
Aseksualitet er en seksuell orientering. I følge nettsiden AVEN (Asexual Visibility and Education Network) er aseksualitet definert ved at en person ikke erfarer seksuell tiltrekning. Likevel er det stor variasjon, noen ønsker kun romantiske relasjoner mens andre definerer seg som aromantiske, og ønsker ikke forhold i det hele tatt.
- Det er mange mennesker som ikke føler seksuell lyst i det hele tatt, selv om det ikke er veldig vanlig, sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret.
Studier viser at rundt én prosent av alle mennesker i verden er aseksuelle, det vil si rundt 70 millioner mennesker. Eksperter anslår at tallet egentlig er noe høyere.
LES OGSÅ: - Én fjerdedel har problemer med å kjenne seksuell lyst
Tabu å være aseksuell
- Vi lever i et samfunn som har stort fokus på sex, og mange vil hevde at det er et sexpress i samfunnet. Derfor kan det være vanskelig å se på seg selv som et ikke-seksuelt menneske. Det er nok ikke en god følelse å oppleve seg selv som så annerledes enn alle andre, sier Siv Gamnes, som er sexologisk rådgiver.
Hun forteller at alle mennesker er født med ulik evne til å kjenne på seksuell lyst, og ulikt behov for å leve ut den seksuelle lysten.
- Det finnes alt fra dem som ikke kjenner behov i det hele tatt, til dem som har mye lyst og stort behov. Det er et stort spekter, og de fleste befinner seg mellom de to ytterpunktene, forklarer hun.
LES OGSÅ: - Demiseksuelle har vanskelig for å føle seksuell tiltrekning til noen de ikke kjenner

Har problemer med å kjenne lyst
- Det finnes undersøkelser som viser at rundt en fjerdedel sliter med å føle seksuell lyst, men det betyr ikke nødvendigvis at de er aseksuelle. For noen kan lysten komme og gå gjennom hele livet, sier Randi Gressgård, som er professor og forsker ved Senter for kvinne- og kjønnsforskning, UiB.
Hun forteller at antallet som identifiserer seg som aseksuelle øker. Ikke fordi flere er aseksuelle, men fordi flere og flere kjenner til orienteringen.
- Aseksualitet blir mer og mer kjent. Det er etter hvert mange forskjellige internettforum for dem som er nysgjerrige på hva aseksualitet er, og som ønsker å komme i kontakt med andre med samme orientering, sier hun.
Aseksualitet skiller seg fra dem som lever i sølibat eller som frivillig avstår fra sex, og de er ikke motivert av religion eller livssyn.

- Sex var noe jeg som regel gjorde for hans skyld. Det var kort, krampaktig og veldig forutsigbar
Kan være vanskelig i et forhold
For mange er sex en viktig del av et forhold. Det kan derfor være vanskelig å være i et forhold med en som er aseksuell, dersom du selv har behov for sex.
- Sex er en av de sterkeste primærkreftene vi har. Vi er en av de få artene som har sex av andre grunner enn kun reproduksjon. Det knytter oss sammen, og det kan bli vanskelig dersom kun en av partene har dette behovet, sier Winther.
Å være aseksuell betyr rett og slett at man ikke føler seksuell spenning eller har behov for seksuell kontakt, og noen kaller det det siste sex-tabuet.
- Det er klart at hvis en som er aseksuell finner seg en partner med normal eller høy lyst, så kan det utvikle seg til et problem. Det kan skape frustrasjon fordi den ene gjerne føler seg presset til å gjøre noe den ikke har lyst til, og den andre blir frustrert fordi den ikke får dekket behovene sine, sier Gamnes.
Winther sier at det spesielt for menn kan oppleves vanskelig.
- Det blir ofte forventet at mannen alltid har lyst og alltid er klar for sex, og det kan oppleves vanskelig å ikke kjenne på denne lysten. Likevel har jeg hørt om forhold som har fungert over tid uten at de har sex. For noen oppleves det nok mer som et vennskap, forklarer han.
LES OGSÅ: - Nå under denne samtalen kan jeg få henne til å sitte naken på gulvet