Klamydia

- Det er noe som glipper i ansvarsforståelsen overfor partneren

Mange ikke har symptomer på klamydia og da tenker mange at de ikke trenger behandling eller teste seg etter behandlingen, forklarer ekspert.

KLAMYDIA: Klamydia er blant de vanligste kjønnssykdommene vi har, og omlag 25 000 får diagnosen hvert år. Flere velger imidlertid å droppe å behandle seg etter å ha fått kjønnssykdommen påvist.  Foto: Scanpix
KLAMYDIA: Klamydia er blant de vanligste kjønnssykdommene vi har, og omlag 25 000 får diagnosen hvert år. Flere velger imidlertid å droppe å behandle seg etter å ha fått kjønnssykdommen påvist. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle vet at det sikreste prevensjonsmiddelet for kjønnssykdommer er kondom, og derfor bør vi bruke kondom når vi har sex med en ny partner. Dessverre er ikke alle like flinke til å huske på denne viktige detaljen i hetens øyeblikk. Er du uheldig kan du da fort ende opp med en seksuelt overførbar sykdom, og her til lands er klamydia den mest utbredte.

Ifølge Folkehelserapporten 2014 er det om lag 22.000 tilfeller av klamydiasmitte hvert år i Norge, og det er særlig personer i alderen 18 til 25 som smittes.

Ifølge en tidligere studie publisert på tidsskriftet.no kom det også fram at en av fire menn og en av åtte kvinner lot være å hente ut resepten sin etter påvist genital klamydiainfeksjon.

- Dette var veldig overraskende. Det er noe som glipper i ansvarsforståelsen overfor partneren, sier Finn Egil Skjeldestad. 

Skjeldestad er professor ved Institutt for Samfunnsmedisin ved Universitetet i Tromsø, og leder nå et større forskningsprosjekt der målet er å finne ut nettopp hva klamydiasmittede gjør etter å ha fått diagnosen. Prosjektet er et samarbeid mellom UiT, NTNU, Universitetssykehuset i Nord-Norge og St. Olavs Hospital. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer