Klamydia

- Det er noe som glipper i ansvarsforståelsen overfor partneren

Mange ikke har symptomer på klamydia og da tenker mange at de ikke trenger behandling eller teste seg etter behandlingen, forklarer ekspert.

KLAMYDIA: Klamydia er blant de vanligste kjønnssykdommene vi har, og omlag 25 000 får diagnosen hvert år. Flere velger imidlertid å droppe å behandle seg etter å ha fått kjønnssykdommen påvist.  Foto: Scanpix
KLAMYDIA: Klamydia er blant de vanligste kjønnssykdommene vi har, og omlag 25 000 får diagnosen hvert år. Flere velger imidlertid å droppe å behandle seg etter å ha fått kjønnssykdommen påvist. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle vet at det sikreste prevensjonsmiddelet for kjønnssykdommer er kondom, og derfor bør vi bruke kondom når vi har sex med en ny partner. Dessverre er ikke alle like flinke til å huske på denne viktige detaljen i hetens øyeblikk. Er du uheldig kan du da fort ende opp med en seksuelt overførbar sykdom, og her til lands er klamydia den mest utbredte.

Ifølge Folkehelserapporten 2014 er det om lag 22.000 tilfeller av klamydiasmitte hvert år i Norge, og det er særlig personer i alderen 18 til 25 som smittes.

Ifølge en tidligere studie publisert på tidsskriftet.no kom det også fram at en av fire menn og en av åtte kvinner lot være å hente ut resepten sin etter påvist genital klamydiainfeksjon.

- Dette var veldig overraskende. Det er noe som glipper i ansvarsforståelsen overfor partneren, sier Finn Egil Skjeldestad. 

Skjeldestad er professor ved Institutt for Samfunnsmedisin ved Universitetet i Tromsø, og leder nå et større forskningsprosjekt der målet er å finne ut nettopp hva klamydiasmittede gjør etter å ha fått diagnosen. Prosjektet er et samarbeid mellom UiT, NTNU, Universitetssykehuset i Nord-Norge og St. Olavs Hospital. 

LES OGSÅ: 4 kjønnssykdommer svært mange får

Dropper å kontrolltesten

Blant de klamydiapositive i den tidligere undersøkelsen var det godt under halvparten av kvinnene og bare litt over en fjerdedel av mennene som tok en kontrollprøve innen anbefalt tid, og man vet dermed ikke hvor mange av de som starter på behandlingen som faktisk fullfører og blir friske. 

- Fordi mange ikke har symptomer, tenker mange at de ikke trenger behandling eller teste seg etter behandlingen, men vi vet lite om hva som er grunnen til dette.

Det store paradokset er at vi ikke er spesielt dårlige på å sjekke oss for kjønnssykdommer, men så er det altså slik at det for mange stopper der, og at man dropper å gjøre noe mer etter å ha fått et positivt testsvar fra legen. 

- Det tas vel omkring 250 000 klamydiatester i året. Vi vet jo ikke om det er «de rette folkene» som tar disse testene, men det tas mer enn nok tester. 

LES OGSÅ: Slik holder du underlivet ditt friskt

KAN VÆRE ALVORLIG: Ifølge Folkehelseinstituttet fikk rett i overkant av 25 200 påvist klamydia i 2015. Ubehandlet kan sykdommen ha alvorlige konsekvenser, spesielt for kvinner. Foto: Shutterstock / David Pereiras
KAN VÆRE ALVORLIG: Ifølge Folkehelseinstituttet fikk rett i overkant av 25 200 påvist klamydia i 2015. Ubehandlet kan sykdommen ha alvorlige konsekvenser, spesielt for kvinner. Foto: Shutterstock / David Pereiras Vis mer

Kan føre til sterilitet 

Ifølge Folkehelseinstituttet fikk rett i overkant av 25 200 påvist klamydia i 2015. Ubehandlet kan sykdommen ha alvorlige konsekvenser, spesielt for kvinner. 

- For kvinner kan ubehandlet klamydia lede til egglederbetennelse. Egglederne kan i ytterste konsekvens skades så mye at man blir steril eller at risikoen for svangerskap utenfor livmoren øker. For menn kan ubehandlet klamydia lede til bitestikkelbetennelse eller betennelse i prostata, som kan forårsake en nedsatt evne til å få barn. Klamydiainfeksjon kan hos både menn og kvinner forårsake øyebetennelse og leddproblemer, forteller Christina Placht i RFSU Norge. 

I Norge er vi dessverre heller ikke så flinke som vi burde vært til å bruke kondom, og over halvparten dropper kondom når de har sex med ny partner, ifølge RFSUs undersøkelse «Sex og kondom og sånn» fra 2016. Den viser dessuten også at færre bruker kondom mot kjønnssykdommer nå enn før, og vi er dårligst på kondombruk i Norden. 

- I Norge bruker 20 prosent kondom når de har sex. Den viktigste grunnen for å bruke kondom er for å unngå graviditet, med beskyttelse mot kjønnssykdommer som nummer to. Andelen personer som bruker kondom for beskyttelse mot kjønnssykdommer, har sunket med nesten 10 prosent siden 2010. Vi ser også at 6 av 10 ikke bruker kondom når de har sex med ny partner, og kun 3 av 10 har alltid en kondom for hånden.

LES OGSÅ: 1 av 5 har hatt sex på et offentlig toalett

Gir ofte ingen symptomer

Ifølge Placht er det vanlig at klamydia ikke gir noen symptomer, og nettopp derfor er det viktig å sjekke seg for kjønnssykdommer regelmessig, få behandling og sørge for at du ikke smitter videre, også selv om du ikke kan kjenne at noe er galt. 

- Siden det er vanlig at man ikke vet om man har blitt smittet og ikke får symptomer, så er det viktig å sjekke seg for kjønnssykdommer etter at man har hatt ubeskyttet sex – hver gang.

Blant de vanligste symptomene, om du får noen er:

At det svir når du tisser og at det kommer væske fra urinrøret, skjeden eller endetarmen.

- Hvis symptomene kommer så er det vanligvis mellom en og to uker etter at man er smittet, men de kan også komme flere måneder senere, fortsetter Placht.  

LES OGSÅ: Har du sex for husfredens skyld? 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer