Regelmessig Sex

- Det er så lett å tro at alle andre har mye mer sex enn vi selv har

Regelmessig sex kan styrke parforholdet, men det avhenger av én viktig ting.

PARFORHOLD: Hemmeligheten til et sterkt parforhold kan faktisk vise seg å være mer sex! Foto: VGstockstudio / Shutterstock / NTB scanpix
PARFORHOLD: Hemmeligheten til et sterkt parforhold kan faktisk vise seg å være mer sex! Foto: VGstockstudio / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sex er en viktig brikke i et godt forhold. Men hvor mye sex bør vi egentlig ha for å få et sterkt parforhold? Godt spørsmål, kan du si, men finnes det egentlig noe godt svar? 

LES OGSÅ: For mye sex:- Kjønnsorganene reagerer når «belastningen» er større enn vanlig

Joda. En gruppe sveitsiske og canadiske forskere har gjennom flere studier funnet at regelmessig sex fremmer velvære og har langsiktige relasjonsfordeler. Disse parene viste mer respekt for hverandre, flere kjærtegn, og hadde bedre kommunikasjon. 

– Det tenker jeg er veldig logisk. Det å ha sex med sin partner er det nærmeste og mest intime man kan komme hverandre. Det gir en sterkere samhørighet og nærhet i hverdagen. Så ja, jeg tror det kan binde paret nærmere sammen, sier Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgivning, til KK.no.

Og hun er ikke alene om å mene det. Også Eva Tryti, som er psykolog, parterapeut og forfatter, forteller at regelmessig sex er viktig. 

– Det er ikke uten grunn man har kalt det for limet i forholdet. Det gir glede, masse fysisk nærhet og vanligvis en følelse av å bli bekreftet som kjæreste og kjønn. Biologisk gjør hudkontakt og fysisk nærhet oss trygge og rolige, sier hun til KK.no.

LES OGSÅ: Edging: Hæ? Skal man holde igjen orgasmen?

KJÆRTEGN: En stor samlestudie har vist at regelmessig sex fremmer velvære og har langsiktige relasjonsfordeler. Foto: VGstockstudio / Shutterstock / NTB scanpix
KJÆRTEGN: En stor samlestudie har vist at regelmessig sex fremmer velvære og har langsiktige relasjonsfordeler. Foto: VGstockstudio / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

Hvert par bestemmer selv hva som er nok sex

Så kan man jo også spørre hva som egentlig karakteriseres som regelmessig? Hvor ofte må man egentlig ha sex for å få den positive gevinsten for det? 

– Regelmessig kan være alt fra daglig til en gang i måneden. Ofte er behovene ulike, og da gjelder det å finne et kompromiss, forteller Tryti.

Heller ikke Gamnes mener at det finnes noen fasit for hvor ofte som er ofte nok. Dette kan være svært individuelt, og det viktigste er derfor at begge er fornøyd med hyppigheten.

– Det er veldig lett at slike undersøkelser kan skape panikk hos folk, fordi det er så lett å tro at alle andre har mye mer sex enn vi selv har. Også tror man at man må ha mer sex for å bli lykkelige, sier hun og legger til: 

– Jeg har møtt par som har sex to ganger i året og er fornøyde med det. Skulle de ha forsøkt å ha mer sex så kunne det endt med å bli pliktsex. Et godt råd er å fokusere på å ha god sex, framfor å ha mye sex.

LES OGSÅ: Slik får du tilbake sexlysten

NYTELSE: Ifølge Siv Gamnes er det bedre å fokusere på å ha god sex, framfor å ha mye sex. Foto: George Rudy / Shutterstock / NTB scanpix
NYTELSE: Ifølge Siv Gamnes er det bedre å fokusere på å ha god sex, framfor å ha mye sex. Foto: George Rudy / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

Pliktsex kan ha motsatt effekt

For det er jo ikke slik at jo mer sex man har, jo bedre er det for forholdet. Et kriteria for at regelmessig sex skal kunne styrke forholdet er at begge må ha lyst, og begge må ha nytelse av det.

– De som kommer til meg for hjelp er jo ikke de som har regelmessig sex og nyter godt av det. Noen har mer sexlyst enn andre, og ofte ser jeg at noen bare prøver å oppfylle partnerens ønsker. Har du pliktsex som ikke gir den gode nytelsesfølelsen, får det en negativ effekt på forholdet. Ofte vil man ubevisst eller bevisst trekke seg unna, forklarer Gamnes.

Hvor mye sexlyst vi har er ikke bare forskjellig fra person til person, det kan også endre seg fra tid til annen. I noen perioder har du lyst hele tiden, i andre perioder kan den forsvinne helt. Og når hverdag og jobb blir stressende og rutinepreget kan sex fort komme i andre rekke. 

Men selv om pliktsex altså ikke er bra for forholdet i lengden, må man også aktivt jobbe med å holde gnisten i live.

– Det ligger et mulig dobbeltproblem her. De aller fleste av oss ønsker monogame parforhold, og man kan ikke presse partneren til sex, men det blir feil å kreve monogami og samtidig aldri ville ha sex. Så i noen faser må man kanskje ta seg litt sammen for å få lyst, men så blir det gjerne hyggelig, sier Tryti. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer