Homofil Bestevenn

Det er spesielt én grunn til at mange kvinner elsker homofile venner

Vet du hvorfor?

HOMOFIL VENN: Det er ikke uten grunn at mange kvinner elsker å ha en homofil bestevenn ifølge ekspertene. Foto: Shutterstock / gpointstudio
HOMOFIL VENN: Det er ikke uten grunn at mange kvinner elsker å ha en homofil bestevenn ifølge ekspertene. Foto: Shutterstock / gpointstudio Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fenomenet at mange av oss kvinner elsker å ha en homofil bestevenn er ikke nytt! Tvert i mot er det noe vi stadig ser i virkeligheten og ikke minst i en rekke TV-serier - altså, hvem har vel ikke drømt om vennskapsforholdet mellom Carrie Bradshaw og Stanford Blatch i «Sex og Singelliv»?

Det er rett og slett noe spesielt ved homofile menn (beklager til resten av flokken, dere har deres fordeler). De er støttespillere på en annen måte, gir en annen type trygghet og forstår oss kvinner på en helt annen måte enn våre kjærester, elskere eller ektemenn!

Men det stopper ikke der. Ifølge ekspertene har homofile menn en rekke andre egenskaper, som heterofile ikke har, som gjør dem ekstra attraktive å ha i vennekretsen! Ingrid Blessom, psykolog ved Institutt for klinisk sexologi og terapi, forteller til KK.no at det ikke er rart at mange kvinner elsker å ha en homofil bestevenn.

LES OGSÅ: James Franco: - Jeg er litt homofil

En homofil bestevenn er noe mange kvinner elsker! Og det er ikke så rart. Vennskap mellom en heterofil kvinne og homofil mann representerer den ultimate vinn-vinn relasjonen for begge parter, forteller Blessom og forklarer:

- Relasjonen kjennetegnes ofte av mangel på «skjulte motiver», og mangel på konkurranse som kvinner kan oppleve med andre heterofile venninner. Mange kvinner føler at den homofile bestevennen er den man trygt kan søke råd hos i kjærlighetslivet og forvente ærlige svar. 

Blessom får støtte fra Rikke Pristed, autorisert psykolog og ekspert i sexologisk rådgiving, som forteller at det for mange kvinner vil føles trygt å ha en homofil bestevenn.

- Jeg vet ikke om man kan si at alle kvinner elsker å ha en homofil venn, men for noen kvinner kan det føles trygt å ha en mannlig venn som man kan få det maskuline perspektivet fra, og som man ikke skal være bekymret for med tanke på signaler. Altså man trenger ikke passe på at ens oppførsel blir fortolket som flørting, sier Pristed og legger til:

- Man kan med andre ord slappe av og være seg selv.

LES OGSÅ: Eksperter håper at «Skam» vil bryte ned fordommer

- Kvinner føler seg tryggere blant homofile menn

Ekspertene forteller i tillegg at kvinner ofte til og med føler seg tryggere blant sine homofile venner enn blant både heterofile menn og sine venninner. Og forklaringen er nok så logisk.

- Mange kvinner føler seg tryggere blant homofile menn og stoler mer på dem enn på heterofile menn og kvinner. Dersom kvinner ber heterofile menn om råd kan mannens råd være farget av hans ønsker om å rydde konkurrenter av banen og sette andre menn i et dårligere lys for å ha større sjans på kvinnen selv, forteller Blessom og forklarer:

- For eksempel dersom en kvinne spør en heterofil mannevenn spørsmål som; «Tror du han elsker meg og ønsker et forhold med meg» kan heterofile menn svare at dette er lite trolig for å øke sine sjanser hos kvinnen. Dersom kvinnen derimot spør sin homofile venn om det samme spørsmålet kan hun være trygg på at den homofile bestevennen ikke har skjulte intensjoner, og dermed er det naturlig at kvinner i større grad stoler på sin homofile venn og ikke den heterofile venn. 

Fra forskning vet vi at en relativt stor andel vennerelasjoner mellom heterofile menn og heterofile kvinner ender med sex, noe som ofte kompliserer relasjonen i etterkant, forteller Blessom. 

- Mange kvinner synes derfor det er befriende å ha en bestevenn der man slipper den seksuelle spenningen som kan oppstå mellom heterofile menn og heterofile kvinner, sier hun og får støtte fra Pristed:

- Jeg har hørt fra noen kvinner at det er deilig å kunne ha fysisk kontakt med en mann, kyss og klem og så videre, uten at det er forbundet med seksuelle forventninger. 

LES OGSÅ: Anne og Tomas deler hus, hytte - og lille ­Hedvig. Men kjærester blir de aldri

FØLER SEG TRYGG: - Mange kvinner føler seg tryggere blant homofile menn og stoler mer på dem enn på heterofile menn og kvinner. Foto: Shutterstock / Volodymyr Tverdokhlib
FØLER SEG TRYGG: - Mange kvinner føler seg tryggere blant homofile menn og stoler mer på dem enn på heterofile menn og kvinner. Foto: Shutterstock / Volodymyr Tverdokhlib Vis mer

- Kvinner kan frykte at mannen blir «stjålet» av andre kvinner

Forklaringene bak hvorfor mange kvinner elsker å ha en homofil venn er mange, men den kanskje mest interessante er at kvinner ofte frykter hverandre, i den forstand at venninner lettere blir sjalue på hverandre og kan derfor oppleves som en trussel.

- Venninner konkurrerer ofte om de samme attraktive mennene. Tilgangen på tilgjengelige attraktive menn er en begrenset ressurs, særlig i settinger der det er få tilgjengelige menn og mange kvinner. Kvinner kan dermed bevisst eller ubevisst frykte at mannen blir «stjålet» av andre kvinner, sier Blessom.

Hun forklarer at et viktig fenomen i denne sammenhengen er «Copy mating». Når kvinner skal velge parter er dette en subtil, krevende og viktig prosess siden kvinnen investerer svært mye i et eventuelt svangerskap. Å scanne en partner for egenskaper som gjør han til en god partner - og på sikt en god far - er en krevende prosess.

- Dersom en mann har en attraktiv kjæreste vet andre kvinner at «mannen» allerede er godkjent av andre kvinner og at han dermed er et trygt og godt valg, forteller Blessom og fortsetter:

- Å scanne for egenskaper er en krevende prosess. For å slippe å scanne for egenskaper velger mange kvinner en partner som allerede er «godkjent» av andre kvinner. Dette bekreftes av forskning som viser at dersom en mann blir fotografert sammen med en attraktiv kvinne blir han evaluert som mer attraktiv. Kvinnene tenker dermed at mannen er mer attraktiv fordi han er «godkjent» av en annen attraktiv kvinne.

LES OGSÅ: «Du er bare lesbisk fordi du ikke har møtt den riktige mannen ennå»

Med andre ord kan det tenkes at mange kvinner er ubevisst redde for at en venninnene skal bli sjalu og bli interessert i den samme mannen som henne, og i verste fall «stjele» mannen kvinnen er interessert i eller dater, forklarer Blessom.

- Å snakke med en homofil venn vil dermed være trygt siden de ikke vil oppleve sjalusi på samme måte som hos en heterofil venninne. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer