Det er større sjanse for å oppnå orgasme under eggløsningen

Gode nyheter til deg som sliter med å få orgasme.

ORGASME: Mange kvinner sliter med å oppnå orgasme, men sex under eggløsningen kan øke sannsynligheten.
ORGASME: Mange kvinner sliter med å oppnå orgasme, men sex under eggløsningen kan øke sannsynligheten. Vis mer
Publisert

Veldig mange kvinner sliter med å få orgasme, og spesielt sammen med en partner. Det er lett å tenke at man er unormal eller at noe er galt, men en mager trøst er at det er helt normalt - faktisk sliter de aller fleste kvinner med å få orgasme av vanlig samleie. Mange prøver derfor å finne alternative løsninger for å oppnå målet, blant annet klitorisstimulering med hendene eller sexleketøy.

Nå viser en ny studie at også tidspunktet for når du har sex kan påvirke sannsynligheten for å få orgasme. Når kvinner har eggløsning øker nemlig sannsynligheten for å komme i stor grad, fordi kjønnsorganet hovner opp og blir mer følsomt.

Italienske forskere målte klitoris på 24 kvinner mellom 18 og 35 år, og fant at under eggløsning (cirka 14 dager etter mentruasjonen), ble klitoris både større og mer blod ble pumpet dit.

- Naturen legger til rette for at det skal være ekstra attraktivt å ha sex under eggløsning. Det er individuelle forskjeller, men mange føler også mer lyst under eggløsning, forklarer Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret.

Tidligere forskning viser også at menn synes kvinner er ekstra attraktive i denne perioden, muligens fordi vi har en spesiell lukt som oppleves som tiltrekkende.

- Vi er nok laget slik fra naturens side fordi kvinnene da er fruktbare og kan bli gravide, sier han.

LES OGSÅ: Slik kan du øve deg til klimaks

- Skjer for å øke sannsynlighet for graviditet

Det samme ser man i dyreverden, og hannhunder kan for eksempel lukte tisper med løpetid på lang avstand. Selv om vi mennesker har beveget oss litt bort fra våre helt grunnleggende behov, er vi i bunn og grunn pattedyr med behov for å reprodusere oss.

- Menn får de samme signalene fra kvinner, men de er mer subtile. Likevel oppleves kvinnene som mer attraktive, og kroppen gjør seg klar til å kunne reprodusere seg. Kjønnsorganet bli påvirket av eggløsningen, og det skjer for å øke sannsynlighet for graviditet, forklarer Winther.

- Så alle kvinner burde ha sex under eggløsningen da?

- Hehe, hvis man ønsker å bli gravid, så burde man jo det. Men også hvis du bruker prevensjon for å unngå graviditet, kan sex under eggløsningen være gunstig for kvinner, bekrefter sexologen.

LES OGSÅ: 5 sexstillinger dere bør prøve, som er spesielt gunstige for oss kvinner.

IKKE BARE FOR Å BLI GRAVID: - Også hvis du bruker prevensjon for å unngå graviditet, kan sex under eggløsning være gunstig for kvinner, bekrefter sexologen.
IKKE BARE FOR Å BLI GRAVID: - Også hvis du bruker prevensjon for å unngå graviditet, kan sex under eggløsning være gunstig for kvinner, bekrefter sexologen. Vis mer

Dette skjer i kroppen

Under eggløsningen skjer det en del fysiske endringer i kvinnekroppen. Skjeden blir glattere og man får en helt annen type sekresjon (utflod) fra skjeden enn det man har ellers i syklusen.

- Vi vet også at livmorhalsen endrer seg og blir mer åpen for sædceller. Utvendig blir klitoristuppen større, og den svulmer opp i tiden rundt eggløsningen. Vi vet ikke helt hvorfor det blir lettere å få orgasme i denne perioden, men vi vet at orgasme kan hjelpe til med å frakte sædcellene og dermed øke sannsynligheten for graviditet.

Det forklarer Siv Gamnes, som er sexolog (NACS).

Orgasme er muskelsammentrekninger og kan føre til at sædcellene får litt ekstra hjelp til å komme opp og frem dit de skal, for å kunne befrukte kvinnen. Orgasmen er av den grunn viktigere rundt eggløsningen.

- Det er helt biologisk laget til, og kvinner opplever også at sexlysten er mye høyere rundt eggløsningen, sier hun.

LES OGSÅ: 10 spørsmål om sex som alle lurer på, men ingen tør stille

Derfor bør du ha sex under eggløsningen

Sexlysten og orgasmen blir påvirket av alt som skjer i kroppen, og alle pattedyr har driften til å ønske å reprodusere seg. Men det kan være fordelaktig for kvinner å ha sex i under eggløsningen, uavhengig av om hun ønsker å bli gravid eller ikke.

- Økt sexlyst og bedre orgasmemuligheter er et stort pluss, og det bør man absolutt utnytte, sier Gamnes.

For kvinner som sliter med å få orgasme, kan det også være smart å ha sex i denne perioden.

- Eggløsningen er over på 24 timer, men kroppen klargjør seg litt før og effekten varer litt etter. Du har altså et vindu på noen dager hvor sannsynligheten for orgasme er høyere, forklarer hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer