Homofili

Det er svært få som bare «kommer ut av skapet» én gang

Fenomenet skyldes heteronormen.

KAN VÆRE SLITSOMT: - Noen synes at det er helt uproblematisk, mens andre opplever det som slitsomt å alltid måtte påpeke at de er skeive, sier ekspert.  Foto: Shutterstock / Rawpixel.com
KAN VÆRE SLITSOMT: - Noen synes at det er helt uproblematisk, mens andre opplever det som slitsomt å alltid måtte påpeke at de er skeive, sier ekspert. Foto: Shutterstock / Rawpixel.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste homofile husker første gang de kom ut av skapet, og var åpen og ærlig om sin legning. For noen er det bare en saksopplysning eller korrigering av andres antakelser, mens for andre er det en lang og vanskelig prosess. Men det er svært få som bare «kommer ut» én gang, mange må forklare at de er homofile hver gang de møter noen nye. 

LES OGSÅ: «Du er bare lesbisk fordi du ikke har møtt den riktige mannen ennå»

Det er heteronormen som gjør at du spør din nye mannlige kollega om hva han og kona skal i ferien.

- Jeg tror at skeive opplever dette i større eller mindre grad, og at folk opplever det ulikt. Noen synes at det er helt uproblematisk, mens andre opplever det som slitsomt å alltid måtte påpeke at de er skeive. Fenomenet skyldes heteronormen, folk flest antar og går ut fra at alle er heterofile, sier Pernille Sivertsen, som er leder i Skeiv Ungdom.

Hun forklarer at det er heteronormen som gjør at du spør din nye mannlige kollega om hva han og kona skal i ferien.

- Det ligger neppe noe vondt bak et slikt spørsmål, de fleste har et ubevisst forhold til tematikken. Vil man utfordre heteronormen må man jo snu på det ved å spørre kvinner om deres koner og menn om deres ektemenn. Eller bare bytte ut kone og mann med partner, det er nok det enkleste, sier Sivertsen. 

LES OGSÅ: Det er spesielt én grunn til at mange kvinner elsker homofile venner

Gjelder spesielt maskuline menn og feminine kvinner

Mange forbinder homoseksualitet med stereotypier om feminine menn og maskuline kvinner. Det gjør at de som ikke passer inn i dette bildet, opplever problemer med egen identitet.

For maskuline homofile som ofte oppfattes som heterofile, oppleves det som slitsomt og frustrende at de automatisk antas å være heterofile.

- I min kliniske praksis ser jeg at dette særlig gjelder maskuline gutter og feminine jenter. Disse oppfattes ofte som heterofile, noe som oppleves utfordrende for mange homofile og lesbiske. Dermed er det også vanskeligere og utvikle en homofil identitet, og for mange er det da vanskeligere å «komme ut av skapet», og prosessen skjer senere i tenårene, sier Ingrid Blessom, som psykolog ved Institutt for klinisk sexologi og terapi.

Blessom forteller at maskuline menn og feminine kvinner ofte får kjærester og homofile relasjoner senere i livet, enn dem som oftere oppfattes som homofile.

- For maskuline homofile som ofte oppfattes som heterofile, oppleves det som slitsomt og frustrende at de automatisk antas å være heterofile. Mange opplever da at de gang på gang må «komme ut av skapet» og forklare omverdenen at de er homofile, sier Blessom.

LES OGSÅ: James Franco: - Jeg er litt homofil

Å komme ut av skapet

Mange homofile må rette opp i misforståelser om at de er heterofile nesten hver gang de treffer nye folk.

Mange opplever at de gang på gang må «komme ut av skapet» og forklare omverdenen at de er homofile

Det er fint å ikke føle seg alene når man skal ta skrittet ut av skapet. I dag finnes det mange nettforum hvor man kan komme i kontakt med andre som bryter med normer for kjønn og seksualitet.

I tillegg har Skreiv ungdom en ungdomstelefon, hvor de svarer unge på spørsmål om kjønn, seksualitet og identitet. Les mer på www.skeivungdom.no.

LES OGSÅ: Cathrine og Trine om det å komme ut av skapet - på bygda

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer