Homofili

Det er svært få som bare «kommer ut av skapet» én gang

Fenomenet skyldes heteronormen.

KAN VÆRE SLITSOMT: - Noen synes at det er helt uproblematisk, mens andre opplever det som slitsomt å alltid måtte påpeke at de er skeive, sier ekspert.  Foto: Shutterstock / Rawpixel.com
KAN VÆRE SLITSOMT: - Noen synes at det er helt uproblematisk, mens andre opplever det som slitsomt å alltid måtte påpeke at de er skeive, sier ekspert. Foto: Shutterstock / Rawpixel.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste homofile husker første gang de kom ut av skapet, og var åpen og ærlig om sin legning. For noen er det bare en saksopplysning eller korrigering av andres antakelser, mens for andre er det en lang og vanskelig prosess. Men det er svært få som bare «kommer ut» én gang, mange må forklare at de er homofile hver gang de møter noen nye. 

LES OGSÅ: «Du er bare lesbisk fordi du ikke har møtt den riktige mannen ennå»

Det er heteronormen som gjør at du spør din nye mannlige kollega om hva han og kona skal i ferien.

- Jeg tror at skeive opplever dette i større eller mindre grad, og at folk opplever det ulikt. Noen synes at det er helt uproblematisk, mens andre opplever det som slitsomt å alltid måtte påpeke at de er skeive. Fenomenet skyldes heteronormen, folk flest antar og går ut fra at alle er heterofile, sier Pernille Sivertsen, som er leder i Skeiv Ungdom.

Hun forklarer at det er heteronormen som gjør at du spør din nye mannlige kollega om hva han og kona skal i ferien.

- Det ligger neppe noe vondt bak et slikt spørsmål, de fleste har et ubevisst forhold til tematikken. Vil man utfordre heteronormen må man jo snu på det ved å spørre kvinner om deres koner og menn om deres ektemenn. Eller bare bytte ut kone og mann med partner, det er nok det enkleste, sier Sivertsen. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer