Sex

- Det er vanlig å ha en fetisj og det betyr ikke at du er unormal

Fetisjer, seksuelle preferanser og valg av partnere er ikke så tilfeldig som du kanskje tror. Ifølge ekspertene stammer det nemlig fra oppveksten vår.

FETISJ: Ifølge ekspertene er det ikke tilfeldig hva vi tenner på eller hvilken fetisj vi har. Foto: Shutterstock / VGstockstudio
FETISJ: Ifølge ekspertene er det ikke tilfeldig hva vi tenner på eller hvilken fetisj vi har. Foto: Shutterstock / VGstockstudio Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har alle seksuelle preferanser. Kanskje du har en fetisj du er litt flau over? Eller går du kun etter sexpartnere som er eldre enn deg? Vi har pratet med tre eksperter som kan gi deg en pekepinn på hvordan tenningsmønstret ditt har blitt til. (Psst: Dette er fetisjene du ikke visste eksisterte!)

Oslo-sexologen Marina Manuela de Paoli forklarer at seksuell fetisjisme er når konkrete gjenstander, handlinger eller ideer blir tillagt seksuell tiltrekningskraft. 

- Hos et fåtall personer er fetisjene helt nødvendige for at de skal føle lyst, tenne seksuelt eller oppnå seksuell tilfredstillelse, mens andre anser fetisjer som en foretrukket metode for å føle størst mulig seksuell nytelse, sier hun til KK.no. 

Men hvorfor har vi dem? De Paoli understreker at det er vanskelig å si noe konkret om hva som gjør at vi får en fetisj, men at det finnes noen hypoteser:

- De individuelle tenningsmønstrene etableres gjennom den seksuelle utviklingsprosessen, der personlige preferanser utvikler seg. Det gjøres gjennom hva vi preges av, lærer og hvordan vi modnes.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer