Sex

- Det er vanlig å ha en fetisj og det betyr ikke at du er unormal

Fetisjer, seksuelle preferanser og valg av partnere er ikke så tilfeldig som du kanskje tror. Ifølge ekspertene stammer det nemlig fra oppveksten vår.

FETISJ: Ifølge ekspertene er det ikke tilfeldig hva vi tenner på eller hvilken fetisj vi har. Foto: Shutterstock / VGstockstudio
FETISJ: Ifølge ekspertene er det ikke tilfeldig hva vi tenner på eller hvilken fetisj vi har. Foto: Shutterstock / VGstockstudio Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har alle seksuelle preferanser. Kanskje du har en fetisj du er litt flau over? Eller går du kun etter sexpartnere som er eldre enn deg? Vi har pratet med tre eksperter som kan gi deg en pekepinn på hvordan tenningsmønstret ditt har blitt til. (Psst: Dette er fetisjene du ikke visste eksisterte!)

Oslo-sexologen Marina Manuela de Paoli forklarer at seksuell fetisjisme er når konkrete gjenstander, handlinger eller ideer blir tillagt seksuell tiltrekningskraft. 

- Hos et fåtall personer er fetisjene helt nødvendige for at de skal føle lyst, tenne seksuelt eller oppnå seksuell tilfredstillelse, mens andre anser fetisjer som en foretrukket metode for å føle størst mulig seksuell nytelse, sier hun til KK.no. 

Men hvorfor har vi dem? De Paoli understreker at det er vanskelig å si noe konkret om hva som gjør at vi får en fetisj, men at det finnes noen hypoteser:

- De individuelle tenningsmønstrene etableres gjennom den seksuelle utviklingsprosessen, der personlige preferanser utvikler seg. Det gjøres gjennom hva vi preges av, lærer og hvordan vi modnes.

Mange av oss merker disse mønstrene i pubertetsperioden når hormonene for alvor får fart i den seksuelle aktiviteten vår. Men mange etablerer grunnlaget for tenningsmønstret tidligere i livet.

- Når dette starter tidlig kan seksualiteten knyttes til objekter som bleier, urin, gummi og skinn, for eksempel, sier sexologen, og fortsetter:

- Disse tidlige utviklede tenningsmønstrene virker å være mer fastlåste enn de som utvikles senere, kanskje fordi mange slike mønstre er skambelagt. Det etterlater personene med uvanlige tenningsmønstre i et lukket og skambelagt rom. 

EN DEL AV DEG: Noen skammer seg over fetisjer og seksuelle preferanser, men det er bare en del av din personlighet, sier sexologen.  Foto: Shutterstock / KIRAYONAK YULIYA
EN DEL AV DEG: Noen skammer seg over fetisjer og seksuelle preferanser, men det er bare en del av din personlighet, sier sexologen. Foto: Shutterstock / KIRAYONAK YULIYA Vis mer

LES OGSÅ: Her er den vanligste fetisjen

- Tenning kan variere fra situasjon til situasjon

Sexolog Siv Gamnes forklarer at vi i utgangspunktet er født med evnen til å tenne på noe fordi vi, helt primitivt, har lyst til å ha sex for å reprodusere oss selv. 

- Evnen til å tenne på seksuelle ting ligger derfor uansett hos oss. Men så har vi noen som utvikler et litt mer avansert tenningsmønster, som også kan inneholde ting som for andre kan være uforståelig at det går an å tenne på, sier hun til KK.no. 

Sexologen forklarer at tenning også kan variere fra situasjon til situasjon, eller hva slags personer man møter. Gamnes understreker at det ikke er hundre prosent avklart, men at vi veldig ofte kan se en sammenheng mellom erfaringer fra ung alder og hva slags tenningsmønster og fetisjer vi har. Hun trekker frem det å tenne på bleier som et eksempel.

- De som har fetisj for bleier opplevde gjerne sin første sterke seksuelle opplevelse med bleier på, eller i nærheten, og har dermed koblet disse to tingene. Sokkefetisj, for eksempel, kommer heller ikke helt ut av det blå. Det må ha skjedd en kobling mellom sokker og det seksuelle på et punkt, sier Gamnes. (Psst, det kan være lurt å ha på sokker under sex, jenter!)

Hun forklarer at hvilken alder vi finner tiltrekkende også kan ha noe med barndommen å gjøre. 

- Dersom en ung kvinne utelukkende tenner på menn som er mye eldre enn henne kan dette ha noe med savn etter noen man ikke har hatt selv, for eksempel en farsfigur. Men det kan også bety at hun hadde en veldig nær relasjon med denne figuren, og dermed føler seg trygg med en partner som minner om det. 

Det er sjelden at man er klar over det selv, men noe har skjedd tidligere som gjør at du tenner på spesifikke ting, mener Gamnes.

- Ballonger, for eksempel, er jo ikke seksuelt opphissende generelt, men det finnes personer som tenner på det. En eller annen kobling har skjedd. 

LES OGSÅ: Sextipsene vi ikke blir lei av

- Alt du tenner på kan du finne fra oppveksten din 

Familieterapeut og sexolog Thomas Winther mener at alle fetisjer og seksuelle preferanser har blitt skapt i løpet av vår oppvekst, særlig da vi var veldig små. 

- Vi etablerer en grunnpakke når vi er små, som skaper oss som seksuelle vesener. Vi er derimot ikke låst slik, men det er utgangspunktet vårt, sier han til KK.no. 

Vi kan alltid få nye innspill og ideer som former oss som seksuelle vesener, sier sexologen, og trekker frem hvordan «Fifty Shades of Grey» skapte en boom av par som ønsket å prøve ut pisker og håndjern i senga

POPULÆRT: Flere er åpne for å prøve ut nye ting i dag, for eksempel BDSM.  Foto: Shutterstock / sakkmesterke
POPULÆRT: Flere er åpne for å prøve ut nye ting i dag, for eksempel BDSM. Foto: Shutterstock / sakkmesterke Vis mer

- Men vi vil alltid like den første seksualiteten vi hadde. I de aller fleste tilfeller kan vi finne tilbake til en situasjon i barndommen som gjorde at vi ble som vi ble. Vi er et produkt av våre omgivelser, også seksualiteten vår. 

Winther peker på at ikke alle fetisjer kommer fra noe som er seksuelt, men også noe som er morsomt og hyggelig. Han trekker også frem eksempelet om såkalt ballongfetisjisme og hvordan den har utartet seg i landet vårt: 

- Det å tenne på ballonger er mest utbredt i de områdene i Norge der det er mye streng kristendom og andre religioner, der man kun skal ha sex med sin partner etter ekteskap. Alt annet blir hysja ned. Da hopper gjerne seksualiteten til noe annet. Og det som er gøy når man er barn er jo bursdagsselskap med ballonger, der man har leker og sprekker ballonger med rumpa, osv. Da hopper gjerne ballongfetisjismen opp, sier Winther. 

Han trekker i likhet med Gamnes frem aldersforskjell. Det sies at kvinner ofte går etter menn som på noen måter minner dem om sin far, både på godt og vondt. 

- Jenter som har en far som drikker mye har en tendens til å finne menn som også er alkoholikere, selv om dette så klart ikke gjelder alle. Og vi trenger alle en mor, så gutter som opplever at moren er fraværende leter gjerne etter en veldig omsorgsfull partner.

LES OGSÅ: - Mange lever ut drømmen om å ha sex på arbeidsplassen  

Marina Manuela de Paoli understreker at det er et dyptliggende behov for mennesker å kunne leve ut sin seksualitet. Det er en del av vår personlighet

- Det finnes ulike fetisjer, og noen er mer akseptert enn andre. Det å tenne på en fot med skjev stortå, hallux valgus, er relativt uskyldig, men det å tenne på å ha sex med dyr blir mer problematisk. 

Nå til dags ser færre på fetisjisme som et problem, og det er mindre skyldfølelse forbundet med fetisjer, sier sexologen. Det finnes nemlig ingen begrensninger for hva som kan være en fetisj.

- Hvis man skal tøye strikken litt, har vi alle en fetisj i større eller mindre grad, sier de Paoli. 

- Fortsatt finnes det fetisjer som blir ansett for å være tabu. I stedet for å være et friskt tilskudd til en persons seksualitet, blir det en kilde til skamfølelse. Det er vanlig å ha en fetisj, og det betyr ikke at du er unormal. Det er bare en del av ditt seksuelle tenningsmønster, akkurat som alle andre har sine mønstre. 

LES OGSÅ: - Legg vegg all skam og dyrk ditt eksotiske vesen 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer