Psykopat

- Det føles som å gå på glasskår

Slik kjenner du igjen psykopaten.

PSYKOPAT: Psykologspesialist Pål Grøndahl mener psykopatisk personlighetsforstyrrelse bør anerkjennes som en egen diagnose. Foto: Jørn H.Moen / Dagbladet
PSYKOPAT: Psykologspesialist Pål Grøndahl mener psykopatisk personlighetsforstyrrelse bør anerkjennes som en egen diagnose. Foto: Jørn H.Moen / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Man kan være sammen med en psykopat lenge før man aner lunten, sier psykologspesialist Pål Grøndahl til forskning.no.

Han er aktuell med boka «Psykopatiske personligheter», og mener mye av det vi leser eller ser på tv om personer med psykopatisk personlighetsforstyrrelse er misvisende.

Spesielt misliker han medieoppslag som:

«Er sjefen din psykopat?», «Ti tegn på at din partner er psykopat» eller «Slik avslører du psykopaten».

– Det påfører ofrene dårlig samvittighet. De tenker at de burde ha gjennomskuet personen tidligere, utdyper han til nettavisen.

- Gå på glasskår

Men hva er egentlig en psykopat?

Offisielt kalles begrepet dyssosial personlighetsforstyrrelse, og er uttalt manglende forståelse for andres følelser, likegyldighet for sosiale forpliktelser og lav terskel for frustrasjon, aggresjon og vold.

PSYKOPAT: Psykologspesialist Pål Grøndahl mener psykopatisk personlighetsforstyrrelse bør anerkjennes som en egen diagnose. Foto: Jørn H.Moen / Dagbladet
PSYKOPAT: Psykologspesialist Pål Grøndahl mener psykopatisk personlighetsforstyrrelse bør anerkjennes som en egen diagnose. Foto: Jørn H.Moen / Dagbladet Vis mer

Dyssosial personlighetsforstyrrelse forekommer hos rundt 1,5 prosent av befolkningen, og er vanligst hos menn. De fleste med en slik diagnose faller under psykopati-begrepet, men også en del personer med narsissistisk eller paranoid personlighetsforstyrrelse vil kunne inngå i begrepet psykopati slik det brukes i dag, opplyser Lommelegen.

- Som å gå på glasskår

Men hvordan kan vi kjenne dem igjen?

I starten er psykopater typisk sjarmerende, men så skjer det en gradvis utvikling hvor maktutøvende tiltak blir normalisert, forklarer Grøndahl til forskning.no og utdyper:

- Etter hvert blir det så trangt i forholdet, handlingsrommet så innskrenket. Det føles som å gå på glasskår. Helt til du tenker at dette er helt sprøtt, jeg må spørre andre om det jeg opplever er riktig.

Psykolog Cathrine Moestue mener noe av det viktigste man bør vite når det gjelder psykopater, er at dette beskriver mennesker som er ikke-sosiale. For vanlige mennesker som er sosiale, kan det være vanskelig å se for seg hvordan dyssosiale mennesker tenker.

PSYKOLOG: Cathrine Moestue mener man kan lære seg å kjenne tegn på manipulasjon og kontrollbehov. Foto: Jørn H.Moen / Dagbladet
PSYKOLOG: Cathrine Moestue mener man kan lære seg å kjenne tegn på manipulasjon og kontrollbehov. Foto: Jørn H.Moen / Dagbladet Vis mer

- Det er vanlig å vurdere en date på forhånd, men vi går ikke inn i en situasjon på leting etter svakheter hos den andre vi kan utnytte. Der skiller de seg sterkt fra oss, har hun tidligere forklart til Dagbladet og KK Pluss.

Faresignaler

Moestue understreker at det tar minst tre til seks måneder å bli kjent med noen. Hvor fort man oppdager at den man dater er en psykopat, mener hun avhenger av hvor observant man er, og om man har vært borti slike mennesker før.

- Du kan lære å kjenne tegnene på stormannsgalskap, kontrollbehov og manipulasjon. Du kan også lære å lytte til deg selv, og kjenne etter om du blir urolig rundt dem.

For å beskytte seg mot mennesker med psykopatiske trekk i en datingsituasjon, mener hun det gjelder å være forberedt, vite hva man vil, og ha god kontakt med seg selv. Vær litt frøken detektiv, anbefaler hun, og still deg selv noen spørsmål:

  • Går dette for fort fram?
  • Har han spurt om telefonnummer eller om å bli venner på Facebook før jeg er komfortabel med det?
  • Har vi altfor mye til felles?
  • Er dette et speilbilde av meg?

- Svarer man ja på disse spørsmålene, bør varsellampa lyse, sier Moestue.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer