Feminisme

- Det har liksom ikke vært «in» å være feminist, men nå ser det ut til at det har snudd litt

Feminisme handler jo om å jobbe for like rettigheter for både kvinner og menn, ikke bare kvinner, sier nestleder i Norsk Kvinnesaksforening.

FEMINISME: Det er en vanlig misforståelse at feministen hater menn, men slik er det altså ikke. Så hva er egentlig en feminist? Foto: Shutterstock / Anastasiya Domnitch
FEMINISME: Det er en vanlig misforståelse at feministen hater menn, men slik er det altså ikke. Så hva er egentlig en feminist? Foto: Shutterstock / Anastasiya Domnitch Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Feminazi». «Jævla rødstrømpe». «Mannehater». Dette er bare noen av de vanlige uttrykkene som brukes om en feminist (i hvert fall om du leser kommentarfelter på nettet). 

Slår du opp i synonymordboka vil du ikke finne noen av disse ordene som den rette beskrivelsen – så hva vil det da egentlig si å være en feminist?

– Jeg tror kvinner har hatt en like stor rolle som menn når det kommer til å snakke feminismen ned. Jeg vet ikke helt hva dette handler om, men det bunner nok i en misforståelse rundt hva det egentlig er, at man ikke kjenner historien og begrepet, sier Turid Lilleheie, nestleder i Norsk Kvinnesaksforening, til KK.no. 

LES OGSÅ: Nå kommer Barbiedukken i flere kroppsformer

- Har ikke vært «in» å være feminist 

Før snakket man om «kvinner og andre minoriteter», selv om kvinnen utgjør 50 prosent av befolkningen. For kvinner har ikke alltid hatt de samme rettigheter og muligheter som vi har i dag, og vi kan takke feministene for at vi har kommet så langt. 

– Her snakker vi om å bekjempe diskriminering av kvinner, vi snakker kvinnefrigjøring og likestilling mellom kjønnene. Feminisme handler jo om å jobbe for like rettigheter for både kvinner og menn, ikke bare kvinner, forklarer hun.

– Det har liksom ikke vært «in» å være feminist. Nå ser det ut til at det har snudd litt, og at flere unge har fått øynene opp for hvorfor det er viktig, legger hun til.

Noe av grunnen til at denne trenden har snudd kan være at flere kjente personer rundt om i verden har satt det på agendaen, og Lilleheie tror det er viktig for framgangen.

LES OGSÅ: Silje Torp: - Å trene styrke er feminisme i praksis!

Forskjell på en feminist og en kvinnesjåvinist

Det er fort gjort å se for seg feministen som en sinna kvinne i demonstrasjonstog som setter fyr på BH’en sin mens hun skriker ut slagord – slik det nok var litt mer av da feminismen først blusset opp. 

– På 70-tallet var det nok noen som tok det langt, og jeg tror også media har fokusert på disse og vært med på å skape et bilde av feministen som mannehater. På den tiden måtte de kanskje være litt ekstreme for å få frem sin sak, men det er ikke nødvendig lenger, sier Lilleheie.

LES OGSÅ: Det menn i all hemmelighet misunner kvinner 

FEMINAZI? Feminisme handler IKKE om å tråkke på menn for å fremme kvinnen - men om like rettigheter for både menn og kvinner. Foto: Shutterstock / Piotr Marcinski
FEMINAZI? Feminisme handler IKKE om å tråkke på menn for å fremme kvinnen - men om like rettigheter for både menn og kvinner. Foto: Shutterstock / Piotr Marcinski Vis mer

Det finnes også noen kvinner som faktisk hater menn, som nok er med på å bygge opp under misforståelsen, men husk at det er forskjell på å være feminist og sjåvinist.

– Det er ikke mange kvinnesaksfeminister som står frem med den typen holdninger lenger. Så må man også huske at når vi kvinner vil opp og frem, er det nok noen menn som har følt sine posisjoner truet, og da er det lett å rakke ned på feministen, forteller hun. 

Som mennesker er vi jo glade for de enkelte fordeler vi selv har, og ifølge Anders Lindskog, som er spesialist i klinisk voksenpsykologi og klinisk sexologi, kan det noen ganger handle om at man ikke ønsker å gi slipp på disse fordelene.

– For eksempel kan en mann tenke at han synes kvinner bør få samme betaling som ham, samtidig som han selv ikke har lyst til å gå ned i lønn for at hun skal få det. Hvordan man løser det blir jo en egen diskusjon, men man kan jo ikke stoppe opp diskusjonen bare fordi ingen vil bidra, sier han til KK.no.

Han tror at hvordan man ser på feminisme og feminister i utgangspunktet handler om hvordan man selv definerer feminisme.

– Hvis man ønsker likestilling for kvinner og menn i alle samfunnsområder, er man nok en feminist. Sånn sett er det nok mange menn som er feminister, og alle er kanskje ikke klar over det. Det er likevel ikke alle som legger den betydningen i ordet feminist, forklarer han.

LES OGSÅ: Menn som hetser på nett: - De ønsker kanskje å teste ut om det gir dem noe makt

Også menn drar nytte av likestilling

Likestilling handler ikke bare om kvinnen, det skal tross alt gagne begge kjønn – derav ordet «likestilling». For det finnes flere områder der menn ikke får de samme muligheter som kvinner.  

– For eksempel når det gjelder fedres rettigheter og muligheter. Eller at kjønnslemlestelse fortsatt er tillat å gjøre på gutter selv om det er forbudt på jenter. Det er også menn som blir mishandlet av sine ektefeller, og selv om det er en mindre gruppe enn kvinner, har de en vanskeligere situasjon fordi de blir ansett som mindre «mann», og det er vanskelig å melde fra og å bli trodd, forteller Lindskog. 

LIKESTILLING: Feministene har også jobbet for fedrekvoten, og menns rettigheter som far. Likestilling skal tross alt gagne begge kjønn. Foto: Shutterstock / Rawpixel.com
LIKESTILLING: Feministene har også jobbet for fedrekvoten, og menns rettigheter som far. Likestilling skal tross alt gagne begge kjønn. Foto: Shutterstock / Rawpixel.com Vis mer

LES OGSÅ: Likestilling og sosiale medier har gjort det lettere for kvinner å bedra

– Alt dette er ting som bør vær inkludert i kampen om likestilling. Men den største saken er jo at kvinnen lenge har hatt mindre rettigheter enn menn, og det er der man må starte, påpeker han. 

Her til lands er det lagt godt til rette for både kvinner og menn, men fremdeles er det et stykke å gå.

– Det har vært mer fokus på kvinners sak fordi det er der det har vært mest nødvendig. Kvinner har hatt mindre handlingsrom enn menn, sier Lilleheie og legger til:

– Det er fortsatt mange jenter som mener at vi ikke trenger kvinnekamp i dag, men kvinnekamp er jo bare en del av feminismen. Feministene har jo også jobbet for fedrekvoten, og delt foreldreansvar. Man jobber jo for at kjønnene skal bli likestilt. 

LES OGSÅ: Menn trakasserer fordi de tror de slipper unna med det

Slutshaming og objektifisering er fortsatt reelt 

Fødselspenger, fedrekvote og muligheter for barnehageplass er ting som gjør det mulig å forsørge seg selv, og å delta i arbeidslivet på linje med menn – og alt dette er noe feministene har vært med å kjempe frem. 

Likevel er det fortsatt kvinner som blir fratatt kontrollen over egen kropp, og blir gjort til objekter. Også når det kommer til voldtektssaker er vi ikke helt i mål. 

– Et område som er minst like viktig er at en kvinne bør ha lik rett til å ha mange sexpartnere, uten å bli «slutshamet». Dessverre sitter mye av de gamle verdiene om å bevare kvinners uskyld fortsatt i oss, forteller Lindskog.

Oppstyret rundt Mannegruppa Ottar i fjor høst, mener Lilleheie også er et bevis på at vi fortsatt trenger feminismen.

– De holdningene som kom fram at de fleste av disse mennene hadde til kvinner, viste oss at det fortsatt er langt å gå før kvinnen er likeverdige med menn på alle områder. Den gruppa beviste for oss hvorfor kvinnesaken faktisk er nødvendig, sier hun. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer