Parforhold

Det kan se ut som naturen har programmert hjernene våre til å mistolke hverandre

Men kvinners seksuelle interesse, den mistolkes minst, ifølge eksperten.

ER HAN INTERESSERT?: Det er vel ingen hemmelighet at de fleste av oss har lurt på: «Er han egentlig interessert?». Her er ekspertens råd!  Foto: Shutterstock / Pressmaster
ER HAN INTERESSERT?: Det er vel ingen hemmelighet at de fleste av oss har lurt på: «Er han egentlig interessert?». Her er ekspertens råd! Foto: Shutterstock / Pressmaster Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var ikke bare Isak som lurte på hva som foregikk i hodet på Even når «Skam» stod på som verst. Også venninner i Tinder-nød, mødre på dating etter skilsmissen - ja muligens også bestemødre (for å dra på litt her), bruker tid og krefter på å finne ut «hva den andre EGENTLIG føler». Ved siden av scrolling på Internett er denne beskjeftigelsen noe av det moderne mennesker bruker mest tid på, antakelig.

-Hvorfor er det så vanskelig å tolke om noen er interessert?

- Alle signaler som kan tolkes er vanskelige, sier Eva Tryti, psykologspesialist og forfatter av en rekke samlivsbøker.

- Når vi lurer på om noen har interesse for oss preges dette av egne forventninger. Vi har en tendens til å legge mer i det dersom vi selv er interessert. Det er veldig vanlig.

LES OGSÅ: Nei, ikke alle menn snakker slik om kvinner

Vanskelig å tolke hverandres signaler

Noen som kjenner seg igjen, kanskje? (hint, hint - omtrent alle som noen gang har vært på dealern med et annet menneske?)

EKSPERTEN: Mons Bendixsen mener det er mange signaler vi mennesker sender ut som er vanskelige å tolke. Foto: Privat
EKSPERTEN: Mons Bendixsen mener det er mange signaler vi mennesker sender ut som er vanskelige å tolke. Foto: Privat Vis mer

Men finnes det ikke noen sikre tegn å forholde seg til, vi lever tross alt i de steinfrie druers tid - kan ikke vitenskapen hjelpe oss med dette altoppslukende spørsmålet?

Mons Bendixen er evolusjonspsykolog og førsteamanuesis ved psykologisk institutt ved NTNU i Trondheim. Han er den eneste i Norge som har publisert forskning på mistolkning av seksuelle signaler.

Han kan altså svært mye om dette temaet, og mener at det er evolusjonen som har ført til at menn og kvinner har ha problemer med å tolke hverandres signaler. Vi har altså klønet det til for hverandre siden tidenes morgen.

- Mange signaler vi mennesker sender ut er tvetydige og vanskelige å tolke. Og så lenge det eksisterer en form for tvetydighet – hva gjør menneskesinnet da? Jo, det tar beslutninger som skal gi lavest risiko for fatale feil, sier Bendixen og viser til «Error Management Theory» (EMT).

Det kan høres ut som et virusprogram på PC-en din, men er en evolusjons-psykologisk teori.

«Here comes the science bit» som det het i reklamen: Teorien forklarer at for en mann er det en lav «kostnad» forbundet med å spre genene sine (kjapt, enkelt og behagelig) mens for kvinnen har det en høy kostnad å bære fram et barn (langt svangerskap, amming og årevis med oppfølging). Derfor er det ifølge teorien mest hensiktsmessig for mannen å unngå at en seksuell mulighet glipper, og at han heller bør prøve seg en gang for mye enn en for lite. (Iherdig innsats lønner seg, ev avvisning er ikke så farlig).

For en kvinne derimot er det mest hensiktsmessig å være kresen, og ikke involvere seg med menn som senere viser seg å være uvillige til å forplikte seg.

LES OGSÅ: Slik blir du en sjekkeekspert

Menn misforstår vennlighet som seksuell interesse

Så hva betyr dette - i vårt moderne liv? Jo, at vi ifølge teorien ser vi en relativt vanlig feilslutning hos menn, som er å misforstå vennlighet som seksuell interesse. Det kalles seksuell overpersepsjon på fagspråket. (In real life: Hun var da veldig hyggelig, hun er sikkert interessert i meg).

Den motsatte feilslutningen er å feiltolke seksuell interesse som vennlighet (så hyggelig at han vil kjøpe en drink til meg, nå har jeg fått en ny kompis). Det kalles seksuell underpersepsjon og er mer vanlig hos kvinner, ifølge teorien.

Bendixen har replikert en kjent amerikansk undersøkelse fra 2003 og testet teorien på et utvalg av norske heterofile kvinner og menn i alderen 18-30 år. Resultatet var så godt som identisk med den opprinnelige undersøkelsen, til tross for klare kulturelle forskjeller mellom Norge og USA.

De norske kvinnene rapporterte at menn, oftere enn det var grunn til, trodde at kvinnene var seksuelt interessert i dem. Mennene opplevde oftere enn det var grunn til, at signaler om seksuell interesse ble mistolket som vennlighet. Rett i «kompisfella» der altså.

- Det som blir minst feiltolket er kvinners seksuelle interesse, sier Bendixen.

Likevel - det er fortsatt flere kommunikasjonskjær i «sjekkesjøen». Vi viser nemlig ikke alltid hva vi føler, i møte med den andre.

Mange menn tror kvinner «spiller» kostbare.

- I en ny studie som ikke er publisert ennå, ser vi at menn i større grad demper sine signaler på seksuell interesse, i møte med kvinner. Kvinner derimot, sender signaler som er på samme nivå med hva de faktisk føler. De hverken overspiller eller underspiller interesse, men deres interesse er langt lavere enn menns i utgangspunktet. Mange menn tror kvinner «spiller» kostbare. Men vi har ikke funnet noen evidens for dette, sier Bendixen.

LES OGSÅ: Slik får du draget på byen

- Noen tegn er mer troverdige enn andre

Men blir vi egentlig noe klokere? Hvilke tegn kan vi se etter når vi lurer på om han virkelig er interessert? Og da fortrinnsvis i noe mer enn kun det seksuelle. Vi spør en amerikansk psykolog - de har en evne til å være veldig tydelige, er vår erfaring.

Psykolog Jeremy Nicholson er fast ekspert i magasinet og på nettsiden Pschycology Today, og mannen bak nettkurset «The Attraction Doctor». (Han hevder at alle kan lære seg tiltrekningens kunst). Han forteller oss at det ER mulig å finne ut om noen er virkelig interessert eller ei.

- Det er noen tegn som er mer troverdige enn andre. I hovedsak vil enhver adferd hvor mannen vier tid, krefter og ressurser på deg, være en ærlig indikator på hans interesse. Ord kan være sjarmerende, men de kan også være lette kopiere og å gjemme seg bak, sier amerikaneren.

- Så, hvis du ønsker å vite om han virkelig liker deg, se hva han faktisk investerer i et forhold med deg. Hvis han ikke er villig til å bruke tid, energi eller ressurser på deg, så er han rett og slett ikke så interessert.

LES OGSÅ: Dette gjør lykkelige par - hver eneste dag

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer