Krangle

- Det kan være like usunt å krangle for lite som å krangle for mye

Men selv om krangling kan være bra for forholdet, er det ikke sikkert det gjelder knuste tallerkener eller «the silent treatment».

KRANGLING: Krangler du aldri eller svært sjeldent med kjæresten? Ifølge parterapeut kan det være like usunt å krangle for lite som å krangle for mye. Foto: Shutterstock / Sergiu Birca
KRANGLING: Krangler du aldri eller svært sjeldent med kjæresten? Ifølge parterapeut kan det være like usunt å krangle for lite som å krangle for mye. Foto: Shutterstock / Sergiu Birca Vis mer
Publisert

Er du i et forhold der dere aldri krangler kan det faktisk lønne seg å ta et lite skritt tilbake og spørre dere selv om hvorfor dere ikke gjør det. Har dere faktisk ingenting å krangle om? Så sikkert som at alle mennesker er forskjellige, er det lite sannsynlig, og krangler dere aldri kan det faktisk være fare på ferde, mener Kate Elin Søyland, som er par- og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes.  

- Jeg vil si at det kan være like usunt å krangle for lite som å krangle for mye, sier hun. 

- Det er viktig og sunt å ventilere tanker og følelser som kan være vonde og vanskelige, og selv om et par har det bra sammen er det viktig at man ikke holder tilbake det som er vanskelig. Faren med det er at du blir en uforutsigbar trykkoker – og plutselig smeller det.

Alternativt blir du så kontrollert at også lidenskapen og andre gode følelser forsvinner fra forholdet. 

- Tilbake står et korrekt, flott forhold utad, mens det på innsiden er mer eller mindre dødt, sier Søyland. 

LES OGSÅ: - Problemene forsvinner ikke selv om det ser bra ut på utsiden 

Husk at vi krangler forskjellig

Men selv om krangling kan være bra for forholdet, er det ikke sikkert det gjelder hverken knuste tallerkener eller «the silent treatment». Skal kranglingen være produktiv, er det viktig å kjenne partneren og ta litt hensyn til både din og hans personlighet og til begges forhold til konflikt. 

- For at en krangel skal bli sunn må den holde seg innenfor visse rammer, og ikke minst må den etterfølges av en åpen dialog der begge får snakke fritt om det vanskelige, enten hjemme eller hos en parterapeut. 

Ifølge Søyland er det en del par som trenger å lære å være ærlige med hverandre på en god måte. Mens noen har lært å undertrykke følelser helt siden de var barn, er det andre igjen som ikke har lært å regulere dem, slik at de til stadighet kommer ut som en kraftsalve rettet mot partneren. Ingen av delene er særlig produktivt. 

- Mitt beste tips er å gi rom - ikke bare for det behagelige og lystbetonte, men for det såre, vonde og vanskelige; altså tren på den åpne dialogen der begge lytter og juster kursen i forholdet. Det hender at par sier at de aldri noensinne har kranglet, men det er ikke noe jeg som parterapeut blir imponert over – heller tvert om. 

LES OGSÅ: Derfor kan han sitte på do i evigheter

VIKTIG MED VENTILERING: Å aldri si og vise hva du føler i frykt for å ødelegge husfreden kan nok virke mot sin hensikt.  Foto: Shutterstock / Phovoir
VIKTIG MED VENTILERING: Å aldri si og vise hva du føler i frykt for å ødelegge husfreden kan nok virke mot sin hensikt. Foto: Shutterstock / Phovoir Vis mer

Hårfin balanse mellom sunn og usunn krangling

Krangling trenger med andre ord ikke å bety smelling med dørene og usaklige kommentarer, men kommunikasjon, og at du klarer å fortelle hvordan du har det, og at du blir hørt. 

- I den grad krangling er sunt, så er det for å få utløp for følelser man har holdt tilbake, og få «renset luften». Det er hårfin balanse før det blir destruktivt, fordi følelsene kommer ut av kontroll og man sier eller gjør ting som skader den andres selvfølelse og nærheten mellom de to, sier Trine Huseby, samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel.

- Det er ikke et mål å krangle. Et forhold uten krangling kan være et sunt og harmonisk forhold, mener hun. 

Spørsmålet er imidlertid om hver av dere har kontakt med egne følelser og klarer å uttrykke disse samtidig som dere blir forstått og lyttet til, og om dere klarer å kommunisere dere innerste behover, vet hvor dere har hverandre og dere finner løsninger som ivaretar begge. 

- Det er gjerne når dette ikke fungerer, at følelsene trenger seg på og kan utløse krangel. Krangling trenger ikke være noen trussel for parforholdet, så lenge det ikke skaper usikkerhet på om dere skal leve sammen eller ei, og så lenge man behandler hverandre med respekt, sier Huseby, som også skriver om parforhold og familieliv på Trinehuseby.no.

LES OGSÅ: Det er faktisk ikke sunt å alltid være to i et forhold

Kan skape usikkerhet om du aldri er på offensiven 

Er du litt kranglete, mens partneren aldri har behov for å smelle litt med døra? Kanskje har du til og med gjort alt du kan for å terge ham uten hell, og lurer på om han i det hele tatt bryr seg? Det kan virke som om noen rett og slett bare ikke har «krangle-genet», og det er ikke sikkert du skal bekymre deg for mye. Men selv om noen ville kalt det et luksusproblem er det selvfølgelig veldig frustrerende å føle at du aldri klarer å vekke de følelsene i ham. 

- Dersom den ene i et parforhold har lett for å bli følelsesmessig opprørt, mens den andre opptrer rolig og sindig, kan det skape usikkerhet hos den som er mer emosjonell, og en ubalanse mellom de to. Dette kan det være klokt å avklare. I et samspill mellom to, er det nemlig ikke slik at den som er mest behersket, er den som bidrar mest for forholdet. Noen ganger er det motsatt.

LES OGSÅ: 9 smarte måter lykkelige par krangler på

Vanskelig for noen, lidenskap for andre

Det er med andre ord selvsagt ikke kranglingen som er målet, men kommunikasjonen.

- Det er et mål å formidle sine innerste behov og sine følelser knyttet til dette. For noen er krangel og forsoning en måte å håndtere det på. Det kan være ekstra strevsomt og for noen ekstra lidenskapelig. Men dersom krangel skaper utrygghet eller innebærer at man behandler hverandre respektløst for eksempel ved å herme etter hverandre eller kalle hverandre stygge ting, kan det få konsekvenser langt ut over krangelen der og da, og det er ikke å anbefale.

For å unngå mye krangling har Huseby flere råd: 

  • Sorter mellom temaer og hendelser. Dropp å krangle om hendelser. 
  • Bruk time-out når følelsene kommer ut av kontroll, og prøv på nytt innen 24 timer. 
  • Lær å avgrense og ramme inn samtaler om vanskelige temaer, slik at det ikke blir overveldende. 
  • Sørg for å ta pause fra problemer. I tiden som er mellom vanskelige samtaler, skal man være snille og gode mot hverandre.
  • I stedet for å velge hver sin posisjon, forsøk å ta hverandres perspektiv. 
  • Lær dere kunsten å reparere – her hører blant annet med å si unnskyld og å vise med handling at du vil rette opp. Om en krangel bare blir hengende i løse luften har den hatt lite for seg, og dere vil jo helst slippe å krangle om de samme tingene igjen og igjen. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer