30 år Og Singel

- Det kan være utfordrende å være den eneste i gjengen som ikke er etablert

Likevel er det ikke lurt å stresse. Det er nemlig ikke bare forelskelse som gjør blind, det gjør også desperasjon.

SINGEL: Tiden går og du er fortsatt singel. Men er det egentlig så bra å stresse med å finne seg en mann? Foto: Shutterstock / tmcphotos
SINGEL: Tiden går og du er fortsatt singel. Men er det egentlig så bra å stresse med å finne seg en mann? Foto: Shutterstock / tmcphotos Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Singellivet kan med all sin frihet være ganske fantastisk – det er ingen å ta hensyn til og ingenting som stopper deg fra å følge alle dine spontane ideer. Men så banker 30-årene på døren og alt du hører er: Tikk takk, tikk takk.

Plutselig føler du ikke lenger at du har all verdens med tid. Du hadde jo en plan for livet ditt, og planen var ikke å leve alene med fjorten katter.

– Ja, jeg ser mange ganske urolige damer på over 30 som ønsker å finne en seriøs partner og slå seg til ro. Men i Oslo ser det ut til at uroen oftere kommer først når de nærmer seg 35, og da ringer de biologiske klokkene for alvor, sier Eva Tryti, psykolog, parterapeut og forfatter, til KK.no

Hun påpeker at også menn har slike tendenser, men de er ofte nærmere 35-40 når de begynner å lete for alvor. 

LES OGSÅ: Det kan se ut som naturen har programmert hjernene våre til å mistolke hverandre

Den biologiske klokken tikker

Ifølge Siv Gamnes, som er spesialist i Sexologisk rådgiving, er det ikke uvanlig å kjenne litt på presset, og noen kanskje mer enn andre.

– Før i tiden snakket man om enslige 30-årige kvinner som peppermø, men nå i dag er det ikke så farlig lenger å være singel i den alderen. Likevel er 30-årene en slags magisk grense for når man føler man bør ha en partner, sier hun til KK.no. 

Og denne «magiske» grensen tror hun kan henge sammen med ønsket om barn. For det er tross alt en begrensning for hvor lenge vi kvinner er fertile.

LES OGSÅ: - Mange gifter seg med en tilfeldig mann de møtte på en bar i fylla

KLARE KRAV: Når man kommer i tredveårene har man en litt tydeligere idé om hva man ønsker i en partner, når man er yngre er man oftere mer fleksibel. Foto: Shutterstock / Breslavtsev Oleg
KLARE KRAV: Når man kommer i tredveårene har man en litt tydeligere idé om hva man ønsker i en partner, når man er yngre er man oftere mer fleksibel. Foto: Shutterstock / Breslavtsev Oleg Vis mer

– Det blir jo vanskeligere å bli gravid når man blir eldre. Også vil man jo gjerne være kjærester en stund før man får barn, og hvis du da er over 30 og ikke har funnet en mann så er det ikke så rart om man kan føle litt på stresset, forteller hun. 

Å velge en partner du kan leve med og få barn med er en viktig avgjørelse – dette er et valg du må leve med for resten av ditt liv, derfor er det lurt å ikke stresse for mye. 

Helst bør man være sammen rundt to år før man lager barn og gifter seg, for å ha et realistisk bilde av partneren og forholdet. Fordi det blir snau tid for mange som begynner letingen sent, ser jeg en liten bølge av kvinner som fryser ned egg i Danmark. For det er først og fremst eggene som blir gamle mot slutten av 30-årene, forklarer Eva Tryti. 

LES OGSÅ: Faller du stadig for menn som ikke er bra for deg?

La fornuften styre, ikke desperasjonen

Det er ingenting galt med å starte en intensiv søken etter en livspartner når man kommer i 30-årene, men Tryti understreker at det er viktig å forstå at det vanligvis må ta litt tid å finne en bra kandidat. 

– Gir man seg for dårlig tid, eller henger for lenge med dårlige kandidater, blir det ofte ikke godt resultat. Man kan bli mindre kresen, eller for lite effektiv, sier hun.

Etter hvert som vi blir eldre blir vi tryggere på oss selv, og vet mer hva vi ønsker og ikke ønsker i en partner. Selv om dette er en bra ting, tror Gamnes at dette kanskje kan gjøre det litt vanskeligere å finne noen som passer for deg. 

– Når man er yngre er man kanskje litt mer fleksibel til å tilpasse seg en ny partner, mens man som voksen har litt mer bestemte ideer om hva man vil ha, sier hun. 

TREDJE HJUL: Det kan være utfordrende å være den eneste i gjengen som ikke er etablert, men husk at det finnes mange menn der ute. Foto: Shutterstock / wavebreakmedia
TREDJE HJUL: Det kan være utfordrende å være den eneste i gjengen som ikke er etablert, men husk at det finnes mange menn der ute. Foto: Shutterstock / wavebreakmedia Vis mer

Det betyr likevel ikke at vi bør kaste all fornuft over bord og slenge oss på den første og beste. Forelskelse gjør blind, men det kan nok også en desperasjon gjøre. 

– Hvis man føler at man aldri lykkes med å finne kjærligheten så kan det jo føre til at man begynner å fire litt på kravene sine, eller at man ikke klarer å se tydelig nok om man egentlig matcher. Noen ganger kan man se på mennesker dersom de er desperate og kontaktsøkende, og man kan nok lettere skyve vekk potensielle partnere, enn å tiltrekke seg dem. Det er nok lettere å få kontakt når man slapper mer av, sier Gamnes. 

LES OGSÅ: Har Tinder og Happn gjort folk mer kresne?

Ingen skam å være singel

Etter hvert som vi blir eldre ser vi at det blir færre og færre single i venneflokken. Og når venninnene får seg både mann og barn får de både et annet liv, og et annet perspektiv på livet. 

– Det kan være utfordrende å være den eneste i gjengen som ikke er etablert. For de som føler på det så er det nok ikke så enkelt. Det kan være vondt å savne å ha en partner når du ser at det er lykkelige par rundt deg. Men det er mange menn der ute, også er det jo ikke sånn at man ha en partner, påpeker Gamnes. 

Det er flere og flere som velger å være enslige, og dette er noe samfunnet er mer åpent for i dag.

– Folk går single av mange grunner. Det kan være at man har kommet ut av et langt forhold, at man har konsentrert seg om karriere, har elsket et fritt liv, eller at man har ubearbeidede temaer rundt intimitet og forhold. Noen er kanskje for kresne også, sier Tryti.

Også er det noen som velger singellivet bevisst, og det må man også ta høyde for.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer