MYTEN OM JOMFRUHINNEN: Visste du at det ikke er noen ting som heter jomfruhinne?  Foto: Shutterstock / Nattawut Sottivilaipong
MYTEN OM JOMFRUHINNEN: Visste du at det ikke er noen ting som heter jomfruhinne? Foto: Shutterstock / Nattawut Sottivilaipong Vis mer

Jomfruhinne

- Det stemmer ikke at man bare har «jomfruhinne» når man er jomfru

Det finnes et hav av sexmyter og «jomfruhinnen» er én av dem, forteller ekspertene.

Publisert

Listen over sex-og kroppsmyter er uendelig, og noen av dem har blitt fortalt i så lang tid at de fleste av oss faktisk tror på dem fordi vi ikke vet bedre! En av mytene som har toppet listen siden vi kan huske er at kvinner har en «jomfruhinne» som sprekker ved første samleie.

Ja, det er riktig. Det er kun en myte som dessverre har fått lov til å leve litt for lenge, og som fremdeles lever blant oss, men også blant diverse fagfolk. Så om du trodde at «jomfruhinnen» var årsaken til at det kan gjøre vondt og at du kan begynne å blø første gang du har sex - stemmer ikke.

For ifølge Trine Aarvold, lege ved Sex og Samfunn, er det faktisk ingenting som heter «jomfruhinnen», det heter «skjedekransen» og det er i hvert fall ingenting som sprekker i underlivet første gang man har samleie.

- Denne myten er utrolig gammel og det er ingen som vet hvor den kommer fra. Den har eksistert i flere tusen år, sier Aarvold til KK.no.

Hun forteller at kvinners seksualitet lenge har vært viktig å kontrollere - da man ikke ønsket at kvinner skulle bli gravide før de var gift og hadde en mann til å ta ansvar for barnet - og at man ikke skal så mange tiår tilbake før det også var utrolig skambelagt i Norge å få barn utenfor ekteskap.

- Myten om jomfruhinnen har blitt en måte å kontrollere kvinners seksualitet på. 

Gjennom en konstruert myte har kvinner, og menn, blitt fortalt at det finnes et slags kyskhetssegl i skjeden som sprekker ved første samleie. Dette har ført til at mange er redde for å ha sex før ekteskapet, forklarer Aarvold.

LES OGSÅ: Så mange er det «normalt» å ha sex med

TAR FEIL OM «JOMFRUHUNNEN»: Ellen Støkken Dahl, medisin student ved UIO, forteller at mange tar feil om «jomfruhinnen» fordi navnet er missvisende. Foto: Privat
TAR FEIL OM «JOMFRUHUNNEN»: Ellen Støkken Dahl, medisin student ved UIO, forteller at mange tar feil om «jomfruhinnen» fordi navnet er missvisende. Foto: Privat Vis mer

- Man kan ikke se på underlivet til en kvinne om hun har hatt sex eller ikke

Aarvold for støtte fra medisinstudent og blogger på «Underlivet», Ellen Støkken Dahl, som sammen med medstudent Nina Brochmann, på nyåret slipper boken «Gleden med skjeden - alt du trenger å vite om underlivet». Hun forteller til KK.no at det stemmer at vi har en struktur inne i skjeden som ofte kalles for «jomfruhinnen», men at den ikke er slik som de fleste tror.

- Jomfruhinne er et dårlig navn på strukturen kvinner har i underlivet, fordi navnet antyder at det finnes en heldekkende hinne som dekker skjedeåpningen og som sprekker ved samleie. Dette stemmer ikke, sier Støkken Dahl og legger til:

- Det stemmer heller ikke at man bare har «jomfruhinne» når man er «jomfru». «Jomfruhinnen» beholder du selv om du har hatt sex. Det er mye bedre å kalle «jomfruhinnen» for skjedekrans eller hymen, for da oppstår det ofte mindre misforståelser.

Som Aarvold, forteller Støkken Dahl at det kvinner og menn fremdeles tror at en blødning fra skjeden etter et samleie fungerer som et bevis på at man ikke hadde hatt sex før, og motsatt; at en manglende blødning betyr at man allerede har hatt sex. Og at det på grunn av dette oppstod «undersøkelser» som skal bevise om du er «jomfru» eller ikke. 

- Mange tror fremdeles at en underlivsundersøkelse hvor man ser på skjedekransen kan gi informasjon om kvinnens sexliv, men det stemmer ikke.

- Man kan ikke se på underlivet til en kvinne om hun har hatt sex eller ikke.

- Såkalte jomfrutester, som har blitt utført av leger i Norge helt opp til i dag, fikk mye oppmerksomhet tidligere i høst. Nå blir det forbud mot å utføre slike jomfrutester i Norge, sier Støkken Dahl og får støtte fra Aarvold:

- Hvordan disse jomfrutestene foregår er derfor et stort mysterium. Selv rettsmedisinere kan ikke vurdere om en kvinne har hatt sex eller ikke ved å se på skjedekransen.

LES OGSÅ: De vanligste «sextabbene» våre

«Jomfruhinnen» = Skjedekrans

Med andre ord glem «jomfruhinnen» og praten om at man skal blø første gang man har sex - slik er det ikke! Si heller hei til skjedekransen; En liten, trang slimhinnefold som sitter innenfor inngangen til skjeden.

- Det som tidligere ble kalt «jomfruhinnen» er ingen hinne, men en liten slimhinnefold som sitter rett innenfor inngangen til skjeden. Slimhinnefolden markerer overgangen til skjeden, og er det trangeste partiet. Denne slimhinnefolden kalles for skjedekransen, og er et mer beskrivende navn på hvordan den ser ut enn jomfruhinne, forklarer Aarvold.

Videre forklarer ekspertene skjedekransen som myk og tøyelig, samt at den har evnen til å utvide seg, litt som en hårstrikk. Men, selvom den er tøyelig er den fremdeles det trangeste punktet i skjeden, og det å tøye den for mye kan føre til små blødninger.

- Skjedekransen kan bli skadet hvis den strekkes mer enn den tåler. Da kan den rett og slett ryke og blø litt, forteller Støkken Dahl.

LES OGSÅ: Gjør det vondt når du har sex?

SAMLEIE: Rundt halvparten av jenter blør ved første samleie, mens den andre halvparten ikke blør. Med andre ord er begge deler er like vanlig, sier Støkken Dahl. Foto: Shutterstock / Photographee.eu
SAMLEIE: Rundt halvparten av jenter blør ved første samleie, mens den andre halvparten ikke blør. Med andre ord er begge deler er like vanlig, sier Støkken Dahl. Foto: Shutterstock / Photographee.eu Vis mer

- Blødninger ved samleie kan ikke indikere at man ikke har hatt sex

Med andre ord er det ikke helt fjernt å oppleve blødninger første gangen man har sex, da skjedekransen tøyes, men blødningene kan like gjerne skje andre eller tredje gang som første forteller ekspertene. I tillegg er det ikke alltid at skjedekransen i seg selv er årsaken til at man opplever blødninger.

- Forskningen jeg støtter meg på viser at rundt halvparten av jenter blør ved første samleie, mens den andre halvparten ikke blør. Med andre ord er begge deler er like vanlig, sier Støkken Dahl og får støtte av Aarvold:

- Det er ikke alle som blør ved første samleie, og det er derfor ikke slik at blødninger ved samleie kan indikere at man ikke har hatt sex før. Vi har i tillegg mange jenter hos Sex og samfunn som sliter med sår i skjeden og blødninger etter samleie selv om de har vært seksuelt aktiv i flere år.

LES OGSÅ: Mange kvinner lider av vaginalisme i all hemmelighet

- Så hva skyldes blødningene man opplever under samleie?

- Slimhinnene i skjeden er veldig følsomme for friksjon. Det er derfor det er så viktig at jenter er våte når de skal ha samleie, for når man blir kåt blir musklene i skjeden mer avslappet og det kommer mye væske i skjeden som gjør at det blir minimalt med friksjon ved samleie. Hvis jenter derimot ikke er våte kan samleie ofte gjør vondt, og det kan i tillegg oppstå små sår i slimhinnen som kan blø, sier Aarvold og utdyper:

- Ved det første samleie er det heller ikke uvanlig at man er litt ekstra nervøs og at det derfor ofte ikke er nok fuktighet i skjeden, noe som kan gi sprekker og blødninger i slimhinnen. Disse sprekkene trenger ikke å være i skjedekransen, ofte sitter riftene utenfor, sier Aarvold og for støtte fra Støkken Dahl som legger til:

- Men selv om riftene og småskadene kan gjør vondt, er det ikke farlig. Skjeden og skjedekransen gror fort og fint.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer