Jomfruhinne

- Det stemmer ikke at man bare har «jomfruhinne» når man er jomfru

Det finnes et hav av sexmyter og «jomfruhinnen» er én av dem, forteller ekspertene.

MYTEN OM JOMFRUHINNEN: Visste du at det ikke er noen ting som heter jomfruhinne?  Foto: Shutterstock / Nattawut Sottivilaipong
MYTEN OM JOMFRUHINNEN: Visste du at det ikke er noen ting som heter jomfruhinne? Foto: Shutterstock / Nattawut Sottivilaipong Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Listen over sex-og kroppsmyter er uendelig, og noen av dem har blitt fortalt i så lang tid at de fleste av oss faktisk tror på dem fordi vi ikke vet bedre! En av mytene som har toppet listen siden vi kan huske er at kvinner har en «jomfruhinne» som sprekker ved første samleie.

Ja, det er riktig. Det er kun en myte som dessverre har fått lov til å leve litt for lenge, og som fremdeles lever blant oss, men også blant diverse fagfolk. Så om du trodde at «jomfruhinnen» var årsaken til at det kan gjøre vondt og at du kan begynne å blø første gang du har sex - stemmer ikke.

For ifølge Trine Aarvold, lege ved Sex og Samfunn, er det faktisk ingenting som heter «jomfruhinnen», det heter «skjedekransen» og det er i hvert fall ingenting som sprekker i underlivet første gang man har samleie.

- Denne myten er utrolig gammel og det er ingen som vet hvor den kommer fra. Den har eksistert i flere tusen år, sier Aarvold til KK.no.

Hun forteller at kvinners seksualitet lenge har vært viktig å kontrollere - da man ikke ønsket at kvinner skulle bli gravide før de var gift og hadde en mann til å ta ansvar for barnet - og at man ikke skal så mange tiår tilbake før det også var utrolig skambelagt i Norge å få barn utenfor ekteskap.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer