Utroskap

Det trenger ikke å handle om mangel på respekt, men om et forhold som ikke lenger gir deg det du trenger

Noen ting er helt essensielt dersom forholdet skal overleve, skriver samlivsekspert Peder Kjøs.

UTROSKAP: Er det slik at utroskap alltid ender med et brudd?  Foto: Shutterstock / nd3000
UTROSKAP: Er det slik at utroskap alltid ender med et brudd? Foto: Shutterstock / nd3000 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å oppleve at den du har stolt på og levd sammen med har bedratt deg, kan være en av de største katastrofene som skjer i et parforhold. Mange kan mene at de har en nulltoleranse for utroskap, men oppleve at det er mer komplisert når det først rammer dem.

Dette temaet er noe Peder Kjøs, som er psykolog og samlivsekspert, tidligere har skrevet om i sin spalte for KK: 

LES OGSÅ: Slik finner du ut at han har vært utro

Styrket av krisen

Rundt halvparten av alle brudd skyldes utroskap, og halvparten av alle par som kommer til parterapi sier at utroskap er en del av problemet. (Pssst: De merkeligste stedene folk er utro!)

Men likevel, utroskap fører ikke alltid til brudd. Ganske mange par sier til og med at de kommer styrket ut av krisen. Hvordan klarer de det?

Det første jeg spør om når klienter forteller om utroskap, er hvordan de tolker det som har skjedd. Hva handler utroskapen om?

Oftest er utroskap et tegn på at noe er alvorlig galt i parforholdet, men det er ikke alltid så lett å finne feilen. Hvis partneren din har vært utro, vil du kanskje si at han ikke har noen respekt for deg, og at du aldri kan stole på ham igjen. Men hvis du selv har vært utro, er perspektivet annerledes. Den som har vært utro sier ofte at det var en tilfeldig glipp, men så enkelt er det sjelden. 

Det trenger ikke å handle om mangel på respekt, men om et forhold som ikke lenger gir deg det du trenger

Når vi graver dypere, har den utro parten gjerne vært misfornøyd lenge, fordi noe mangler i forholdet. Det trenger ikke å handle om mangel på respekt, men om et forhold som ikke lenger gir deg det du trenger.

LES OGSÅ: Kan utroskap tilgis?

Tillitsbrudd

Utroskap er nesten alltid forståelig, når vi ser ordentlig etter.

Utroskap er et tillitsbrudd og en dårlig løsning på et parproblem, men hvis dere skal komme videre sammen, trenger dere en mer avansert forståelse enn bare at det var dårlig gjort. 

PEDER KJØS: Den som har vært utro må forstå hvordan dette er for den andre, og vise tydelig anger. Den som har blitt bedratt må forstå hvordan det kunne skje, og være innstilt på å tilgi, mener Kjøs.  Foto: All Over Press NorwayAll Over Pr
PEDER KJØS: Den som har vært utro må forstå hvordan dette er for den andre, og vise tydelig anger. Den som har blitt bedratt må forstå hvordan det kunne skje, og være innstilt på å tilgi, mener Kjøs. Foto: All Over Press NorwayAll Over Pr Vis mer

Dere trenger å forstå hverandres situasjon ordentlig. Den som har vært utro må forstå hvordan dette er for den andre, og vise tydelig anger. Den som har blitt bedratt må forstå hvordan det kunne skje, og være innstilt på å tilgi. Å tilgi er lettere når du føler at den andre virkelig har det vondt med det som har skjedd. (Psst: - Det er liksom «naturlig» at en mann er utro)

Når jeg snakker med par som har opplevd utroskap, ser jeg ofte at de to har veldig ulik tidsopplevelse. Den som har vært utro synes nesten alltid at den bedratte parten bruker for lang tid på å komme over det.

I begynnelsen er den utro parten innstilt på å gi den andre tid og skjønner at det er vanskelig, men etter en stund blir man lei av stadige spørsmål, sinne, gråt og beskyldninger.

Vi kan godt si at den utro parten bare må finne seg i dette, men igjen kan det være nyttig å se saken fra den andres perspektiv. Hvis du selv har vært utro, hvor lenge og hvor mye er det rimelig at du skal angre og beklage før det er nok?

Et tillitsbrudd skaper en ubalanse mellom dere. Det er naturlig at det tar tid før dere kan være skuls, men hvis dere skal komme videre må dere også en gang legge saken bak dere. Ingen orker å bli straffet for alltid, uansett hvor dumt det var, det man har gjort.

LES OGSÅ: Kan man være lykkelig uten sex?

Noen sier at sexlivet er blitt bedre

De som kommer gjennom krisen etter utroskap, sier ofte at de har kommet nærmere hverandre enn før. Grunnen er at de har snakket mer sammen enn før om følelsene sine og hvordan de egentlig har det sammen. (Psst: Slik har dere sex igjen etter han har vært utro)

Noen som har vært utro, sier at de har blitt mer villige til å høre ordentlig på det partneren deres har å si. Først lytter de kanskje fordi de har dårlig samvittighet og skjønner at det kan bli brudd hvis de ikke lytter, men etter hvert føler de at de kommer nærmere partneren sin.

Jeg har også hørt bedratte parter si at de synes den utro partneren virker mer oppmerksom og kjærlighetsfull enn noen gang før. Noen sier også at sexlivet er blitt bedre, fordi begge har blitt vippet ut av den vante balansen og skjønner hvor mye de betyr for hverandre.

Hvis krisen bringer dere nærmere hverandre, heller enn å skape varig bitterhet og mistillit, kan den føre til at dere står sterkere sammen, enda så vond den er.

Til info: Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet fram til ny lesere. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer