Anger:

Dette angrer kvinner mest på

«Jeg burde hatt sex med flere før jeg giftet meg.»

ANGRER PÅ LIVSVALG: Mange angrer på livsvalg, for eksempel at de forpliktet seg for tidlig eller gjorde det slutt med en ekskjæreste. FOTO: NTB
ANGRER PÅ LIVSVALG: Mange angrer på livsvalg, for eksempel at de forpliktet seg for tidlig eller gjorde det slutt med en ekskjæreste. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

«Jeg burde hatt mer sex før jeg forpliktet meg til én person»

«Jeg burde aldri ha gjort det slutt med ungdomskjæresten min»

«Jeg burde sagt ja til å gå på date med kollegaen min mens jeg ennå hadde sjansen»

Vi tar mange små og store valg i løpet av livet, og viktige valg om jobb, karriere, prioriteringer, familie og kjærlighetsliv vil påvirke hele livet ditt i stor grad. Derfor er det kanskje ikke så rart at de fleste av oss angrer på ett eller flere av valgene vi har tatt.

Hvis romantikken visner, samboeren eller ektefellen din aldri overrasker med blomster eller sexlivet blir rutinepreget, tenker mange på hvilke andre muligheter som finnes. Om du bare hadde tatt et annet valg, ikke forpliktet deg så fort eller om du bare hadde valgt å bli hos eksen ...

Noen ganger er det hukommelsen som spiller oss et puss, og noen ganger tror vi bare et gresset er grønnere på den andre siden. Alle andre virker jo lykkeligere og mer tilfredse, så da må vel noe være galt med ditt liv?

Med dagens datingkultur på datingapper og nettdating opplever også mange en overflod av romantiske muligheter, og da kan det være en lavere terskel for å se etter andre muligheter hvis forholdet skranter eller gnisten forsvinner en periode.

Men er det egentlig vits å bruke energi på å angre på fortiden? Vil angeren påvirke valgene vi tar i fremtiden?

Fordeler og ulemper

- Det er en del som føler seg rastløse fordi de har gått inn i et forhold i veldig ung alder. De føler de har mistet mye og gått glipp av singelliv og dating.

Det sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret til KK.

Da kan det være lurt å spørre deg selv hva du egentlig har mistet og hva du har fått.

- Det er som regel en grunn til at forholdet har vart så lenge, og det er smart å bli værende i et veldig godt forhold. Du har nok ikke gått glipp av det store, og det er ikke den tilfeldige sexen som er den beste. Den beste sexen har du med en forbindelse som gjør deg glad, sier Winther.

Vi vil nok alltid tenke på hva som kunne blitt. Noen dumper en kjæreste i ung alder fordi de er umodne, og tenker gjerne resten av livet at han var «the one that got away», han som forsvant og som du aldri burde ha dumpet.

- Vi mennesker er slik, fordi hukommelsen spiller oss et puss og ofte husker vi bare de positive egenskapene til eksen etter en stund, sier han,

Eksen hadde sikkert mange positive sider, men garantert også noen negative sider som du har glemt. Det er jo en grunn til at du tok det valget du tok.

- Å angre på livsvalg er ikke noe uvanlig i det hele tatt, og jeg tenker at det er naturlig og sunt å vurdere om du har tatt riktig valg, så lenge du gir slipp på angeren, sier Winther.

FORPLIKTET SEG FOR TIDLIG: Det er ikke uvanlig å angre på at du forpliktet deg i alt for ung alder, selv om du kanskje fremdeles har det godt i parforholdet.
FORPLIKTET SEG FOR TIDLIG: Det er ikke uvanlig å angre på at du forpliktet deg i alt for ung alder, selv om du kanskje fremdeles har det godt i parforholdet. Vis mer

De store valgene påvirker oss

- Det er veldig vanlig å angre på livsvalg, både hva du har gjort og hva du ikke har gjort. De store valgene som jobb, familie og prioriteringer, er noe mange angrer på, sier sexolog og samlivsterapeut, Anna Sigridsdatter Heen, til KK.

Tidligere studier har vist at noe av det vi angrer mest på ved dødsleiet er det vi ikke gjorde, men som vi burde ha gjort. For eksempel å prioritere mer tid sammen med venner og familie, i stedet for å jobbe mye.

- Mange angrer på noe de ikke turte å gjøre, som å takke ja til en date eller forplikte seg ordentlig til en kjæreste, fordi de var unge, umodne eller redde for å satse. Andre angrer på at de forpliktet seg for tidlig, eller at de ikke forlot et dårlig eller lite tilfredsstillende forhold, sier hun.

Når et parforhold tar slutt, er det en del som angrer på at de holdt ut så lenge og at de ikke gikk for lenge siden. Da kan det være greit å tenke at du nok ikke var klar for å gå tidligere, og at det er en grunn til at du tok valget om å bli.

- Har du et tips til de som angrer på livsvalgene sine?

- Aksepter det valget du tok og tenk at du tok det valget av en grunn. Du har fått noen erfaringer og lært mye på veien, også er det aldri for sent å ta andre valg fremover. Tilgi deg selv, råder Sigridsdatter Heen.

ANGRER: Viktige valg om jobb, karriere, prioriteringer, familie og kjærlighetsliv vil påvirke hele livet ditt i stor grad. Derfor er det kanskje ikke så rart at de fleste av oss angrer på ett eller flere av valgene vi har tatt.
ANGRER: Viktige valg om jobb, karriere, prioriteringer, familie og kjærlighetsliv vil påvirke hele livet ditt i stor grad. Derfor er det kanskje ikke så rart at de fleste av oss angrer på ett eller flere av valgene vi har tatt. Vis mer

Dette angrer vi mest på

Det er to hovedtyper av anger: Å angre på noe du har gjort og å angre på noe du ikke har gjort.

På kort sikt har vi en tendens til å angre på handlinger vi har gjort, og på lang sikt har vi en tendens til å angre på manglende muligheter. Hvis du våkner om morgenen og har sendt en klein fyllemelding til daten din som ødelegger relasjonen, vil du på kort sikt angre på meldingen. På lang sikt vil du angre på å ha gått glipp av muligheten til å se om det kunne ha utviklet seg til å bli kjærlighet.

Psychology today har samlet noen eksempler på hva kvinner sier de angrer på:

 • Jeg angrer på at jeg skilte meg fra faren til barna mine.
 • Jeg angrer på at giftet meg når jeg hadde sterkere følelser for noen andre.
 • Jeg angrer på at jeg giftet meg for tidlig.
 • Jeg angrer på at jeg ble skilt for tidlig.
 • Jeg angrer på at jeg giftet meg med en uegnet mann.
 • Jeg angrer på at jeg ikke skilte meg fra mannen, selv om jeg ønsket det.
 • Jeg angrer på at jeg ble sammen med en jeg ikke hadde følelser for, kun fordi jeg var ensom.
 • Jeg angrer på at jeg ikke hadde mer sex før jeg forpliktet meg til én person.
 • Jeg angrer på at jeg har vært for sjenert.
 • Jeg angrer på at jeg ikke møtte kjæresten min før.
 • Jeg angrer på at jeg prøvde å få en fyr som tydeligvis ikke ville ha meg og som behandlet meg dårlig.

Det er en del som sier at hvis de kunne gått tilbake i tid og endret noe, ville de ikke endret noe som helst.

Men flere studier har vist at de aller fleste av oss angrer på ett eller flere valg som vi har tatt i løpet av livet. Det viktigste er å ikke la angeren ta overhånd. Tilgi deg selv og gå videre, og husk at det ikke er for sent å ta bedre valg fremover.

ULIKE TYPER ANGER: På kort sikt har vi en tendens til å angre på handlinger vi har gjort, og på lang sikt har vi en tendens til å angre på manglende muligheter.
ULIKE TYPER ANGER: På kort sikt har vi en tendens til å angre på handlinger vi har gjort, og på lang sikt har vi en tendens til å angre på manglende muligheter. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer