Samlivsbrudd:

Dette bør du gjøre etter bruddet

- Sorg tar tid og krefter, så vær raus og tålmodig mot deg selv.

SMERTEFULLT BRUDD: Det kan føles overveldende og vondt å skulle leve videre uten kjæresten din. FOTO: NTB
SMERTEFULLT BRUDD: Det kan føles overveldende og vondt å skulle leve videre uten kjæresten din. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Bruddet er et faktum. Etter måneder eller år som kjærester har dere bestemt dere for å leve resten livet uten hverandre. Det stikker i brystet, tårene presser på og det føles som en surrealistisk opplevelse. Du trodde jo at dere skulle være sammen for alltid!

Å gå videre i livet uten kjæresten (nå eksen din) er nesten alltid vondt og smertefullt. Det gjelder uavhengig av om det var en felles avgjørelse eller om bruddet kom som lyn fra klar himmel. Mange sammenligner samlivsbrudd med dødsfall fordi de mister en person som de er glad i. Det kan gjøre vondt i lang tid, for noen varer de vonde følelsene i flere år.

Det er vondt å bli dumpa og det er vondt å være den som dumper, selv om du vet at det er det beste valget. Du har vært sammen med og levd med en person over tid, gjerne i flere år, og det kan være vanskelig å se for seg hvordan livet skal bli uten den personen som har stått deg nærmest.

Det føles ofte som om tiden etter bruddet går i sneglefart, du tenker tilbake på alle minnene, ser på bilder og ringer venninner i tide og utide for å gråte eller få ut litt frustrasjon.

Men er det riktig måte å takle bruddet på? Hva bør du egentlig gjøre etter et brudd for å komme deg videre fortest mulig?

SORG ER VIKTIG: - Vit da at når du sørger, så er det ikke bortkastet. Det er viktige skritt ut av relasjonen du var i, sier eksperten. FOTO: NTB
SORG ER VIKTIG: - Vit da at når du sørger, så er det ikke bortkastet. Det er viktige skritt ut av relasjonen du var i, sier eksperten. FOTO: NTB Vis mer

Ta tiden til å hjelp

- Det viktigste du kan gjøre etter et brudd er å ta deg tid til å bare være. Legg bort forventninger og stress ned. Det er viktig med god egenomsorg, og omgi deg med dine nærmeste som kjenner deg godt og som vil deg vel, sier familieterapeut Benedicte Wahl til KK. Hun har mye erfaring med sorg, krise, vold og samlivsbrudd.

Sorg koster mye i form av krefter, både psykisk og fysisk. Mange blir slitne, føler seg utmattet og sorgen kan bli altoppslukende.

- Du trenger ofte mer hvile og pauser. Mange blir overrasket over det, sier Wahl.

Familieterapeuten oppfordrer til å holde på rutiner som skaper trygghet.

- Erkjenn at bruddet er en livskrise og søk hjelpeapparatet ved behov. Det kan være godt å snakke med noen profesjonelle som har et mer nøytralt ståsted enn venner og familie, og som i tillegg har taushetsplikt. Sorg tar tid og krefter, så vær raus og tålmodig mot deg selv, sier hun.

GJØR NOE DU LIKER: Vær raus med deg selv etter bruddet. Ta et bad, dra på spa eller gjør noe som du liker og som får deg til å slappe av. FOTO: NTB
GJØR NOE DU LIKER: Vær raus med deg selv etter bruddet. Ta et bad, dra på spa eller gjør noe som du liker og som får deg til å slappe av. FOTO: NTB Vis mer

Gi plass til sorgen

- Du kommer ikke videre uten at du gir plass til sorgen. Sorg er prisen vi betaler for kjærligheten når den ikke lenger er tilgjengelig, sier gestaltterapeut Merethe Holldorff til KK.

Å sørge kan oppleves som å stå fast, særlig når du får velmente råd fra mennesker rundt deg om at du må komme deg videre.

- Vit da at når du sørger, så er det ikke bortkastet. Det er viktige skritt ut av relasjonen du var i. Det å kjenne på tapet, smerten, savnet, frykten og kanskje sviket, er med på å gi deg selv verdi. Den egenverdien trenger du når du skal videre i livet ditt, sier Holldorff.

RO NED: Legg bort forventninger og stress ned. Det er viktig med god egenomsorg etter et brudd.
RO NED: Legg bort forventninger og stress ned. Det er viktig med god egenomsorg etter et brudd. Vis mer

- Kjønnene er ulike

Ofte reagerer menn og kvinner ulikt etter et brudd. Noen menn blir stille og sørger alene, mens flere kvinner søker hjelp fra vennene sine.

- Vi er forskjellige som kjønn. Kvinner er ofte flinkere til å snakke om det som er vanskelig. Når kvinner er i et forhold passer de ofte bedre på vennene og kontaktene sine, har jentekvelder og møter jentene på kafé, mens menn ofte gir mer slipp på kompisene når de får seg kjæreste.

Det sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret til KK.

- Etter bruddet søker kvinner ofte råd fra venner, mens mange menn ikke søker støtte hos kompiser på samme måte. En del menn prøver å finne en annen dame som kan gjøre bruddet lettere, men det fungerer som regel dårlig i lengden hvis følelsene rundt bruddet ikke er bearbeidet, sier Winther.

Winther sier at mange kvinner har en sunnere måte å takle bruddet på. De snakker ofte ut om det som er vanskelig og betror seg til sine nærmeste.

- Snakk med noen du stoler på, det kan hjelpe deg med å bearbeide følelsene, sier han.

Etter et brudd har de fleste mye å bearbeide og jobbe med, uavhengig av om man er forbannet, såret eller var den som gikk.

Winther råder deg til å ta tiden til hjelp og ikke stress med å bli ferdig med bruddet. De fleste kommer seg videre etter hvert og kommer sterkere ut på andre siden.

Trenger du hjelp?

Hvis du sliter med alvorlig kjærlighetssorg og har problemer med den psykiske helsen din, finnes det mange steder du kan henvende deg:

  • Fastlegen din.
  • Privatpraktiserende psykolog.
  • Kirkens SOS. Døgnåpen tjeneste.
  • Mental Helse Hjelpetelefonen er en gratis og døgnåpen telefontjeneste som du kan ringe på 116 123. Foretrekker du å skrive i stedet for å ringe, kan du benytte Hjelpetelefonens nettjeneste sidetmedord.no.
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer