Forhold:

Dette bør du ikke gjøre hvis du vil at forholdet skal vare

- Mange tar hverandre for gitt og tror at forholdet vil vare evig uansett, men slik er det ikke.

LIDENSKAP ER VIKTIG: Sex er limet i forholdet, og et aktivt sexliv er viktigere enn mange tror. Ikke la sexlivet dø ut.
LIDENSKAP ER VIKTIG: Sex er limet i forholdet, og et aktivt sexliv er viktigere enn mange tror. Ikke la sexlivet dø ut. Vis mer
Publisert

Se for deg at du endelig møter en person som du faller pladask for. Han eller hun er selvfølgelig perfekt, sjarmerende og morsom. Blodet bruser og hjertet banker litt ekstra. Og best av alt, det er gjensidig! Dere blir kjærester og etter en stund flytter dere sammen. Dere er lykkelige og ingen av dere tenker på at idyllen en gang kan ta slutt ...

I Norge ender rett under 40 prosent av ekteskap i skilsmisse, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). De færreste som gifter seg eller blir samboere tenker at de en dag vil ende opp som singel igjen.

Når vi treffer en person som vi faller for og forelsker oss i, tenker nok mange at this is it, og at forholdet kommer til å vare livet ut. Noen drømmer om bryllup og barn, mens andre lever mer i nuen selv om de ikke klarer å se for seg at de gode følelsene noensinne vil forsvinne.

Nyforelskelsen gjør oss litt sprø, vi tenker på personen hele tiden, dagdrømmer og lengter. Problemet er derimot at de færreste forhold varer livet ut. Hverdagsproblemer, krangling, utroskap, avstand og kjedsomhet er eksempler på noe som kan ta knekken på de gode følelsene.

Noen går på samme smellen igjen og igjen. De går inn i forholdet med optimisme og tro på at det vil vare, for så å bli skuffet gang på gang. Men hva er så nøkkelen til et langt forhold?

Hvordan kan vi få forholdet til å vare livet ut? Er det noe vi absolutt IKKE bør gjøre?

GI BEKREFTELSE: Mange tar hverandre for gitt, og tror at forholdet vil vare evig uansett.
GI BEKREFTELSE: Mange tar hverandre for gitt, og tror at forholdet vil vare evig uansett. Vis mer

Disse tabbene bør du unngå

Det er mye du bør unngå å gjøre i et parforhold hvis du vil at det skal vare. Noen opplagte eksempler er utroskap, løgn, hemmelighold, tillitsbrudd, økonomisk utroskap osv. I tillegg finnes det mange mindre, hverdagslige feller som mange går i.

- Noe av det viktigste dere kan gjøre for å ta vare på forholdet og øke sjansen for at det varer i lengden, er å være rause med hverandre. Unn hverandre ting og opplevelser, fritid og å pleie deres egne hobbyer, interesser og vennskap. En vanlig tabbe er at den ene tar og tar i forholdet og glemmer å gi noe tilbake. Det bør du absolutt unngå.

Det sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret til KK.

Raushet blir ofte gjensidig, for hvis partneren din er raus mot deg vil du gjerne være raus tilbake. Husk at forholdet trenger vedlikehold og kjærlighet for å blomstre.

- Mange glemmer å bekrefte hverandre, gi tilbakemeldinger, lytte og være der for hverandre. Mange tar hverandre for gitt og tror at forholdet vil vare evig uansett, men slik er det ikke. Et forhold trenger pleie, sier Winther.

Mange par gjør hver sine ting og sitter i hver sin sofa med mobilen i hånda uten å gi forholdet nærhet og pleie. Det kan ta knekken på de gode følelsene.

- I hverdagen føler mange seg for slitne til sex og glemmer å være kjærester. Det er kjempeviktig å vedlikeholde seksualiteten, for da føler vi oss mer knyttet til hverandre, sier han.

4 vanlige tabber i parforhold

Winther sier at dette er de 4 vanligste tabbene som par gjør, og som kan ødelegge sjansen for at forholdet varer:

1. Glemmer å være rause.

2. Tar hverandre for gitt. Husk å gi bekreftelse og nærhet til partneren din.

3. Er fysisk eller mentalt fraværende. Det er viktig å koble på forholdet og være til stede.

4. Nedprioriterer sex og nærhet. Sex er limet i forholdet og bør aldri nedprioriteres.

VÆR TIL STEDE: Legg fra deg mobilen og prat med partneren din over en kopp kaffe. Lytt og vær til stede i samtalen. FOTO: NTB
VÆR TIL STEDE: Legg fra deg mobilen og prat med partneren din over en kopp kaffe. Lytt og vær til stede i samtalen. FOTO: NTB Vis mer

5 råd for å ta vare på forholdet

Selv om det er viktig å vite hva du absolutt IKKE bør gjøre hvis du vil at forholdet skal vare, er det vel så viktig å vite hva du faktisk skal gjøre for å ta vare på forholdet.

Kate Elin Søyland, som er parterapeut og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, kommer med disse viktige rådene for å ta vare på forholdet:

1. Det viktigste tipset først: Få deg «ny» kjæreste.

- Forebygg! Par spøker ofte i terapirommet om at de har fått ny kjæreste. Det er sjeldent slik at det finnes såkalte vellykkede par som lever lykkelig alle sine dager uten å måtte gjøre en innsats, sier Søyland.

Hvem kjenner vel ikke den velkjente frasen "kjærligheten tok slutt», men kjærligheten tar sjelden slutt. Ofte er det bare paret som slutter å elske.

- I en travel hverdag blir ofte parforholdet salderingsposten. Svært mange par ville vært reddet fra skilsmissestatistikken om de endret holdning der, sier hun.

I dag finnes det utallige muligheter for å få hjelp med parforholdet, som for eksempel samlivsapper, online terapi, nettkurs eller en profesjonell parterapeut.

- Velg etter din lommebok, sett kjærligheten og parforholdet på dagsorden og ikke minst, ha det gøy og lær, råder Søyland.

2. Oppdag potensialet

I neste krangel (eller taushet) dropp å tenke negativt om din partner , tenk heller at kjæresten din har et udekket behov som skaper frustrasjon.

- Start dialogen og vært relasjonelt modig. Det utvikler relasjonen. Si unnskyld i stedet for å bli stille eller krangle om hvem sin feil det var. Om begge er litt ydmyke, beklager og lytter oppriktig, vil dere gjøre forholdet mer harmonisk, sunt og bærekraftig, sier Søyland.

VÆR RAUS: Hvis partneren din elsker alenetid, er det viktig å legge til rette for det og gi uttrykk for at at det er helt greit. FOTO: NTB
VÆR RAUS: Hvis partneren din elsker alenetid, er det viktig å legge til rette for det og gi uttrykk for at at det er helt greit. FOTO: NTB Vis mer

3. Reparer i det daglige

Mange tenker nok ar forholdet vil bli bedre når de får mer tid, barna blir større eller hvis de bare kunne reist bort en helg alene. Ha heller som mål å reparere litt hver dag.

- Det kan være et ømt blikk, en som lytter uten å motargumentere, et spontant kyss eller en som vasker kjøkkenet helt uoppfordret. Mange ganger skal det så utrolig lite til, så start i dag, råder Søyland.

4. Dyrk latter, lek og lidenskap

Hva savner du? Når hadde dere det gøy sist?

- Det nytter lite å ha en kjæreste om dere ikke har det lystbetont sammen. Hvis du i tillegg er i tidsklemma er det ikke uvanlig å slutte med de hyggelige tingene man gjorde i begynnelsen av forholdet, sier Søyland.

Hvis du faktisk skal klare alle gjøremålene, oppgavene og pliktene dine, trenger du definitivt også positivt påfyll, som latter, lek eller lidenskap.

- Gi rom for det lekne, spontane og lystbetonte, og relasjonen vil blomstre. Men la det gå begge veier! Noen kommer i parterapi for å forandre mannen, men det nytter ikke om relasjonen skal utvikles. Begge må på banen. Det er i det åpne og ærlige samspillet der begge bidrar og byr på seg selv, at det spennende og bærekraftige skapes, sier hun.

5. Denne setningen kan redde mange forhold: "Hvordan har du det - egentlig?"

Mange unngår den åpne og dønn ærlige dialogen fordi de ikke vil såre partneren sin. Det er en farlig felle å gå i.

- En utvikling starter ofte med noe vondt og vanskelig. Det er i motgang at vi utvikler våre relasjoner. Gjør dem sunnere, og jobb med kommunikasjonen og åpenheten for å lokke frem en ny vår, råder Søyland.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer