Fødsel

Dette bør du vite om sex etter fødselen: - Orgasmen kan forandre seg begge veier

Slik kan sex bli annerledes etter en fødsel.

SEX ETTER FØDSEL: Sexen kan føles annerledes etter en fødsel.  Foto: NTB Scanpix
SEX ETTER FØDSEL: Sexen kan føles annerledes etter en fødsel. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter en graviditet og fødsel har kroppen vært igjennom enorme forandringer, og det kan ta lang tid før man er både fysisk og psykisk klare for å ha sex igjen. For mange tar det et helt år før det er aktuelt, mens for andre kan det gå lagt kortere tid, og for noen kan sexen også føles annerledes. 

Det er anbefalt å vente med å ha sex i seks uker etter fødselen – den såkalte renselsesperioden. I denne tiden skal sår etter fødselen leges, livmoren trekker seg sammen og kroppen restituerer. På grunn av rifter og sår etter fødselen er du mer mottakelig for infeksjoner, og derfor kan det være lurt å bruke kondom om dere likevel har sex i denne perioden. 

- Denne tiden regnes å ta rundt seks uker, men har du ikke sår eller blødninger og du har lyst til å ha sex, så kan du det, sier Kirsten Jørgensen, jordmor og leder av Jordmorforeningen. 

- Men for mange kvinner så tar det tid å komme seg etter en fødsel, og det at man har tidlig lyst pleier ikke å være noe problem. Bare det å amme tar mye energi, og det å ha lyst på sex igjen kan ta lang tid. For noen kan det ta så mye som et år. 

NÆRT BÅND: Fordi du får dekket behovet for nærkontakt gjennom blant annet å amme babyen, er gjerne behovet for nærhet til partner mindre i spedbarnsperioden.  Foto: Scanpix
NÆRT BÅND: Fordi du får dekket behovet for nærkontakt gjennom blant annet å amme babyen, er gjerne behovet for nærhet til partner mindre i spedbarnsperioden. Foto: Scanpix Vis mer

Når du ammer får du også dekket behovet for nærhet, og dermed er ikke behovet for nærhet fra partneren like stort i spedbarnsperioden. 

- Det er en veldig tett nærhet du har til barnet, og da har du kanskje rett og slett ikke plass til så mye mer, påpeker Jørgensen. 

Hun opplever at mange gravide og nybakte mødre har spørsmål om sex og mener derfor det er viktig at man snakker sammen - både som par og i helsetjenesten - om nettopp disse tingene. 

LES OGSÅ: Derfor ønsker flere å føde hjemme

Fødselen setter deg i en «miniovergangsalder»

Også sexolog Siv Gamnes forteller at det er store variasjoner for når en nybakt mor eller et par er klare for å ha sex igjen etter en fødsel.

- Det varierer veldig. Noen er klare omtrent med en gang, mens for andre tar det ett, kanskje to, år. 

Dette er altså helt normalt. 

- Etter fødsel er man i en slags miniovergangsalder, og har en hormonstatus som kan gi nedsatt sexlyst. Dette tror man det er biologiske grunner til, og handler om at kvinnen ikke skulle bli gravid igjen så fort. Hvor lenge denne miniovergangsalderen varer er veldig forskjellig, men ammer du vil det påvirke hvor lang tid det tar. Så lenge du ammer så ville jeg ikke vært bekymret for at det tar tid, sier Gamnes. 

Med andre ord er ikke nedsatt sexlyst – selv om du synes det tar tid – noe å tenke to ganger på.

- Unntaket er jo om det er noe mer - om det er bakenforliggende årsaker, som for eksempel en fødselsdepresjon. Da bør man søke hjelp. 

Hun forteller imidlertid at hun møter par som sliter med å komme i gang igjen etter en fødsel, og at det er viktig at man ikke kommer inn i en ond sirkel. 

LES OGSÅ: Flere tusen menn får fødselsdepresjoner

Sexen og orgasmen kan være annerledes etter en fødsel

Mange kan også oppleve at sexen er annerledes etter fødselen. Også selve orgasmen kan være forskjellig fra før du fødte. 

- Orgasmen kan forandre seg begge veier – den kan bli dypere og mer intens eller den kan bli mer overfladisk. Det kan det nok være mange grunner til, men én er jo at muskulaturen ikke har trukket seg helt sammen enda, slik at den er litt slapp og man ikke kjenner det like godt. 

Trening av bekkenbunnsmuskulaturen i form av knipeøvelser vil hjelpe mot dette. 

En annen ting som kan skje etter en fødsel er laktering under orgasmen. Det er helt normalt, men kan selvsagt komme litt overraskende, og føles litt rart for noen. 

MINDRE OVERSKUDD: I tiden etter en fødsel skjer det mye, og det er helt normalt å vente en stund før man har hverken tid, overskudd eller lyst på sex.  Foto: Scanpix
MINDRE OVERSKUDD: I tiden etter en fødsel skjer det mye, og det er helt normalt å vente en stund før man har hverken tid, overskudd eller lyst på sex. Foto: Scanpix Vis mer

- Sexen trenger i utgangspunktet ikke å forandre seg i det hele tatt etter en fødsel, men noen kan ha rifter, ha vært klippet og ha små skader som gjør at det blir fysisk vanskelig å ha sex igjen. Det kan også ta litt tid før alt trekker seg sammen, og da kan man føle seg litt fram, forteller Gamnes. 

Mange opplever også at slimhinnene er tørre etter fødselen, slik at sexen kan bli ubehagelig. 

- Når du ammer så kan du ha ganske tørre slimhinner, og da kan det være lurt å gå på apoteket og få tak i en glidekrem, forteller Jørgensen. 

Hun anbefaler også alle som nettopp har født å begynne med knipeøvelser straks etter fødselen. 

- En bør være flinke til å knipe for å få i gang musklene. Det er veldig viktig at man starter med det med en gang. 

LES OGSÅ: Mange kvinner klarer ikke å oppnå orgasme under samleie

- Press på kvinnen kan gjøre vondt verre

Spedbarnsperioden er en sårbar tid for et par; store omveltninger og mindre tid og overskudd gjør at man kan miste litt kontakten med hverandre. Derfor mener Jørgensen det er viktig å prøve å opprettholde nærhet i denne perioden - om det ikke nødvendigvis er sex – samtidig som man gir hverandre tid. (Psst: Sexlivet etter fødselen - slik takler dere forandringen)

Det er viktig å normalisere det at det kan ta tid

- Dette er en veldig sårbar tid, spesielt når det gjelder seksualitet. Det kan by på store utfordringer og jeg tror det er veldig viktig at vi snakker mer om dette. Jeg tror også det er viktig å normalisere det at det kan ta tid. 

La det ta den tiden det trenger, råder hun, men pass samtidig på å ikke komme inn i en ond sirkel der dere aldri kommer i gang igjen. Sliter dere med å komme i gang kan dere få hjelp hos helsesøster som kan henvise til for eksempel en sexolog. 

- Det er ikke i denne tiden man har mest overskudd, og det er viktig å gi hverandre tid. Å legge press på kvinnen tror jeg fort kan gjøre vondt verre, men samtidig er det viktig å prøve.

LES OGSÅ: Sannheten om sex og skjeden: - Nei, du blir ikke løsere av å ha mye sex

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer