Sexliv:

Dette bør kvinner vite om menn og deres følelsesliv

Kvinner og menn har ikke alltid samme behov og lyster når det kommer til sex. Vi er ulike, og det er det viktig å huske på i et samliv.

SEXLIV: Sosionom og familieterapeut Solveig Vennesland skriver om sex og nærhet. FOTO: NTB scanpix
SEXLIV: Sosionom og familieterapeut Solveig Vennesland skriver om sex og nærhet. FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Da dronning Victorias datter skulle gifte seg med prinsen av Danmark, spurte hun moren sin hva hun skulle gjøre når hun skulle gjøre DET med ham? Historien forteller at dronning Victoria svarte: «Da legger du deg på ryggen, lukker øynene, sprer beina og tenker på England.»

Dette var i våre formødres tid. I dag ligger vi i Norge på verdenstoppen i likestilling, også når det gjelder sex. Og siden 70-årene har dagens kvinner like mye lov til å nyte og ha lyst som menn. Men det betyr ikke at kvinner og menn har samme behov og ønsker og lyst.

For vi er veldig ulike fra naturens side. De fleste menn tenner seksuelt fortere enn kvinner, når raskere klimaks og sovner ofte rett etterpå. Kvinner er generelt mer langsomme og trenger lenger forspill. Hun trenger ømhet og gjerne et sosialt forspill for å ville være intim. Mange kvinner er opptatt av å prate og være i kontakt, for det gir gode følelser av nærhet og aksept. Menn tenker ofte motsatt, at sex og samleie sier mye mer enn ord. Derfor ønsker menn det i motsatt rekkefølge.

LES OGSÅ: Kvinner får oftere følelser etter sex enn menn

Hva kvinner bør vite om menn:

Mange kvinner undervurderer menns følelsesliv. De er kjappe med å snakke om menn som kåte griser som tenker mest på seg selv. Men de fleste menn er ikke sånn. Menn har masse følelser, også romantiske, selv om de ikke setter ord på dem så mye som kvinner. Myten om at menn alltid er klare for sex, er tull! For dagens menn er ofte for slitne og stresset, enten på grunn av dårlig økonomi eller bråk på jobben eller misnøye med eget liv, til alltid å ha lyst på nærhet og sex.

Mange menn sliter, som kvinner også gjør, med prestasjonsangst, og når kvelden kommer, vil han kanskje heller sove enn å ha sex. Mannen ønsker heller ikke alltid at han skal ta initiativet, at han skal prestere og hun ta imot. Ikke ligg med mannen din for husfredens skyld. Det ender ofte med tap av lyst hos begge.

LES OGSÅ: Får du følelser med en gang?

PRESTASJONSANGST: Mange menn sliter, som kvinner også gjør, med prestasjonsangst, og når kvelden kommer, vil han kanskje heller sove enn å ha sex, skriver sosionom og familieterapeut Solveig Vennesland.
PRESTASJONSANGST: Mange menn sliter, som kvinner også gjør, med prestasjonsangst, og når kvelden kommer, vil han kanskje heller sove enn å ha sex, skriver sosionom og familieterapeut Solveig Vennesland. Vis mer

Hva menn bør vite om kvinner:

Mange menn skjønner ikke at for kvinner er trygghet og sex to sider av samme sak. Omsorg har vel ikke noe med sex å gjøre, sier mannen. Der bommer han. Mange menn sjefer for mye over kvinners lyster og behov. Det har kvinner ansvaret for selv. Og hun må selv fortelle hva hun liker og ikke liker. Yngre kvinner har skjønt dette, de kjenner sine seksuelle behov og setter ord på det. Godt voksne menn og kvinner har vokst opp med et annet kjønnsrollemønster, der mannen generelt bestemte mest. Jeg hører ofte menn i terapirommet forklare parets samlivsproblemer med at kona hans er psykisk nede, eller er frigid og snerpete.

Dette er en sleip kortslutning, mener jeg. Kvinner får trygghet gjennom god kommunikasjon, og menn må skjønne at han må bidra like mye til godt fellesskap og nærhet som kvinnen. «Jeg elsker deg» må gjentas stadig vekk gjennom hele livet, ellers begynner kvinnen å tvile, og lysten dør ut.

Hilsen sosionom og familieterapeut Solveig Vennesland.

Til info: Denne er publisert i Allers nummer 50, som også eies av Aller Media.

LES OGSÅ: Slik får du ham til å åpne seg

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer