Parforhold:

Dette enkle grepet kan være nøkkelen til et lykkelig forhold

- Fører til et bedre parforhold og et bedre sexliv, sier parterapeuten.

VIS TAKKNEMLIGHET: Du tenker gjerne at det er en selvfølge at partneren din skal hjelpe deg når du trenger det, men det er likevel viktig å vise takknemlighet. Et enkelt "Tusen takk" kan gjøre underverker for forholdet.
VIS TAKKNEMLIGHET: Du tenker gjerne at det er en selvfølge at partneren din skal hjelpe deg når du trenger det, men det er likevel viktig å vise takknemlighet. Et enkelt "Tusen takk" kan gjøre underverker for forholdet. Vis mer
Publisert

Se for deg at du har laget middag og venter på at kjæresten din skal komme hjem fra jobb. Dere har avtalt å spise sammen klokken fem, men nå nærmer den seg halv seks uten at han har dukket opp. Du ringer for å høre hvor han blir av, og får beskjed om at det dukket opp noe på jobb som gjør at han må jobbe overtid... Så hvorfor har han ikke gitt beskjed?

Eller se for deg at du ordner i stand noe hyggelig for kjæresten din, som du håper vil bli satt pris på. Til gjengjeld får du en kjæreste som setter seg ned i sofaen og stirrer ned i telefonen sin. Du får ingen «takk» og du får ikke oppmerksomheten hans.

Disse eksemplene viser oppførsel som rett og slett kan kalles for uhøflig, for mange glemmer hvor viktig høflighet er i langvarige forhold.

Det enkle er ofte det beste, og du kan komme langt med normal høflighet og folkeskikk, gode manerer og god oppførsel.

Det kan være noe så enkelt som å uttrykke takknemlighet, gi beskjed hvis du blir forsinket, være ærlig og gi oppmerksomhet til den andre når dere er sammen.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

HJELP HVERANDRE: Små gester som å hjelpe hverandre på tur eller i hverdagen vil i mange tilfeller gi parforholdet et skikkelig løft.
HJELP HVERANDRE: Små gester som å hjelpe hverandre på tur eller i hverdagen vil i mange tilfeller gi parforholdet et skikkelig løft. Vis mer

Gir stor effekt

- God oppførsel og gode manerer gjør noe med oss, enten det er på jobben, i butikken eller når du er sammen med din kjære. Det handler om det sosiale samspillet og om å investere i hverdagen. Små handlinger kan gi stor effekt.

Det sier familieterapeut og parterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland, til KK.

I starten av et parforhold er de fleste av oss flinke til dette, og derfor skaper vi også mye godt samspill i starten. Begge gir av seg selv og er opptatt av de små gestene som betyr noe for den andre. Men det er først i etablerte forhold at det er mye å hente.

Det handler om respekt og anerkjennelse, og for noen kan små, hyggelige gester og gjerninger utgjøre hele forskjellen.

- Dere pleier forholdet uten å tenke over det, og det kan føre til både et bedre parforhold og et bedre sexliv, sier Søyland.

ROMANTIKK: Små gester som en blomsterbukett kan gi både parforholdet og sexlivet et nytt liv.
ROMANTIKK: Små gester som en blomsterbukett kan gi både parforholdet og sexlivet et nytt liv. Vis mer

Husk å si takk

- Hvis du lurer på hvorfor du skal takke for noe som er en selvfølge, så er svaret at det rett og slett blir en hyggeligere hverdag for dere begge. Det blir også lettere for dere å tåle både hverdager og dårlige perioder, fordi dere beholder respekten for hverandre, forklarer Søyland.

Slike små handlingene kommuniserer «Du er viktig for meg». Det er viktig å fortelle partneren din at du setter pris på det han eller hun gjør, det er en fin gest og en langsiktig investering.

Søyland gir eksempler på små handlinger kan bety veldig mye:

1. Vær hyggelig mot kjærestens venner.

2. Ring om du blir forsinket.

3. Takk for maten både hjemme og på besøk. Partneren din vil sette pris på at du kan oppføre deg både hjemme og ute.

4. Tenk over rutinene for når dere møtes igjen, spiser middag sammen og legger dere. Sier du god natt, spør du hvordan dagen hans har vært? Disse små gestene virker inn på det sosiale samspillet.

- Fortell hverandre hvilke små gester som settes mest pris på, og som gir deg velvære, bedre humør og som gjør at du kjenner ekstra stolthet for din partner. Størst avkastning får du når det går begge veier, sier Søyland.

GI OPPMERKSOMHET: Ikke sett deg ned i sofaen med mobilen hver kveld. Prat med kjæresten din og gi oppmerksomhet når dere er sammen.
GI OPPMERKSOMHET: Ikke sett deg ned i sofaen med mobilen hver kveld. Prat med kjæresten din og gi oppmerksomhet når dere er sammen. Vis mer

Gjør det lettere å fikse problemer

- Gode manerer er kjempeviktig i et forhold, uansett om det er et monogamt eller et åpent forhold. Det er ikke så mye som skal til, sier sexolog og parterapeut Tone Haldorsen til KK.

Ofte kan det bety veldig mye at du gjør små ting som å ta regningen på restaurant, hjelpe av og på med yttertøy og åpne dører, og det gjelder begge kjønn.

- Du kommer utrolig langt med gode manerer og høflighet mot partneren din. Når man føler seg elsket, respektert og verdsatt, er det også lettere å fikse problemer som måtte oppstå, sier hun.

Haldorsen råder til å:

1. Si takk til partneren om han eller hun har laget middag eller ryddet opp etter middag.

2. Legg bort telefonen når dere er sammen, og særlig når dere snakker sammen. Å føle at mobilen er viktigst er ikke en hyggelig følelse for den andre.

3. Vær til stede når dere er sammen. Om du har tankene andre steder, eller å ønske å være et annet sted, vil dette bli lagt merke til.

4. Ta initiativ til å finne på noe sammen annenhver gang, så viser begge at dere ønsker å tilbringe tid sammen.

5. Fordel husarbeid og oppgaver i hjemmet likt. Da føler begge at de bidrar, og den ene slipper å føle at han eller hun sitter med alt ansvaret alene.

6. Lytt når partneren prøver å fortelle deg noe, og gjør ditt for at han eller hun skal føle seg møtt i følelsene og tankene sine.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer