Ballespreng

Dette er årsaken til at menn får «blue balls»

Her finnes det noen misforståelser.

SMERTEFULLT: Ballespreng, eller blue balls har ingenting å gjøre med at det er lenge siden sist.  Foto: Scanpix
SMERTEFULLT: Ballespreng, eller blue balls har ingenting å gjøre med at det er lenge siden sist. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert

Har typen din klaget over ballespreng, eller «blue balls» noen gang? Uansett har du helt sikkert hørt om det, men vet du egentlig hva det er for noe? På skolen var det noe gutta snakket om hvis de «ikke hadde fått seg noe på en stund», og mens noen tror «blue balls» er en myte, mener andre det har med nettopp det å gjøre; at det er en liten stund siden sist. Det er det ikke noe hold i ifølge Halvor Oustad, som er urolog ved Parsennklinikken i Oslo.

- Dette blir ofte misforstått som at du ikke har hatt sædutløsning på en stund, og det stemmer ikke, sier han.

- Blue balls, eller ballespreng på norsk, er noe som kan skje ved langvarig seksuell opphisselse, og kommer av at det kommer blod til kjønnsorganet. Da blir det blodet stående, og det blir missfarging på kjønnsorganet. Det blir smertefullt fordi blodet ikke går tilbake.

- Det er misforståelser som går på at dette er fordi du ikke har hatt sex på lenge, men det er det ikke. Det er ikke sæd, det er blod som kommer til kjønnsorganet slik det gjør når man får en ereksjon, forklarer han.

LES OGSÅ: Slik opererer norske menn seg til større penis

Går over med en utløsning

Det er dessverre lite å gjøre med blue balls, annet enn å enten vente til det går over eller at han selv eller du gir ham en hjelpende hånd.

- Det er ingenting annet å gjøre med det enn å vente, eller å sørge for en utløsning, sier Oustad.

Selv om dette er helt vanlig, og dessuten veldig, veldig vondt, er det forsket lite på.

- Dette har vært en kjent problemstilling siden 60-årene, men det er lite litteratur på temaet.

LES OGSÅ: Derfor bør dere ha morgensex

Har ikke alltid noe med sex å gjøre

- Enkelt forklart så er det sånn at det kommer blod til genitalia når en mann blir kåt, og når penis fylles med blod blir den stiv, forteller Tore Follestad, daglig leder og sexologisk rådgiver ved Sex og Samfunn.

Etter utløsning går blodet tilbake, men går en med ereksjon over lengre tid eller ikke får ereksjon, vil det ta litt tid før blodet går tilbake til resten av kroppen. Det er dette som kan gi smerter.

- Det er ikke alltid man får utløsning og da kan det blir vondt. Det hender jo også at penis blir stiv uten at det er forventninger rundt noe seksuelt, det kan være helt tilfeldig, sier Follestad.

LES OGSÅ: Lengden på penis er ikke viktigst

Smerter mens dere har sex bør sjekkes hos lege

For noen gjør dette så vondt at det å få seg til komme er utelukket. Skjer dette mens dere har sex, kan det være ballespreng, men det kan også være noe annet.

- Alt er mulig, men har man smerter under samleie så kan det være flere årsaker til det. Det kan være muskelspenninger eller det kan for eksempel være en infeksjon eller at han har en testikkelbetennelse. Skjer det en gang i blant er det nok ikke noe stress, men har du jevnlig smerter under samleie bør det sjekkes opp hos lege, sier Follestad.

«Blue balls» er altså ikke farlig, men smerter rundt kjønnsorganet skal tas seriøst om det blir et problem.

Follestad minner også om at det anbefales å få jevnlige utløsninger, to til tre ganger i uken, for å «holde ting i gang». Det gjelder spesielt jo eldre man er.

LES OGSÅ: Har han ereksjonsproblemer?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer