Dating:

Dette er «deal-breakerne» i et forhold

Det er særlig én ting kvinner ikke vil ha!

DEALBREAKER: Det er mange ting som får oss til takke nei til date nummer to. Dating-ekspert forteller hva som er de vanligste deal-breakerne blant nordmenn. FOTO: NTB
DEALBREAKER: Det er mange ting som får oss til takke nei til date nummer to. Dating-ekspert forteller hva som er de vanligste deal-breakerne blant nordmenn. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Har du tenkt over hva som er din absolutte «deal-breaker»? Er det at han stemmer på et helt annet parti enn deg? Røyking? Handler det om viktige verdier, eller irriterende uvaner?

De fleste av oss har én eller flere «deal-breakere»: En egenskap eller mening en person har, som gjør at vi avslutter en relasjon. Deal-breakere kan få oss til å takke nei til date nummer to, eller det kan gjøre at vi avslutter et langvarig forhold.

Vi er nysgjerrige: Hva er vanlige deal-breakere blant oss nordmenn? Og har menn og kvinner ulike grunner til at de sveiper vekk noen på dating-apper?

Vel, skal vi dro ekspertene vi har snakket med, er det mange av oss som bør oppdatere profilen på Tinder - men det kan også hende at vi bør vær litt mer åpensinnet når vi dater.

Små og store grunner til at vi avviser noen

Parterapeut og sexolog Tone Haldorsen forteller at deal-breakere kommer i alle former og farger, og hun har hørt folk fortelle de utroligste ting:

- Noen er helt på det overflatiske, som feil utseende, hadde skjegg, for kort hår, bruker feil parfyme, liker ikke en viss filmsjanger og så videre, sier hun.

Men det finnes også de med mer «dypere» deal-breakere, forteller hun. Dette kan handle om at personen ønsker barn, ønsker ikke barn, bor for langt unna eller har forskjellige interesser og verdier.

PARTERAPEUT OG SEXOLOG: Tone Haldorsen. FOTO: Privat
PARTERAPEUT OG SEXOLOG: Tone Haldorsen. FOTO: Privat Vis mer

11 deal-breakere

Vi tar en titt på hva som gjør at vi avslutter et seriøst forhold, før vi går videre til sjekking og dating.

I en artikkel på Insider fortalte flere eksperter hva som går igjen av deal-breakere - hva får oss til å avslutte et forhold, uansett hvor lang tid som har gått?

Ekspertene kom frem til en liste over 11 vanlige grunner:

1. Partneren nekter å snakke om viktige temaer når du tar dem opp.

2. Ombestemmer seg om å ville få barn med deg.

3. Har en tendens til å avlyse i siste liten.

4. Dere er ikke enige når det kommer til økonomi.

5. Viser manglende interesse overfor deg.

6. Dere har ikke de samme verdiene.

7. Partneren blir svært sint eller slem når dere krangler.

8. Er ikke over eksen.

9. Har ingen ambisjoner.

10. Har en historie med fysisk, psykisk eller emosjonell mishandling - enten overfor deg eller andre.

11. Har et avhengighetsproblem, men nekter å oppsøke hjelp for det.

DEAL-BREAKER: Voldsom krangling, ulike verdier og avhengighetsproblemer er noe av det som får oss til å avslutte en relasjon. FOTO: NTB
DEAL-BREAKER: Voldsom krangling, ulike verdier og avhengighetsproblemer er noe av det som får oss til å avslutte en relasjon. FOTO: NTB Vis mer

Dette sveiper vi bort på Tinder

I dating-sammenheng kan det være mye mindre alvorlige grunner til at vi styrer unna. Vi lurer på: Hva er det nordmenn sveiper vekk på Tinder?

- Hva som gjør at vi sveiper høyre eller venstre, går oftest på det overflatiske. Man rekker ikke å ta et godt gjennomtenkt valg basert på kompatibilitet gjennom verdier, livsønsker, interesser, kjemi og seksuell tiltrekning på det lille sekundet det tar å sveipe på bakgrunn av et profilbilde, sier Haldorsen, og understreker at mange derfor sveiper bort drømmepartneren.

Vi kontakter Ane Hagen, som daglig treffer single nordmenn på jakt etter den rette. Hun er dating-rådgiver og match-maker, og har god kontroll på hva vi nordmenn bryr oss om når vi ser etter potensielle partnere.

Først og fremst understreker hun at vi i dagens datingmarked ofte søker forskjellige ting, og da er det forskjellige deal-breakere ut i fra det vi søker etter.

- De fleste som søker i dag er ute etter noen de kan tilbringe litt tid med. De ønsker å finne en attraktiv og morsom eller positiv person de kan gå ut å spise med, gjøre aktiviteter sammen med, eller være hjemme og slappe av sammen med, forteller hun.

DATING-EKSPERT: Ane Hagen. FOTO: Privat
DATING-EKSPERT: Ane Hagen. FOTO: Privat Vis mer

Men det er mange deal-breakere som går igjen blant søkende nordmenn. Først tar Hagen oss gjennom hva som gjør at vi sveiper vekk kandidater på dating-apper - altså deal-breakere som viser seg allerede før vi har møtt personen.

Utseende er viktig for mange - så ja, hvordan vi fremstiller oss på datingapper har betydning!

Hagen forteller hva kvinner ofte sveiper vekk:

  • Dårlige bilder tatt nedenfra og opp en stor deal-breaker.
  • Ufliddhet det samme.
  • Alt for mange sykkel- eller bilbilder irriterer kvinner.
  • Et bilde tatt med bar overkropp på badet - sånne deilige meg/bad boy-bilder - er en deal-breaker for kvinner som leter etter en livspartner. Men ikke hvis hun kun er ute etter noen å henge med.

Og menn sveiper vekk:

  • Kvinner som ser strenge ut.
  • Profiltekster hvor kvinnen ramser opp hva hun ikke ser etter.
  • Negativitet er generelt sett den største deal-breakeren for menn. Både når de ser på profiler og når de treffes i virkeligheten og er i en bli kjent-fase.
SVEIPER: Sveiper du vekk menn med altfor mange bil-bilder eller baris-bilder? Da er du ikke alene - det er nemlig en vanlig deal-breaker! FOTO: NTB
SVEIPER: Sveiper du vekk menn med altfor mange bil-bilder eller baris-bilder? Da er du ikke alene - det er nemlig en vanlig deal-breaker! FOTO: NTB Vis mer

«Dealbreakere» når vi er blitt bedre kjent

Okei, så kvinner kan fokusere mer på hva de vil ha, mens menn kan ta bedre bilder og droppe å vise sykkel-kolleksjonen sin.

Men hva med når vi har blitt bedre kjent med noen, og ser mer av personligheten deres?

Når vi søker etter en kjæreste eller en livspartner, vil de større temaene dukke opp. Politiske ståsteder, for eller imot vaksine og andre ting som har med holdninger og verdier blir oftere vektlagt når vi virkelig leter etter noen å slå oss til ro med.

Også her er det forskjell på kjønnene. Når det gjelder menn, er Hagen sin erfaring klar:

- For menn er krevende damer det verste de vet. Da snakker vi ikke om damer som vet hva de vil ha eller som setter grenser og har integritet, men damer som generelt vil ha mye oppmerksomhet, har behov for mye bekreftelse og som har en negativ holdning til livet.

Og for kvinner? Det kan se ut til at tafatte menn er noe som settes lite pris på:

- Kvinner vil ha en mann som det er litt tak i. En som viser interesse og som skaper en trygghet på grunn av sin væremåte. Det handler om at han viser at han er til å stole på ved å vise handling, og ikke bare har store ord og fraser. Det handler om å holde avtaler, svare på meldinger, være ærlig om hva han mener og vise initiativ til å treffes, forklarer Hagen.

Og initiativ generelt viktig - det er faktisk den ene tingen begge kjønn ofte ønsker mer av!

- Så der har kanskje alle noe å jobbe med. Manglende initiativ er altså en deal-breaker som ofte nevnes av begge kjønn.

Irriterende uvaner

Vi må også ta med oss de mindre tingene, som vi kanskje synes det er litt flaut å snakke høyt om. Kanskje er du skyldig i å ha dumpet noen som smattet eller pustet høyt?

Vi hører med Hagen - er slike småting en «verdig» deal-breaker?

- Vi har alle småting som irriterer oss som vi har som deal-breakers, som smatting, plystring, fikling med hendene, og andre slike ting som vi kan irritere oss over, bekrefter Hagen.

Men, det er ikke nødvendigvis disse tingene i seg selv som gjør at du avslutter relasjonen!

- Ofte blir disse tingene lagt frem som deal-breakers fordi vi ikke klarer å sette fingeren på hva vi ikke likte ved personen. Det kan også være ting vi henger oss opp i fordi vi egentlig ikke er så klar for å møte noen som vi tenker, og leter etter feil som unnskyldning.

DATING: - Det trengs ofte to eller flere dater for å kunne ta en godt gjennomtenkt avgjørelse på om man passer sammen eller ikke, sier ekspert. FOTO: NTB
DATING: - Det trengs ofte to eller flere dater for å kunne ta en godt gjennomtenkt avgjørelse på om man passer sammen eller ikke, sier ekspert. FOTO: NTB Vis mer

Er vi for kravstore?

Listen over grunner til å avslutte en relasjon er altså uendelig. Da er det kanskje naturlig å stille spørsmålet: Er vi blitt for kravstore?

Muligens - i hvert fall i dating-sammenheng. Som Tone Haldorsen nevnte, er det mulig at mange sveiper vekk drømmepartneren.

Haldorsen er klar på at man ofte ikke kan vite ut fra én date om man passer sammen eller ikke.

- Det trengs ofte to eller flere dater for å kunne ta en godt gjennomtenkt avgjørelse på dette, men i dagens samfunn med alle valgmulighetene som finnes lett tilgjengelig, er det vanskelig å gi noen den tiden det tar, sier hun, og fortsetter:

- Det er også derfor vi ser at de som møtes på den «gamle» måten gjennom venner, felles kjente, jobben og lignende, vil ha større suksess enn de som møtes via datingapper.

Dette er rett og slett fordi biologien vår får gjøre jobben ved å ta i bruk alle sansene våre for å kjenne etter om man passer sammen, og ikke kun 0,8 sekunder for å avgjøre om et profilbilde appellerer til oss eller ikke, mener Haldorsen, og avslutter:

- Når man har enorme valgmuligheter, vil gresset alltid virke grønnere på den andre siden. Men gresset er grønnest der man vanner det. Både i forhold og på sjekkemarkedet.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer