Skilsmisse:

Dette er den alderen der flest kvinner skiller seg

Syvårskrisen er reell, sier ekspert. Men det er ikke den eneste faktoren.

SKILSMISSE: Det er færre som gifter seg i dag, men også færre som skiller seg. Dette sier statistikken om hvem som er mest utsatt. Foto: NTB scanpix
SKILSMISSE: Det er færre som gifter seg i dag, men også færre som skiller seg. Dette sier statistikken om hvem som er mest utsatt. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Mens våre besteforeldre ofte var godt gift med barn innen fylte 25, tilbringer vi i dag heller 20-årene på å finne oss selv og hvilken vei vi skal i livet. Og når 30-årene banker på døren kan den biologiske klokken plutselig begynne å tikke veldig høyt.

«Skal du rekke å få barn så bør du kanskje begynne å tenke på å finne mannen i ditt liv», sier en stemme i hodet ditt. Men ikke få panikk (ja, særlig).

Greit, kanskje får vi ikke akkurat panikk, men vi blir muligens litt kjappere i avtrekkeren. Men betyr det at vi er mer utsatt for skilsmisse hvis vi gifter oss for raskt, eller er ethvert ekteskap dømt til å mislykkes uansett hvor godt vi tenker oss om?

Syvårskrisen treffer mange par

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at vi i dag gifter oss i stadig høyere alder enn vi gjorde tidligere. I 2017 var gjennomsnittsalderen for førstegangsgifte på 30 til 34 år for begge kjønn. I 2019 var det under 20 000 vielser, noe som er en nedgang på drøyt 1000 sammenlignet med 2018. Dette er det laveste som er registrert de siste 25 årene.

Det er også langt færre gifte menn og kvinner i de yngre aldersgruppene enn det var tidligere, noe som med stor sannsynlighet henger sammen med at flere velger samboerskap. Det er rett og slett ikke så mange unge par som gifter seg, dermed blir det også potensielt færre av de yngre som kan skille seg.

Totalt sett var det 9609 skilsmisser i løpet av fjoråret, og mesteparten av ekteskapene som gikk i oppløsning hadde vart i 5 til 9 år, og på andreplass var ekteskap som hadde vart i 10 til 14 år. Skilsmisseraten var høyest blant menn i alderen 45-49 år, mens for kvinner var det flest i alderen 40-44 år.

Denne statistikken kan jo tyde på at det er nettopp de som stresset inn i ekteskapet tidlig i 30-årene som oftest skiller seg. Men det er ikke nødvendigvis slik.

– Det kan jo ha noe å si, men vi har ikke tall som går spesifikt på akkurat det. Derimot spiller nok varigheten av ekteskapet en rolle for at vi ser at flest skiller seg i disse aldersgruppene. Syvårskrisen er faktisk reell, og sannsynligheten for å skille seg når toppen etter seks til syv år, sier Kenneth Aarskaug Wiik, sosiolog og forsker ved Statistisk sentralbyrå (SSB).

Deretter holder skilsmissesannsynligheten seg ganske høy og synker igjen for de parene som har vært aller lengst gift.

– I disse skilsmisseratene tas det ikke hensyn til varigheten av forholdet. I studier der man samtidig ser på hvor lenge parene har vært gift, finner man at de som giftet seg i yngre aldre oftere skiller seg, kanskje fordi de var raske i avtrekkeren og giftet seg tidlig, uten å teste ut forholdet som samboere først, legger han til.

FORHASTET? Statistikken kan tyde på at det er nettopp de som stresset inn i ekteskapet tidlig i 30-årene som oftest skiller seg. Men det er ikke nødvendigvis slik. Foto: Shutterstock / Gajus
FORHASTET? Statistikken kan tyde på at det er nettopp de som stresset inn i ekteskapet tidlig i 30-årene som oftest skiller seg. Men det er ikke nødvendigvis slik. Foto: Shutterstock / Gajus Vis mer

LES OGSÅ: Tar du knekken på ekteskapet ditt?

Flere likheter – sterkere ekteskap

Han forklarer at siden de fleste har vært samboere først speiler statistikken bare litt av virkeligheten siden den ikke inkluderer samboerskap.

– I virkeligheten er antall samlivsbrudd langt høyere når også samboerskapene inkluderes. Skilsmisseratene er mer stabile og færre skiller seg, og det er ofte de mest stabile og fornøyde parene som velger å gifte seg, forteller forskeren.

Det er også noen faktorer som ser ut til å spille en større rolle i hvorvidt par vil skille seg eller ikke. Studier finner generelt sett at det er høyere sannsynlighet for at man skiller lag hvis man har hatt tidligere ekteskap eller samboerforhold.

– Par som har barn fra tidligere forhold har større sannsynlighet for å skille seg. Mens de med høy utdannelse sjeldnere går fra hverandre, sier Wiik og legger til:

– Så er det aldersforskjell da, er det mer

enn fire år mellom partene har man høyere sannsynlighet for å flytte fra hverandre. Har man lik bakgrunn, utdannelse og alder er det lavere sannsynlighet for å skille seg.

EKSPERTEN: Sosiolog og forsker, Kenneth Aarskaug Wiik ved Statistisk sentralbyrå. Foto: Statistisk sentralbyrå (SSB)
EKSPERTEN: Sosiolog og forsker, Kenneth Aarskaug Wiik ved Statistisk sentralbyrå. Foto: Statistisk sentralbyrå (SSB) Vis mer

Alltid lurt å bo sammen før ekteskap

Siden stadig flere velger å leve som samboere blir det også litt vanskeligere å vite hvor mange som bryter opp og hvor mange som holder sammen.

Ifølge Siv Gamnes, som er sexologisk rådgiver har man ikke like god statistikk over inngåtte og oppløste samboerskap.

– Jeg leste en studie for noen år siden om at flere samboere går fra hverandre fordi det ikke er formaliteter og papirer som holder dem tilbake. Det er altså mindre forpliktende og dermed lettere å ende et samboerforhold. Så ut i fra det vil man jo kunne anta at det er flere samboere som går fra hverandre, sier hun til KK.no.

Når det er sagt tror hun også det kan være noen positive sider ved samboerskap som gjør at man kanskje lettere holder sammen.

– For noen kan jo det å være i samboerskap føles friere. Fordi man ikke føler seg så låst, og derfor føler at man er sammen fordi man selv vil det, og ikke bare på grunn av et papir, forteller hun.

– Uansett tenker jeg at det er en god idé at man er samboere før man gifter seg. Man kan tro man kjenner noen, men man kjenner dem ikke godt nok før man har bodd sammen. Så det kan være lurt, legger hun til.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer