Partnervold:

Dette er den eneste gangen det er greit å ghoste noen

Det finnes ingen unnskyldning for misbruk og vold.

PSYKISK OG FYSISK VOLD: - Vi oppfordrer alle som opplever vold i nære relasjoner til å ta kontakt med hjelpeapparatet.
PSYKISK OG FYSISK VOLD: - Vi oppfordrer alle som opplever vold i nære relasjoner til å ta kontakt med hjelpeapparatet. Vis mer
Publisert

Ghosting er en av de slemmeste måtene du kan dumpe noen på, og handler om å slutte å ta kontakt eller svare på meldinger fra en date eller kjæreste. Det heter ghosting fordi personen rett og slett forsvinner og blir til et usynlig spøkelse. Personer som ghoster gjør det ofte fordi de ikke ønsker dramaet som kan følge med å dumpe noen.

Den andre parten blir sittende igjen med tusen spørsmål. Hva gjorde jeg galt? Kunne jeg gjort noe annerledes? For mange kan det være svært vanskeligere å komme seg videre hvis relasjonen brytes uten noen som helst forklaring.

Det er en umoden og feig måte å avslutte et forhold på, og de fleste eksperter er enige i at ghosting er slemt og respektløst. Det mest ryddige er å sende en avklarende melding og ønske den andre lykke til videre. Men, det finnes ett spesielt unntak: hvis daten eller kjæresten din har vært voldelig mot deg på noen som helst måte; misbruk, verbalt overgrep, tvang eller vold.

Omtrent hver femte kvinne og mann i Norge oppgir at de har vært utsatt for vold eller seksuelle overgrep fra partneren sin. Selv om det er en lik stor andel menn som kvinner som oppgir at de har vært utsatt, rammes kvinner hardere enn menn, skriver Bufdir.

Mange som opplever vold i slike relasjoner føler seg utrygge og tør ikke fortelle personen direkte at forholdet er over. Da er det best å bare kutte kontakten.

- Kom deg bort

- Hvis daten eller kjæresten din er voldelig eller misbruker deg, er det absolutt lov å bare stikke uten å si et ord. Mange blir værende for lenge i slike forhold. Det gjør noe med selvbildet og kan føre til emosjonelle skader over tid.

Det sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret til KK.

Han sier at det er lov å forsvinne fra skadelige og destruktive forhold.

- I de fleste andre tilfeller, hvor det ikke er vold eller ovegrep, bør man være voksen nok til å si ifra om at det ikke fungerer og at man vil avslutte relasjonen. Men hvis relasjonen er preget av vold, overgrep eller fysisk og psykisk utnyttelse, bør man komme seg bort, sier han.

Det er voksent og redelig å avslutte en relasjon på en ryddig måte, men dette gjelder ikke i slike ødeleggende forhold.

- Det er helt greit å bare bryte ut og forsvinne, sier Winther.

SØK HJELP: Krisesentrene er et lavterskeltilbud for alle kjønn, hvor man kan få råd, veiledning og beskyttelse. Tilbudet er gratis, og du trenger ikke timehenvisning for å benytte deg av det.
SØK HJELP: Krisesentrene er et lavterskeltilbud for alle kjønn, hvor man kan få råd, veiledning og beskyttelse. Tilbudet er gratis, og du trenger ikke timehenvisning for å benytte deg av det. Vis mer

Mange utsettes for vold

Studien Vold og voldtekt i Norge gjennomført av Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) fra 2014 viser at 9,2 prosent av kvinner har vært utsatt for grov fysisk vold fra partneren sin. Tallene for menn er 1,9 prosent.

- Videre oppgir 3,8 prosent av kvinnene at de har blitt voldtatt av partner, og 5,5 prosent har opplevd andre former for seksuell vold fra partner. Volden kan være både fysisk og psykisk. Mange opplever den psykiske volden som verst, men i dag har vi imidlertid ikke tall for den psykiske volden.

Det sier Margunn Bjørnholt, som er forsker I ved NKVTS til KK.

Det er flere kvinner (8,2 prosent) enn menn (1,9 prosent) som blir utsatt for alvorlig partnervold, som å bli sparket, tatt kvelertak på eller banket opp.

- Vi oppfordrer alle som opplever vold i nære relasjoner til å ta kontakt med hjelpeapparatet. Krisesentrene er et lavterskeltilbud for alle kjønn, hvor man kan få råd, veiledning og beskyttelse. Tilbudet er gratis, og du trenger ikke timehenvisning for å benytte deg av det.

Det sier Tiril Vold Hansen, som er kommunikasjonsansvarlig i Krisesentersekretariatet til KK.

Finnes mange ulike former for vold

Det er viktig å understreke at det finnes mange former for vold. Noen eksempler er:

  • Fysisk vold: All vold som innebærer fysisk kontakt – spark, slag, lugging, biting, kloring, fastholding, risting, dytting, kvelertak. Innesperring og isolasjon er også former for fysisk vold.

  • Psykisk vold: Bruk av ord og stemme som truer, skader, krenker eller kontrollerer andre. Å nedvurdere, være likegyldig til og ydmyke andre er også former for psykisk vold. Eksempler er: «Jeg skal drepe deg», «du er ikke verdt noe», «du er så stygg og feit at ingen kan være glad i deg».

  • Materiell vold: Knusing, ødeleggelse og kasting av gjenstander, slag i vegger og dører og liknende.

  • Seksuell vold: Alle former for seksuelle krenkelser. Eksempler er: handlinger eller forsøk på handlinger som innebærer fysisk kontakt som berøring, beføling, slikking, suging, masturbasjon, samleieliknende handlinger, samleie og voldtekt, og handlinger eller forsøk på handlinger uten fysisk kontakt som seksualisert tilsnakk, blotting, fotografering, filming, kikking og fremvisning av pornografi.

  • Økonomisk vold: Kontroll over andres økonomi; den ene partneren nektes å ha kontroll over egen eller felles økonomi.

  • Latent vold: Vold som «ligger i lufta», en spesiell stemning før eller etter en voldsepisode.

  • Vold i oppdragelsesøyemed: Fysisk og psykisk avstraffelse som en del av oppdragelsen for å endre adferden til barn og unge.

  • Strukturell vold: En form for vold hvor sosiale strukturer eller sosiale institusjoner skader mennesker gjennom å forhindre at deres grunnleggende behov oppfylles.

  • Digital vold: Trusler og trakassering via meldinger, overvåking og kontroll via mobiltelefon eller sosiale medier, eller stygge meldinger postet på nett. Innbefatter også trusler, trakassering og seksuelle overgrep som følge av kontakt etablert på nett.

- Uansett hvilken type vold du er utsatt for, vit at det finnes et hjelpeapparat for deg. Det trenger ikke å være akutt for at du skal ringe, enten på vegne av deg selv eller på vegne av noen du er bekymret for, sier Vold Hansen.

Så mange opplever vold

Disse tallene er hentet fra krisesenter.com:

  • Hver fjerde kvinne har vært utsatt for en eller annen form for vold eller trusler om vold i Norge.
  • Like mange menn som kvinner rapporterer mindre alvorlig partnervold (kløpet, klort, lugget eller slått med flat hånd).
  • Flere kvinner (8,2 prosent) enn menn (1,9 prosent) har vært utsatt for alvorlig vold fra partner (sparket, tatt kvelertak på, banket opp).
  • 2/3 av både kvinner og menn som var utsatt for alvorlig vold fra partner var også utsatt for kontrollerende atferd fra partner.
  • Mange utsettes for flere typer overgrep i barndom. Utsatte unge bærer med seg stor forhøyet risiko videre i livet.
  • Menn og kvinner er like utsatt for partnervold, men kvinner utsettes for den alvorligste og langvarige volden.
  • Vold og overgrep holdes skjult, og er knyttet til skam og skyld. Mange snakker aldri om det.

Søk hjelp

Et første steg på veien kan være å ringe til enten et krisesenter eller den nasjonale volds- og overgrepslinjen 116 006. VO-linjen er døgnåpen, gratis og anonym, og her kan du ringe inn både om du lurer på om du selv er utsatt eller om du kjenner noen som du mistenker er utsatt.

Hvis faren er akutt, ring 113.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer