Krangel:

Dette er den største feilen vi gjør når vi krangler med kjæresten

Går du inn i en krangel med et ønske om å vinne, er det parforholdet som blir den egentlig taperen.

KRANGEL: Tenker du at det er partneren din som er problemet når dere krangler? Det bør du ikke... FOTO: NTB Scanpix
KRANGEL: Tenker du at det er partneren din som er problemet når dere krangler? Det bør du ikke... FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Alle par krangler, noen mye og noen sjeldnere, men det å krangle er ikke nødvendigvis en dårlig ting. Faktisk kan det være mer skadelig for parforholdet om dere aldri krangler. Det som derimot er viktig er hvordan dere krangler, skal man tro ekspertene.

I kampens hete er det lett å tenke at nå er det «meg mot deg», og alt du ønsker er å komme seirende ut av det, fordi du har jo rett, mens han tar feil.

– Ja, dette er en helt vanlig felle å gå i som vil få krangelen til å eskalere ytterligere, sier Kate Elin Søyland, som er par- og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, til KK.no..

Hun forteller at denne tankegangen dessverre er veldig vanlig, enten det er bevisst eller ubevisst. Og det vil kunne skape stor avstand mellom to personer som er glad i hverandre.

– Slike usunne kommunikasjonsmønstre vil skape avstand, misforståelsene blir flere og man drives bort fra hverandre både mentalt og fysisk. Dermed blir kommunikasjonen vanskelig og samspillet kjører seg fast i et negativt spor, der du ender opp med å klandre kjæresten istedenfor å rekke ut en hand og finne løsningen sammen, forklarer hun.

LES OGSÅ: Husarbeid er det vi krangler mest om

Dere bør stå sammen om å løse problemet

En krangel bør jo ikke være en konkurranse med en vinner og en taper, for den virkelige taperen vil jo da være parforholdet i seg selv. For husk at forakt kan være drepen for et forhold.

VONDT: I kampens hete er det lett å føle på ensomheten. Men husk at dere er et team som må jobbe sammen for å løse konflikten. Foto: Scanpix.
VONDT: I kampens hete er det lett å føle på ensomheten. Men husk at dere er et team som må jobbe sammen for å løse konflikten. Foto: Scanpix. Vis mer

Konflikter er til for å løses, og dere skal jo liksom være et team. Det smarteste man kan gjøre når man står i en konflikt er derfor å tenke at nå er det «dere to, sammen mot problemet som prøver å komme mellom dere». Blant terapeutene kalles dette en eksternalisering av problemet.

– De fleste par har mye å hente på å jobbe litt med å redusere destruktive mønstre som er lett å havne i når man er glad i noen. En kjent teknikk fra terapirommet er nettopp eksternalisering av problemet – det gir paret mulighet å jobbe sammen om problemet istedenfor å tro at det er partneren som er hele problemet. Det gjør et hav av forskjell, sier Søyland.

Eksternaliseringen gjør at en ikke ser på problemet som en del av partneren, men som noe som prøver å ødelegge for dere, og der dere heller står sammen mot problemet.

– Det styrker «vi-følelsen», og gir mer nærhet slik at løsninger er lettere å finne. Dermed unngår man den vonde ensomhetsfølelsen mange kjenner på i kampens hete, forklarer hun.

LES OGSÅ: Tegnene på at parforholdet er i fare

Ta dere tid til å lytte til hverandre

Også parterapeut og samtaleterapeut Ingeborg Reber i Parterapeut.no, synes «oss mot problemet» er en veldig god huskeregel når du har en krangel med partneren din. Men hun har også noen andre tips til hvordan løse konflikter på best mulig måte.

– Det er også bra å notere seg regelen «snu deg mot meg» når dere som par snakker sammen, enten det er i en krangel eller vanlig samtale. Med andre ord; legg vekk mobilen og hva vi ellers holder på med. Dermed signaliserer vi med en gang; «jeg ser deg og jeg interesserer meg for hva du har å si», sier hun til KK.no og refererer til boken «Snu deg mot meg» av John Gottman – en verdenskjent psykologiprofessor som har viet sin karriere til å forske på parforhold.

LYTT TIL HVERANDRE: Ikke snu det døve øret til partneren din, problemer løses best ved å snakke og lytte. Foto: Scanpix.
LYTT TIL HVERANDRE: Ikke snu det døve øret til partneren din, problemer løses best ved å snakke og lytte. Foto: Scanpix. Vis mer

Dette er kanskje noe mange av oss bør bli flinkere til, for skal man kunne løse en konflikt er det essensielt at man lytter til hverandre. Det betyr også at vi ikke bør avbryte og snakke i munnen på hverandre, kun fordi vi er mer opptatt av å få frem vår egen mening enn å høre partnerens.

Hun anbefaler også at vi alltid spør oss selv når vi krangler; hva handler dette egentlig om? Er det en maktkamp oss imellom?

– Da er det underliggende behovet å få kontroll og å beskytte oss mot nærhet og intimitet. Dette er et av mange paradokser i et parforhold; Det er ingenting vi heller vil ha enn nærhet og intimitet, samtidig er vi så redde for det fordi det innebærer at jeg må gjøre meg tilgjengelig og sårbar. Jeg må «kle meg naken» i flere forstander av ordet, forteller Reber.

LES OGSÅ: Konfliktsky kjæreste: - Den konfliktskye må selv ta ansvar

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer