Parforhold:

Dette er den virkelige testen på om forholdet vil vare

Mange synes det er vanskelig, men ekspertene sier det er avgjørende.

BE OM UNNSKYLDNING: Sunne par krangler noen ganger, og det er helt greit - så lenke man klarer å be om unnskyldning i etterkant. FOTO: NTB
BE OM UNNSKYLDNING: Sunne par krangler noen ganger, og det er helt greit - så lenke man klarer å be om unnskyldning i etterkant. FOTO: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ser du for deg et perfekt forhold som i en romantisk komedie? Dessverre er ikke røde roser, store ord og uendelig med romantikk hverdagskost for de aller fleste av oss.

Etter hvert som den første forelskelsen legger seg, dere inntar hverdagen og ulikhetene mellom dere blir mer fremtredende, er det nok mange som begynner å lure på om de har valgt feil partner. Skal det være så kjedelig? Hvorfor har jeg ikke fått blomster eller gaver på flere måneder?

Kanskje forteller han ikke like mange morsomme historier som i starten, hun er ikke like sprudlende og generøs med komplimentene, eller det er mer stille rundt middagsbordet etter en lang dag på jobb.

Betyr det at forholdet går mot slutten?

Heldigvis trenger ikke kjedsomhet bety at det er noe galt med parforholdet deres. Under finner du 8 tegn på et sunt forhold, og kjedsomhet er faktisk ett av punktene!

Alle forhold er kjedelige av og til

- Kan et forhold vært sunt og bra selv om det føles kjedelig?

- Alle forhold vil føles kjedelige i perioder, uansett hvor bra dere har det. Det er helt normalt. Om forholdet er inne i en kjedelig periode må dere rett og slett snakke sammen om hvilke endringer som kan gjøres for at det skal bli mindre kjedelig.

Det sier sexolog og parterapeut Tone Haldorsen til KK.

Det er også mange måter å være kjedelig på, så hvordan man definerer kjedelig er jo opp til hvert enkelt par. Derfor finnes det ikke en løsning som passer alle.

- Her er ofte parterapi en god idé, så dere kan komme inn på et bedre spor. Men kjedsomhet er ikke farlig for et forhold så lenge dere jobber med å ha det bra sammen, forsikrer Haldorsen.

SUNT Å KJEDE SEG: - I slike kjedelige øyeblikk er det viktig å huske at det faktisk er både sunt og normalt å kjede seg i en trygg relasjon. Ikke begå impulsive handlinger du vil angre på, som for eksempel utroskap, sier eksperten.
SUNT Å KJEDE SEG: - I slike kjedelige øyeblikk er det viktig å huske at det faktisk er både sunt og normalt å kjede seg i en trygg relasjon. Ikke begå impulsive handlinger du vil angre på, som for eksempel utroskap, sier eksperten. Vis mer

8 tegn på et sunt forhold

Her er åtte tegn på et sunt parforhold, ifølge Psychology today:

1. Gjensidig respekt for hverandres grenser

Dette handler om å ikke lese hverandres e-poster eller dagbøker, men også om å respektere hverandres fysiske grenser og hva som gjør at du føler deg og partneren din føler dere komfortable. Hva slags fysisk kontakt du ønsker, hvem du ønsker i ditt personlige rom og hvilke temaer du vil og ikke vil diskutere er eksempler på dette.

2. Åpen kommunikasjon

For personer som har vokst opp i familier med mye konflikt eller unngåelse av all konflikt, kan kommunikasjon føles skummelt og ubehagelig. Det betyr at for noen krever åpen kommunikasjon litt øvelse. Kommunikasjon er avgjørende for å uttrykke behov og ønsker, og for å diskutere grenser, noe som er viktig i et sunt forhold.

3. Det kan til tider føles kjedelig

Det er ikke uvanlig å bli stresset hvis forholdet plutselig føles kjedelig, dere prater mindre sammen eller ikke gjør så mye spennende sammen lenger. Men dette er en del av et langvarig forhold, og av og til vil hverdagen være litt kjedeligere enn andre ganger. Kjedsomhet uten konflikt er sunt, og det er trygt.

NORMALT: - Alle forhold vil føles kjedelige i perioder, uansett hvor bra dere har det. Det er helt normalt, sier Haldorsen.
NORMALT: - Alle forhold vil føles kjedelige i perioder, uansett hvor bra dere har det. Det er helt normalt, sier Haldorsen. Vis mer

4. Løser problemer effektivt

Dere jobber sammen for å løse problemer effektivt. I stedet for å konfrontere hverandre, snakker dere sammen på en respektfull måte. Sunne par krangler noen ganger, og det er helt greit. Den virkelige testen er om dere kan henvende dere til hverandre i etterkant og si: «beklager, det var dumt».

5. Bidrar med lik innsats

Begge i forholdet må jobbe for å få et sunt forhold, og begge må anstrenge seg like måte. Hvis den ene bærer for mye av byrden, blir det et usunt og ubalansert forhold.

6. Føler seg forstått

I starten av et forhold føler mange seg sett og forstått, og de føler at de har funnet «sin person», som forstår dem og elsker dem for den de er. Det er viktig å føle seg forstått og sett for at forholdet skal være sunt.

7. Tillit og trygghet

Dere må føle at forholdet er en trygg og sikker base. Dere må gjerne ha egne interesser, reise alene eller dra på arrangementer alene, men du må stole på partneren din og det forholdet dere har.

8. Intimitet gjennom felles interesser og lidenskap

Par med felles interesser er ofte mer tilfreds og er sammen lenger enn par uten felles interesser. Hvis dere drikker kaffe sammen hver morgen, har en yogatime på søndag morgen eller en kveldstur gjennom nabolaget hver kveld, er disse ritualene en del av deres felles intimitet.

JOBB MED FORHOLDET: - Det aller viktigste i et sunt forhold er å kunne jobbe med seg selv og forholdet kontinuerlig, ikke bare i korte perioder, sier Haldorsen.
JOBB MED FORHOLDET: - Det aller viktigste i et sunt forhold er å kunne jobbe med seg selv og forholdet kontinuerlig, ikke bare i korte perioder, sier Haldorsen. Vis mer

Flere tegn på et sunt forhold

- Trygghet, åpenhet og emosjonell og fysisk nærhet preger sunne forhold, og det er vel noe alle ønsker seg. Sunne forhold har ingen kamp om sexlivet, og sex blir heller ikke brukt som et maktmiddel. Sunne forhold har selvfølgelig sine floker som alle andre, men det er hva som skjer etterpå som definerer dem; de reparerer og er der for hverandre.

Det sier familieterapeut og parterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland, til KK.

Sunne par støtter hverandre og tar hverandres følelser på alvor, og dermed kjenner de hverandre bedre.

- Jeg liker å beskrive sunne par som naturen og årstidene. De stikker ikke av selv om det kommer en høststorm eller om vinteren blir hard, de lokker frem våren, forklarer Søyland.

Et sunt forhold kjennetegnes også av at dere er gode venner, og ikke avhengig av intense følelser eller spesielle anledninger for å trives sammen.

- Hvis dere er oppriktig interessert i hverandre, du viser respekt og interesse og får det tilbake, da er det et tegn på et sunt forhold, sier hun.

Kjedsomhet kan være sunt

- Kan et forhold vært sunt og bra selv om det føles kjedelig?

- Vi har jo en tendens til å synes at sunt er kjedelig i lengden. Når vi har nok sunne middager på rad eller du lever i en relasjon der du for eksempel har stor emosjonell trygghet, er det ikke uvanlig å glemme å være takknemlig for det, sier Søyland.

Om du da starter en krangel eller spiser noe usunt, tenker du kanskje etterpå «hvorfor gjorde jeg dette?»

- I slike kjedelige øyeblikk er det viktig å huske at det faktisk er både sunt og normalt å kjede seg i en trygg relasjon. Ikke begå impulsive handlinger du vil angre på, som for eksempel utroskap. Prat heller om følelsen og definer hvor grensen går mellom sunn og usunn kjedsomhet, da gir du også plass til den sunne utviklende kjedsomheten, råder hun.

REPARERER FORHOLDET: Sunne forhold har selvfølgelig sine floker som alle andre, men det er hva som skjer etterpå som definerer dem; de reparerer og er der for hverandre.
REPARERER FORHOLDET: Sunne forhold har selvfølgelig sine floker som alle andre, men det er hva som skjer etterpå som definerer dem; de reparerer og er der for hverandre. Vis mer

Snakk positivt til hverandre

- Punktene over er absolutt det samme jeg ville svart. Det å ha god kommunikasjon, være trygge sammen, ha en stabil base, kunne løse problemer på en god måte og vise kjærlighet til hverandre er en god start for et sunt forhold. Det aller viktigste i et sunt forhold er å kunne jobbe med seg selv og forholdet kontinuerlig, ikke bare i korte perioder, sier Haldorsen.

Den store jobben begynner i det sekundet du går inn i et forhold og forelskelsen har lagt seg litt.

- Jeg snakker ofte med par om det å bruke kallenavn og tulle med hverandre. De parene som ofte bruker negative ord som «idiot», «dust» eller lignende. selv om det er ment humoristisk, bør revurdere dette. Hjernen hører kun ordene, og hører ikke forskjell på tull og alvor om det skjer ofte, forklarer Haldorsen.

De parene som møter utfordringer og endringer sammen på en god måte, har også et sunnere forhold enn de som håndterer det hver for seg eller ikke i det hele tatt.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer