Dating:

- Dette er et tydelig rødt flagg som du bør vike fra

Røde flagg kan være vanskelig å merke helt i startfasen av datingen, men det er særlig fire punkter ekspertene mener at vi aldri må godta.

NETTDATING: - Når noen leter etter en kjæreste på nettet er det veldig lurt å se etter røde flagg som en del av utsorteringsprosessen for å ikke kaste bort masse tid, sier ekspert. FOTO: NTB
NETTDATING: - Når noen leter etter en kjæreste på nettet er det veldig lurt å se etter røde flagg som en del av utsorteringsprosessen for å ikke kaste bort masse tid, sier ekspert. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Synes du det er vanskelig å navigere i jungelen av kandidater på Tinder og andre dating-apper? Det er du ikke alene om! De aller fleste har en (eller hundre) katastrofe-historier å dele når venninnegjengen snakker om dating...

Det er jo vanskelig å vite hvordan folk er før vi faktisk møter dem, eller?

Ikke alltid! Det er nemlig flere varseltegn som viser seg allerede på chatte-stadiet av datingen. Ved å kjenne igjen disse kan du sortere ut ganske mange uaktuelle kandidater før du får enda en historie å fortelle venninnene dine.

I en artikkel på Psychology Today lister terapeut Julia Bartz opp fire røde flagg vi bør være obs på når vi sveiper på dating-apper. Vi har oppsummert listen her, og spurt norske eksperter hva de tenker.

Tydelige, utydelige og individuelle røde flagg

Vi kontakter datingrådgiver og matchmaker Ane Hagen for å få hennes innspill. Hun mener at vi absolutt bør være oppmerksomme på varseltegn når vi søker en partner på nett:

- Når noen leter etter en kjæreste på nettet er det veldig lurt å se etter røde flagg - som en del av utsorteringsprosessen - for å ikke kaste bort masse tid.

Hun har lest gjennom artikkelen på Psychology Today, og begynner med å forklare hvordan hun deler røde flagg inn i tre kategorier: Tydelige, utydelige og individuelle.

STYR UNNA: Det er flere ting vi bør være obs på når vi nettdater. Ane Hagen deler hva hun mener er røde flagg i dating-sammenheng. FOTO: Privat
STYR UNNA: Det er flere ting vi bør være obs på når vi nettdater. Ane Hagen deler hva hun mener er røde flagg i dating-sammenheng. FOTO: Privat Vis mer

Tydelige røde flagg:

Dette er røde flagg Hagen mener vi ikke må vike fra. Hun forklarer at dette er ting de som jobber i bransjen har sett at gir tydelig signal om at personen ikke er der man bør være når man inngår en trygg og fin relasjon.

- Det er altså ting som single gjør som vi har bevis på at ikke fører til en god relasjon, forteller hun.

Listen på Psychology Today handler om tydelige røde flagg, og den får du senere i artikkelen.

Utydelige røde flagg:

Disse er vanskeligere å oppdage. I noen tilfeller kan det gi et annet utfall enn man tenker og tror, forteller Hagen.

- Dette er ting som gir en dårlig magefølelse, men som ikke er nok til å avfeie personen som en potensiell kandidat før man har funnet ut hva som er fakta og hva man tenker og tror.

Det kan også være noe som er røde flagg hvis det skjer ofte, men som ikke er det hvis det skjer én gang, legger hun til.

Eksempler på slike røde flagg er:

  • Dårlig første melding
  • Dårlige bilder
  • Dårlig på kommunikasjon skriftlig
  • Avlysning/utsettelse av date første gang

Individuelle røde flagg:

Det som er røde flagg for noen, trenger ikke være røde flagg for andre.

- Hvis du for eksempel ikke ønsker noen som røyker, så er det at noen røyker ett rødt flagg for deg, men ikke for andre.

Det kan også være at daten ikke har en jobb, at han eller hun fester mye eller ikke vil barn. Eller at han har bilder av seg selv i bar overkropp - som kan antyde bekreftelse- eller oppmerksomhetsbehov for noen, men som andre setter pris på.

UTFORDRENDE: Nettdating kan være vanskelig, men noen tegn kan hjelpe deg med å sortere ut uaktuelle kanditater. FOTO: NTB
UTFORDRENDE: Nettdating kan være vanskelig, men noen tegn kan hjelpe deg med å sortere ut uaktuelle kanditater. FOTO: NTB Vis mer

Det vi skal gå gjennom i denne artikkelen er altså tydelige røde flagg, understreker Hagen - hun ber sine klienter om å avslutte dialogen hvis daten deres viser noen av disse tegnene.

Her er fire tegn på at du bør styre unna en Tinder-match:

1. Viser for mye interesse veldig tidlig

KK har tidligere skrevet en artikkel om «love bombing» - når en med narsissistiske trekk bruker store, fine ord og handlinger veldig tidlig i et forhold. I verste fall kan dette være en strategi for å etter hvert kunne manipulere en partner.

Mye og tidlig interesse trenger ikke bety at det er et forsøk på «love bombing», men det er uansett et rødt flagg. Hvis personen forteller deg hvor perfekt du er så tidlig i dating-fasen, bør det lyse noen varsellamper. For som Bartz skriver i artikkelen: Hvordan kan de vite at du er perfekt når dere ikke en gang kjenner hverandre?

Ane Hagen har en klar beskjed til dem som opplever dette:

- Det handler ikke om deg. Så enkelt og greit.

Dette er et tydelig bevis på at personen lever og ånder for illusjonen og tanken om hvem du kan være - kontra hvem du er, forklarer hun.

- Denne illusjonen er ofte vanskelig å leve opp til. Og det er ikke noe hyggelig å etter noen uker hvor man har hørt hvor fantastisk man er, få beskjed om at man ikke kjenner de rette følelsene og dermed føle at man ikke er god nok.

2. Det virker som om de har dårlig tid

Hvis en Tinder-match virker å ha svært dårlig tid til å få relasjonen i gang, for eksempel ved å foreslå at dere møtes samme kvelden dere matcher, kan det være et rødt flagg.

De vi treffer på nett er stort sett fremmede, og da er det lurt å ta det litt med ro. Dere trenger ikke chatte i ukesvis før dere møtes, men det er lurt å ha samtalen gående i noen dager slik at du får et bedre bilde av hvem du faktisk vurderer å møte, skriver Bartz i artikkelen.

Ane Hagen forklarer at en slik person er ute etter spenning, ikke noe stabilt.

- Det er et tydelig tegn på at personen lever i nuet, som i seg selv ikke er noe negativt. Men når det skjer i en dating-setting med en person man ikke kjenner, handler det også om å ikke ha noen intimgrenser eller integritet.

MYE INTERESSE VELDIG TIDLIG: - Dette er et tydelig bevis på at personen lever og ånder for illusjonen og tanken om hvem du kan være kontra hvem du er, sier datingrådgiver. FOTO: NTB
MYE INTERESSE VELDIG TIDLIG: - Dette er et tydelig bevis på at personen lever og ånder for illusjonen og tanken om hvem du kan være kontra hvem du er, sier datingrådgiver. FOTO: NTB Vis mer

3. Sier én ting, men gjør noe annet

«Action speaks louder than words» er essensen her!

Sier han at han bare snakker med eller møter deg, men så finner du ut at han også treffer andre? Sier han stadig at han vil dra på date med deg, men foreslår aldri tid og sted? Avlyser han ofte i siste liten?

- Det er alltid et tydelig rødt flagg når personen snakker om alt som skal skje, uten at disse tingene faktisk blir gjort, påpeker Hagen.

Hun pleier å si til sine kunder at de ikke skal gi noe av seg selv før de ser at personen leverer på det nivået de sier at de vil levere.

4. Respekterer ikke grensene dine

Et «dick pick» eller spørsmål om sexlivet ditt rett etter en match er ikke noe hyggelig, og det er et stort rødt flagg, understreker ekspertene.

Vi kobler på sexolog og pressesjef for Nytelse.no, Maria K. Ebbestad, som sier til KK:

- For det første er det ulovlig å sende nakenbilder som ingen har bedt om. Det er blotting og kan bli straffet. For det andre er det veldig lite givende for de som mottar et bilde de ikke har bedt om. Hvis det er å sjarmere som er målet må det gjøres på en annen måte.

Bartz lister opp annen grenseoverskridende atferd:

  • Deler eller spør om veldig privat informasjon
  • Utfordrer komfortsonen din, for eksempel ved å stille spørsmål som: «Hvorfor er du ikke komfortabel med å bruke hele helgen med meg?» (Når dere nettopp har matchet/møttes)
  • Tekster deg flere ganger daglig selv om du ikke har svart på forrige melding

En god date eller potensiell partner vil heller prøve å tilpasse seg deg og respekterer grensene dine - og hvis de ikke er sikre på hva dine grenser er, så spør de.

RØDT FLAGG: Tidlig sexprat er et rødt flagg hvis du er ute etter et forhold, sier sexolog. FOTO: Nytelse.no
RØDT FLAGG: Tidlig sexprat er et rødt flagg hvis du er ute etter et forhold, sier sexolog. FOTO: Nytelse.no Vis mer

Ebbestad forteller at det absolutt er et rødt flagg dersom en Tinder-match utfordrer grensene dine allerede på chatte-stadiet.

- Om noe kjennes feil, så ikke gjør det. Veldig mange legger hverandre til på Snapchat ganske raskt, sender bilder frem og tilbake, og slipper de man flørter med litt for nært, alt for tidlig, sier hun, og fortsetter:

- Veien er da kort til lettkledde bilder og sexprat, noe som ikke er heldig så tidlig i fasen. Man tar bort all spenningen, så når dere først møtes vet dere hvilke favorittstillinger dere har, hva dere har gjort tidligere, hva dere ønsker å prøve og hvordan dere ser ut naken. Dette er ting som bør komme senere i datingfasen for at forholdet skal vare, mener Ebbestad.

- Hva gjør vi hvis den vi har matchet med stiller spørsmål om sex, for eksempel, når vi ikke en gang har møtt personen?

- På de fleste datingapper kommer sexpraten veldig raskt, og for mange er det kun sex som er målet med å være på slike apper. Så om det er et forhold du er ute etter, er tidlig sexprat absolutt et rødt flagg.

Hun råder deg til å bruke tid på de som faktisk ønsker å bli kjent med deg og stiller gode spørsmål.

- Og sørg for å kjenne på magefølelsen, legger hun til.

Ane Hagen forteller at mange kvinner trenger å bli bedre på å ikke overskride sine egne grenser - spesielt når det kommer til sex og seksuelle handlinger.

- Prøver en person overtale deg til noe du allerede har sagt at du ikke ønsker, er dette et tydelig rødt flagg som du må ta alvorlig. Denne personen har ingen respekt for dine grenser og prøver å få deg til å miste integriteten din. Definitivt ikke en person man ønsker å ha som kjæreste - eller i livet generelt.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer