Ulik sexlyst:

Dette er problemet de fleste par opplever i senga

De færreste har et perfekt samliv – de aller fleste vil møte på problemer etter hvert. Og dersom man ikke tar tak i det, vil problemet bli større.

ULIK SEXLYST: I mange parforhold vil sexlysten dabbe av med tiden, hos én eller begge parter. FOTO: Scanpix
ULIK SEXLYST: I mange parforhold vil sexlysten dabbe av med tiden, hos én eller begge parter. FOTO: Scanpix Vis mer
Publisert

Er det én ting som er gjennomgående hos par som sliter i senga, så er det ulik sexlyst, skal vi tro Rachel Sussman. Sussman jobber som parterapeut og ekteskapsrådgiver, med base i New York.

– Dette er et utbredt problem. Når par kommer til meg og legger frem at problemstillingen er ulik sexlyst, prøver jeg å finne ut hvordan forholdet deres var i begynnelsen. Ofte forteller de at sexlysten var tilstede hos begge i starten, men at lysten har dabbet av hos en eller begge med tiden.

Sussman fortellert til KK.no at denne problemstillingen er helt normal. Men det kan bli et problem dersom det går utover forholdet, som kan føre til at den ene personen blir såret.

– Man begynner ofte å krangle om det, noe som ender med at begge sitter igjen med en dårlig følelse. Noen synes det er veldig ukomfortabelt å snakke om samlivsproblemer, men å snakke sammen er veldig viktig.

Dersom du ønsker å ha mer sex med partneren, er det helt innafor å fortelle dette, ifølge Sussman. Men gjør det på en hyggelig og ukritisk måte.

– For å forbedre sexlivet må begge parter være åpne for å diskutere problemet, og finne gode løsninger. Begge må også føle at de blir hørt og forstått. Det er en prosess, men om man virkelig går inn for det, kan det definitivt forbedre sexlivet, og man kommer nærmere hverandre som par.

LES OGSÅ: Klager han på at dere ikke har nok sex? Da bør du fortelle ham det

Ulik sexlyst fører til forskjellige problemstillinger

Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgivning, forteller at mange par kommer til henne, nettopp på grunn av at de har ulik sexlyst.

– Dette fører til forskjellige problemstillinger. Ofte er det slik at den ene parten føler seg veldig avvist, mens den andre parten føler seg presset.

Gamnes forklarer at slike problemer kan vokse seg større med tiden, og føre til at man mister sexlysten. Dette gjelder spesielt personen som føler seg presset til å ha sex, men det samme kan skje hos personen som i utgangspunktet har hatt størst sexlyst.

– Dersom man ofte blir avvist, kan man havne i en ond sirkel hvor man mister lysten på sex. Dette kan skje med begge kjønn, men det er flest menn som opplever å være parten som blir avvist.

Problemer som kan oppstå hos menn som ofte opplever å bli avvist, er blant annet tidlig sædavgang.

– Når de først får muligheten til å ha sex, er det mange menn som tenker at de må utnytte situasjonen når de først har muligheten, og bli «fort ferdig» før partnerens lyst forsvinner igjen.

KAN BY PÅ PROBLEMER: Ulik sexlyst fører ofte til at den ene parten føler seg avvist, og den andre parten føler seg presset, forklarer sexolog Siv Gamnes. FOTO: Privat
KAN BY PÅ PROBLEMER: Ulik sexlyst fører ofte til at den ene parten føler seg avvist, og den andre parten føler seg presset, forklarer sexolog Siv Gamnes. FOTO: Privat Vis mer

Det er oftest kvinnene som føler seg presset til å ha sex, selv om lysten ikke er der lenger.

– Dette kan føre til smerter og manglende orgasme. Har man sex uten at man egentlig har lyst, kommer det til et punkt hvor det blir smertefullt, fordi kroppen ikke er klar, og skjeden ikke er våt. Det skaper friksjon, som igjen kan gi smerter. Menn kan blant annet få ereksjonsproblemer i samme situasjon, sier Gamnes.

LES OGSÅ: Slik kommer dere ut av sextørken

Hvordan kan man løse problemet?

Det finnes også et annet problem som kan oppstå, som ofte kommer overraskende på mange, ifølge Gamnes.

– Den som over tid har følt seg avvist, kan få et problem når partneren kommer på banen igjen, og plutselig ønsker å ha sex. Da kan lysten være borte hos personen som i utgangspunktet ikke hadde problemer med sexlysten. Det kan være veldig overraskende for den som opplever det, og det kan være vanskelig å skjønne hvorfor det har blitt slik.

Så hvordan skal man klare å løse et slikt problem? Ifølge Gamnes må man sette seg ned og snakke om at man faktisk har et problem.

– For mange kan det være et stort steg i riktig retning å bare sette ord på hva man føler, og sørge for at begge blir bevisst på at det er et problem i forholdet. Bare der er man på god vei til å finne en løsning.

LES OGSÅ: Sannheten om sex og skjeden

Mange venter for lenge med å søke hjelp

Ofte venter par altfor lenge med å søke profesjonell hjelp, noe som har ført til at et lite problem har vokst seg stort, og det nesten ikke er noe vei tilbake.

– Jeg tror at de fleste opplever at det er lettere å snakke om slike problemer om man har en person tilstede som kan styre samtalen, og forklare at problematikken de opplever, er helt vanlig. Mange tror at de er de eneste i verden som ikke «får til sex».

Om man ønsker å løse problemet på egenhånd, mener Gamnes at mye handler om at man ikke må være så redd for å såre partneren.

– Å avvise eller å bli avvist når man tar initiativ til sex, kan føles like sårende som å høre hva som er grunnen til problemet. Og dersom man vet hvor skoen trykker, er det enklere å gjøre noe med problemet, sier Gamnes, og fortsetter:

– Bli enige om å være dønn ærlige med hverandre – fortell hva dere føler, og hva dere opplever som problematisk, så er det mye enklere å gjøre en innsats for å forbedre situasjonen. Vet man ikke hva man gjør galt, får man heller ikke gjort noe med det.

LES OGSÅ: Hvor mange sexpartnere er det normalt å ha hatt?​

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer