Parforhold:

Dette gjør lykkelige par - hver eneste dag

Og ifølge psykologen er det særlig 10 sekunder med en bestemt aktivitet som er helt avgjørende. (Og nei, det er ikke kyssing!)

IKKE SÅ MYE SOM SKAL TIL: Men det er noen små ritualer som fornøyde par er flinkere til å gjennomføre, enn de som mistrives i forholdet. FOTO: NTB Scanpix
IKKE SÅ MYE SOM SKAL TIL: Men det er noen små ritualer som fornøyde par er flinkere til å gjennomføre, enn de som mistrives i forholdet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Vi vet en god del om hva som gjør at parforhold tar slutt. Men det er også forsket en god del på hva som kjennetegner de parene som faktisk får det til å fungere, år etter år - og som kan karakteriseres som tilfredse i forholdet sitt. Det handler i stor grad om hvordan man takler konflikter som par, at man vier hverandre oppmerksomhet og viser at man setter pris på partneren sin, og at man har evnen til å tilgi, skal vi tro de verdenskjente psykologiproffesorene John og Julia Gottman som har forsket på over 3000 par gjennom 40 år og skrevet en rekke bøker om temaet.

Men for «å ta det helt ned» og gjøre dette så konkret som overhodet mulig: hva skal egentlig til - sånn til hverdags - for å få forholdet til å funke? Og er det noe vi alle kan lære av de mest fornøyde parene?

- Se hverandre i øynene når du sier "hei" og "hadet", anbefaler psykolog Narum.
- Se hverandre i øynene når du sier "hei" og "hadet", anbefaler psykolog Narum. Vis mer

- Ja, det er definitivt. Og en god nyhet er at det slett ikke er så mye som skal til, sier psykolog og parterapeut Andreas Narum fra parweb.no.

Han mener det er i hverdagen slaget står - og at romantiske weekendturer ikke kan veie opp for sviktende kommunikasjon i livets mange ukedager.

Eva Tryti er psykologspesialist og framholder at de parforholdene som funker best blant annet er gode på en rettferdig fordeling av husarbeid i tillegg til at de er gir hverandre oppmerksomhet i hverdagen. Dessuten kan de krangle uten å såre hverandre fryktelig - hver gang, og de har jevnlig sex. Med de faktorene på plass:

- Ja, da har du et velfungerende par! mener Tryti.

Sexologisk rådgiver Ulla Aasland, understreker at par som har det godt - også er nære hverandre fysisk hver dag.

KK har altså snakket med tre eksperter på parforhold og seksualitet og har lagd en punktvis oppsummering av hverdagsaktiviteter som «booster» forholdet - og som gjerne kan printes ut og henges på kjøleskapet!

LES OGSÅ: Dette gjør forelskelse med deg

10 sekunder om dagen gjør underverker!

- Hvis du bruker fem sekunder før du drar på jobb, og fem sekunder når du kommer hjem på si skikkelig «hei» og «hadet» til partneren din - er mye gjort, sier psykolog Narum, og understreker at dette er noe du bør gjøre hver eneste dag, for suksessen ligger i rutinen.

Dette vil fungere som et lim i forholdet.

- Det som skjer er at du får markert at dere har en relasjon. At dere er et team. Og det er et ordentlig kinderegg, denne enkle handlingen fører med seg en rekke andre positive følelser, sier Narum og understreker at det å markere en forskjell på jobb og hjemmeliv er viktig.

Må man jobbe hjemme - si det, og avklar i stedet hvor lenge, og legg vekk mobilen eller PC-en når du har muligheten etterpå. Ofte handler konfliktene om at alt bare sklir over i hverandre - framfor at man markerer et skille og sier «nå er jeg ferdig, og vil gjerne høre om dagen din.»

Vær nær hverandre fysisk, hver eneste dag

- Gi hverandre en skikkelig klem, hold hverandre i hendene, ligg inntil hverandre i sengen om kvelden. Det trenger ikke å være så mye, men er du ikke fysisk nær partneren din hver eneste dag, er det større fare for at dere glir fra hverandre, sier sexologisk rådgiver Ulla Aasland.

Hun legger til at fysisk berøring er avgjørende for produksjonen av «lykkehormonet» oxytocin, og at vi rett og slett er avhengig av nærhet for å føle oss harmoniske.

- Nærhet er viktig er hver dag, sier sexologisk rådgiver Ulla Aasland.
- Nærhet er viktig er hver dag, sier sexologisk rådgiver Ulla Aasland. Vis mer

- Gi hverandre en lang kroppsklem hver dag, helst noen sekunder, foreslår psykolog og parterapeut Tryti, som mener at par som har det godt er flinke til å gi hverandre oppmerksomhet når de går og når de kommer hjem.

Legg vekk mobilen

Vi kjenner alle følelsen av å ikke bli lyttet til når den vi forsøker å kommunisere med sitter og scroller og svarer i enstavelsesord. Dette er (som vi i grunn skjønner selv) ikke spesielt gunstig for parforholdet.

- Mobilen stjeler mye oppmerksomhet, og mange føler seg avvist og ensom dersom den man vil snakke med ikke gir følger ordentlig med, sier psykolog Narum.

- Mobilen er også en arena for mye sjalusi, påpeker Aasland.

Ikke overraskende mener alle tre at det er uhyre viktig å ha noe tid sammen hver eneste dag, der man ikke har nesa ned i en skjerm. Det betyr ikke at man må leve et liv offline - det kan for eksempel være så enkelt som å ha en time før man legger seg helt uten skjerm, eller at mobilen må legges vekk under middagen.

Spis middag

- Ritualer er viktige i et parforhold, og i et familieliv også. Et rituale er noe alle er kjent med hvordan foregår, og som man derfor har et sett med forventninger til, forklarer Narum.

- Middag er et slikt rituale, og par og familier som spiser middag hver dag, har et fortrinn. Her kan alle fortelle noe om dagen sin, og man bør vise hverandre nysgjerrighet. Ved å stille hverandre spørsmål viser man at man bryr seg. Et slikt rituale er også med på å styrke samholdet, og gir gode tilleggseffekter, mener psykolog Narum.

Snakk om hyggelige ting - ikke bare ting som må fikses

I en hektisk hverdag med lite tid er det fort gjort at samtaler med partner kan bli utelukkende problemløsning og logistikk.

Hvem skal hente på trening , når skal vi bestille ferie, og hvorfor har du ikke fikset juletrebelysning? Det er ikke gunstig ifølge ekspertene.

- Pass på at ikke alle samtaler med partneren din blir sånne «Kjære, vi må snakke sammen»-samtaler. Det blir veldig tungt, og en ond sirkel, sier Narum.

- Det å rett og slett snakke om hyggelige ting, er veldig viktig og litt undervurdert, sier Narum.

Del på husarbeidet

Hverdagskrangling om fordeling av husarbeid oppleves ikke som balsam for forholdet. Og det er faktisk ikke noe som bør bagatelliseres, ifølge Eva Tryti.

- Arbeidsdeling har vært viktigste skilsmissegrunn siden rundt 1980, da kvinner virkelig begynte i lønnsarbeid. Og nå er unge foreldre travlere enn noen gang, fordi begge gjerne jobber mye. Da er det helt, helt nødvendig å ha et rettferdig, gjennomtenkt system på det, mener Tryti.

LES OGSÅ: Slik beholder du lysten i forholdet - over tid

Bry deg om eget utseende

Du kommer hjem fra jobb, hopper i joggebuksen og slenger deg muligens på sofaen. Er det slik at du aldri prioriterer å se fin ut for partneren din, er ikke det spesielt gunstig for parforholdet, mener Aasland.

- Det å vise at man bryr seg om hvordan man ser ut overfor den faste partneren sin, er en måte å vise at partneren betyr noe for en, sier Aasland. Hun mener at det å trene er fin måte å få i gang både kropp og hode - ettersom det gir både overskudd og selvtillit.

Par som har det godt sammen er flinke til å vise hverandre at de setter pris på hverandres utseende, og bekrefter med ord og handlinger at partneren fortsatt er tiltrekkende.

Vær «oppmerksomt tilstede»

Det høres kanskje litt svevende ut? Men det er det altså ikke. Narum forklarer:

- Omtrent fem timer i uken - det er minimumstiden du må være det vi kaller «henvendt» til partneren din, eller oppmerksomt tilstede overfor den andre, sier Narum.

Det handler om et åpent ansikt og en åpen hånd. De anledningene der dere lytter til hverandre og får snakket sammen eller vært nær hverandre gjennom uken. De små stundene av «hei» og «hadet», av sofatid, middagslaging, husarbeid og puteprat.

- Det å faktisk tilbringe noe tid sammen, er uhyre viktig, mener Aasland, som tror mange opplever hjemmet som en «stasjon» der voksne og barn tilbringer kort tid før de skal fraktes hit og dit på like aktiviteter.

- En gåtur eller faktisk en kjøretur kan være en fin anledning til å være oppmerksomt tilstede for hverandre. Da får man ofte snakket sammen, man puster rolig og i bilen sitter begge med blikket framover, noe som kan gjøre det enklere å få samtalen til å gli - uten å henge seg opp i hverandres kroppsspråk for eksempel, sier Narum.

Det å legge seg sammen, og legge vekk skjermer før man er på soverommet anses også som gunstig, og ifølge de tre ekspertene er jevnlig sex også et viktig lim i parforholdet - men noe man ikke forvente dersom man ikke har viet hverandre tilstrekkelig med oppmerksomhet gjennom dagen.

Det ene henger altså sammen med det andre - og den gode sirkelen kan altså startes med et tydelig «god morgen» - allerede i morgen.

LES OGSÅ: Slik kan du unngå krangling

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer