Parforhold

Dette har de lykkelige parene til felles

- De lykkeligste parene er de som er begeistret over den andres liv, kjenner hverandre godt, og har interesse for hverandre – og som evner å gi uttrykk for det, sier eksperten.

LYKKELIGE PAR: De har en del fellesnevnere. Psykolog Catrin Sagen vet godt hva som går igjen hos de parene som får det til å funke. Foto: Discovery Networks/TV Norge
LYKKELIGE PAR: De har en del fellesnevnere. Psykolog Catrin Sagen vet godt hva som går igjen hos de parene som får det til å funke. Foto: Discovery Networks/TV Norge Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For mange av oss innebærer kjærlighetslivet årevis med prøving og feiling i kjærlighetens prøverom, der vi forsøker å lande på noe som kan funke i flere sesonger. Og for å fortsette med bilder når vi først er så godt i gang: noen ser ut til å gjøre klokere valg enn andre. Noen ser også ut til å ikke gå så lett lei av det de har valgt. Så hva ser «proffene» gå igjen hos par som får det til?

- Åh, det er et stort og komplekst tema, sier psykolog og parekspert Catrin Sagen, kjent fra podcasten «Kjærlighetslabben» og TV-programmet «Gift ved første blikk».

- Men vi ser at par som holder sammen - og som har det godt sammen, blant annet har det til felles at de viser raushet for hverandre og stor interesse for hverandres liv.

Familie- og samlivsterapeut Lars-Ole Gjermundbo, har lang erfaring med å hjelpe både familier og par gjennom ulike livskriser, ved Avdeling for familiebehandling på Kildehuset som er en del av Modum bad.

- Så flott at du spør om hva som kjennetegner de gode, velfungerende parene! Det enkleste svaret på det er at de har en kommunikasjon som fungerer, sier Gjermundbo og er fullt klar over at GOD parkommunikasjon er megavanskelig for de aller fleste av oss - særlig når vi er sinte og leie.

LES OGSÅ: Tegnene på at forholdet er ditt er i fare

- Derfor er det viktig at par prioriterer å gjøre de gode tingene sammen, så blir det lettere når det de periodene kommer, og de vanskelige temaene skal tas opp.

Gjermundbo understreker, slik som Sagen, at det å ha et øye for hverandre, virkelig ha den andre i bevisstheten - er avgjørende for et godt og varig forhold.

- De små tingene teller. Hvilket bakgrunnsbilde har du på mobilen? Er det motorsykkelen eller kona? Det kan si noe om prioriteringer og fokus. Bry dere om hvordan dere kommuniserer med hverandre i hverdagen og forsøk å være der for hverandre, sier Gjermundbo.

Hvilket bakgrunnsbilde har du på mobilen? Er det motorsykkelen eller kona?

Begge eksperter trekker fram begreper som raushet og interesse.

Dette forklares som alt fra å stille spørsmål om hvordan det går på jobben, vise hverandre takknemlighet for små tjenester (takk for at du hentet barna på trening i dag) og dette med «å se hverandre» i hverdagen. Et vennlig blikk. En berøring. Vise at du er oppmerksom. Mye ligger i de små detaljene. Som å sette blikket i partneren når du svarer, framfor å mumle over nettbrettet.

- John Gottmann har forsket på hva som kjennetegner de velfungerende parene. Han trekker fram blant annet hvor viktig det er å vise interesse for hverandre og ta partnerens følelser på alvor, sier Sagen.

John Gottmann er psykologiprofessor og en av verdens mest kjente forskere på nettopp lykkelige par. Sammen med kona Julia Gottman, som også er forsker og psykologiprofessor (ja, det anses som både lurt og sunt for forholdet å ha felles interesser og mål), driver de The Gottman Institute der de har forsket på over 3000 par gjennom førti år. De har skrevet boka Hemmeligheten bak et lykkelig forhold, der de introduserer leseren for sju prinsipper for å lykkes. En bok som har solgt over en million eksemplarer. Oppskriften kan synes enkel, mener selvsagt krevende i all sin enkelhet.

- Vi ser at de parene som tar seg tid til å bli skikkelig godt kjent legger et godt grunnlag for forholdet. Det å tørre å la seg påvirke av den andre, tørre å skifte mening, og tørre å overlate ansvar til partneren er også viktige fellesnevnere for de parene vi ser holder sammen, forklarer Sagen.

Men dersom det har kjørt seg fast, det har blitt litt lite begeistring og litt for mye frustrasjon. Er det mulig å snu?

-Ja! (med utropstegn, faktisk) mener både Sagen og Gjermundbo. Sistnevnte slår et slag for å besøke en å snakke med, før det virkelig har kjørt seg fast.

- Vi sender bilen på service en gang i året, mens parforholdet er noe vi ofte bare tar for gitt at skal fungere. Men svaret er ja, et forhold kan absolutt fungere igjen, dersom begge er villige til å gjøre en innsats for det.

Sagen har følgende råd:

- Alle par bør se tilbake på gode minner sammen. Det hjelper oss til å huske hvilke egenskaper vi falt for hos partneren, og hjelper oss til å legge merke til dem. Ta en øl der dere møttes første gang. Forsøk å huske hva dere snakket om. Disse samtalene er viktige og er med på å skape en god følelse av samhold.

Alle par bør se tilbake på gode minner sammen. Det hjelper oss til å huske hvilke egenskaper vi falt for hos partneren

- De lykkeligste parene er de som er begeistret over den andres liv, kjenner hverandre godt, og har interesse for hverandre – og som evner å gi uttrykk for det, sier Sagen som understreker at denne typen par slett ikke trenger å være det vi rundt oppfatter som «perfekte par».

- Hvordan et par blir oppfattet av andre har ikke nødvendigvis noe med hvordan de har det «internt». Noen er gode på å vise kjærlighet både utad og internt i forholdet, mens andre er langt mer private og lavmælte, men kan ha et veldig fint og tydelig kjærlighetsspråk sammen, sier Sagen.

LES OGSÅ: Dette er alderen der flest skiller seg

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer