Orgasme:

- Dette kan gi en orgasme du sjeldent har kjent maken til

Ekspertene forteller hvordan du kan eksperimentere med de 9 ulike typene orgasmer.

ORGASME: – Jeg mener det er veldig viktig at man lærer å få orgasme på flere enn én måte. Både fordi det er deilig og fordi det da er lettere å oppnå orgasme sammen med partner, sier sexolog. FOTO: NTB
ORGASME: – Jeg mener det er veldig viktig at man lærer å få orgasme på flere enn én måte. Både fordi det er deilig og fordi det da er lettere å oppnå orgasme sammen med partner, sier sexolog. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

De siste årene har det vært mer og mer fokus på kvinnelig seksualitet og den kvinnelige orgasmen.

Og godt er det - kvinner har nemlig færre orgasmer under samleie enn menn - et fenomen som har fått et navn: orgasmegapet.

De fleste heteroseksuelle kvinner kan nok skrive under på at det skal mer til for å nå klimaks enn for de fleste mannlige partnere de har hatt.

Derfor er det kanskje et paradoks at kvinners orgasmemuligheter faktisk er enormt mange og varierte! For visste du at vi kvinner kan få hele ni ulike typer orgasmer?

Senk presset og eksperimenter!

Du skal straks få en liste over de ulike orgasmene - men først tar vi med oss noen refleksjoner som kan være greit å ha i bakhodet når du leser videre.

Sexolog Siv Gamnes har nemlig uttalt til KK at en inndeling i ulike typer orgasme kan skape et større press for noen kvinner:

– For kvinner som ikke klarer å oppnå orgasme, kan det være frustrerende å høre om alle disse ulike typene orgasme som det er mulig å oppnå. Det viktigste er ikke hva slags type orgasme hun får, men at hun klarer å få det, påpekte hun.

Husk at i de aller fleste tilfeller må klitoris være involvert for å oppnå orgasme. Gamnes understreket derfor at det ikke er nødvendig å henge seg opp i om orgasmen du får er en g-punktsorgasme eller klitorisorgasme.

Vi er jo også forskjellige. Mange kvinner trenger utvendig klitorisstimulering for å klare å komme, noen må ha dype støt i skjeden, andre må stimuleres på andre erogene soner samtidig. Prøv derfor å ikke sammenligne deg selv med det du ser, hører eller leser - det være seg porno, venninnegjengen eller listen i denne artikkelen.

På en annen side er det jo fint å vite om hvilke muligheter kvinnekroppen faktisk har - kanskje kan denne listen heller virke som inspirasjon til lek og utforskning av kroppen din?

For det er viktig å eksperimentere med deg selv for å vite hva akkurat du trenger for å få orgasme.

Nettopp det er sexolog Maria Ebbestad, som også er pressesjef for Nytelse.no, brennende opptatt av:

– Jeg mener det er veldig viktig at man lærer å få orgasme på flere enn én måte. Både fordi det er deilig og fordi det da er lettere å oppnå orgasme sammen med partner. Dette gjelder både kvinner og menn, sier Ebbestad til KK.

SEXOLOG: Maria Ebbestad. FOTO: Nytelse.no
SEXOLOG: Maria Ebbestad. FOTO: Nytelse.no Vis mer

Hun fortsetter:

– Hvis man alltid gjør det samme, med samme trykk og samme hastighet, vil det alltid være det du trenger, og hjernen husker godt. Så det vil ta litt tid å lære seg til å få orgasme på andre måter.

Derfor er det viktig å ta seg god tid når man skal øve på dette, understreker hun. Og gjør man det sammen med partner er det viktig med god kommunikasjon underveis!

KK har latt seg inspirere av en artikkel publisert på Popsugar, og lister opp ni ulike kvinnelige orgasmetyper, med sexologenes innspill.

Vaginalorgasme

Vaginalorgasme er enkelt og greit alle orgasmer man får ved å stimulere skjeden.

– Det er på mange måter et samlebegrep for alle orgasmer som fås vaginalt, både med og uten stimulering av spesielle punkter, forklarer parterapeut og sexolog Tone Haldorsen til KK.

Selve penetreringen eller stimulien i vagina kan være nok til å få orgasme. Derfor skiller denne seg fra for eksempel g-punktsorgasme - vagina har nemlig mange orpgasmemuligheter utover g-punktet:

– Det er jo også nerveender i for eksempel skjedeveggen, forklarer Haldorsen.

G-punktsorgasme

G-punktet er altså et spesifikt punkt i vagina som kan stimuleres til orgasme. Det er et område som befinner seg noen centimeter innenfor vaginalåpningen, opp mot magen.

– Mange får en intens tissefølelse når man treffer riktig, og ved stimuli kan man få orgasme. Det er også dette punktet mange kvinner får lettest sprutorgasme av ved stimuli, forteller Haldorsen, og legger til:

– G-punktet er ofte beskrevet som innvendig klitorisstimuli, fordi klitoriskroppen er i dette området.

SEXOLOG: Tone Haldorsen. FOTO: Privat
SEXOLOG: Tone Haldorsen. FOTO: Privat Vis mer

Denne orgasmen omtales ofte som et litt mytisk fenomen - alle har hørt om den, mange har drømt om den, men få har opplevd den.

Men g-punktet er et område det lønner seg å utforske, understreker Ebbestad.

– Det består av nerveender og kjertler, og er et enormt følsomt punkt. For å treffe og å stimulere g-punktet må man stikke fingrene cirka 5 centimeter inn i skjeden og gjøre en «kom hit»-bevegelse med fingrene, forklarer hun, og fortsetter:

– Nøyaktig hvor dypt g-punktet sitter er litt forskjellig fra kvinne til kvinne, så her må man føle seg fram. Det er ikke normalt å finne g-punktet med en gang, så bruk god tid og ikke bli skuffet hvis du ikke finner fram umiddelbart.

Du kan også eksperimentere med sexleketøy.

– For en slik orgasme er vanskelig å oppnå for de fleste, selv med riktig teknikk, sier Ebbestad.

A-punktsorgasme

A-punktet er et ekstremt følsomt område øverst i skjeden.

– Det magiske området ligger i samme område som produksjonen av skjedesekret skjer. Derfor vil A-punktstimulering ofte gjøre kvinnen raskt våt, forklarer Ebbestad.

A-punktet sitter langt opp i skjeden, på den fremre skjedeveggen, forklarer hun.

– Punktet blir også kaldt «Deep Spot», noe som forteller litt om hvor dypt det sitter. Punktet er vanskeligere å finne, men lettere å stimulere enn g-punktet, forteller Ebbestad.

Du skal være litt forsiktig ved stimulering av A-punktet, for ikke langt unna sitter livmorhalsen, som det kan være ubehagelig å presse mot, forklarer Ebbestad.

Fordi stimulering av A-punktet gjør kvinnen ekstra vår, anbefaler hun det som forspill:

– Mange kvinner produserer lite fuktighet, og stimulering av dette punktet vil øke denne produksjonen betraktelig. Det vil også kunne gi en orgasme hun sjeldent har kjent maken til!

Ønsker dere å stimulere A-punktet under samleie, er nøkkelen å trenge langt inn.

Ebbestad tipser:

– Den klassiske misjonærstillingen kombinert med at hun plasserer beina på hans skuldre er en stilling hvor muligheten for å treffe A-punktet absolutt er til stede! Prøv også doggystyle, da kan han sette den ene foten lenger frem på siden av henne for å penetrere dypere enn vanlig.

U-punktsorgasme

Kanskje ikke den mest kjente orgasmen! U-punktsorgasme er rett og slett urinrørsåpningorgasme, forklarer Haldorsen.

– Det oppstår ved stimuli av urinrørsåpningen enten ved oralsex eller berøring. Urinrørsåpningen er mellom klitorishodet og skjedeåpningen, og mange opplever nytelse og orgasme ved stimuli av dette.

ORGASME: Det finnes mange ulike kvinnelige orgasmer - ved å utforske kroppen din kan du finne ut hva du trenger for å komme. FOTO: NTB
ORGASME: Det finnes mange ulike kvinnelige orgasmer - ved å utforske kroppen din kan du finne ut hva du trenger for å komme. FOTO: NTB Vis mer

Klitorisorgasme

Klitorisorgasme er orgasmen som oppnås lettest av de fleste kvinner.

– 9 av 10 kvinner trenger stimulerer av klitoris for å oppnå orgasme. Det som er viktig når man stimulerer klitoris er å utforske forskjellig trykk og hastighet, og kjenne etter hva som føles deilig. Bruk gjerne et glidemiddel for å tilføre fuktighet. Det gjør også at det vil føles deiligere og at det er lettere å kjenne hva som er godt, sier Ebbestad.

«Deep vaginal erogenous zone orgasm»

Det er flere erogene soner i vagina, og hvis de blir stimulert riktig, kan de lede til det som kalles en dyp vaginal orgasme, skriver Popsugar, og lister opp både A-punktet og O-punktet som en del av dette.

Litt av et navn - og nå begynner det å bli en god del «punkter» å holde styr på - så her må vi få sexologens innspill!

O-punktet er mer myteomspunnet enn de tre andre punktene i skjeden (A, G og C-punkt), forklarer Haldorsen.

– Rett ved C-punktet (cervix), ligger A-punktet. Ved stimuli av dette kan kvinner oppleve å bli våtere, og orgasmen oppleves gjerne som en dypere orgasme. C-punktet er rett og slett livmorhalsmunnen, og stimuleres ofte av at penishodet eller en dildo masserer frem og tilbake. Da kan kvinnen oppleve en c-punktorgasme, forklarer Haldorsen.

Det kan kanskje virke litt mystisk og komplisert, men det er ikke noe hokus pokus ved alle disse punktene, understreker sexologen. Alle kvinner har dem, men som med alt annet er det individuelt hvor følsomme de er, og hvor godt kjent med kroppen din du er.

– Ikke alle kvinner nyter de samme orgasmene, og ikke alle kvinner oppnår de samme orgasmene like enkelt. Det kan faktisk være veldig vanskelig for mange kvinner å oppleve orgasme om de ikke kjenner seg selv, er tent nok eller ikke kommuniserer hva de liker og ikke til partner, forklarer Haldorsen.

Her er det altså bare å prøve seg frem!

Blandingsorgasme/multiorgasme

Blandingsorgasmer er ofte beskrevet som multiorgasmer, men det er to sider av dette, forklarer Haldorsen:

1. En orgasme som oppstår når flere punkter blir stimulert samtidig

2. At man får flere orgasmer etter hverandre

– Orgasme oppstår i hjernen, så blandingsorgasme kan like gjerne oppleves som én kraftig orgasme. Man kan også si at blandingsorgasme er klitorisorgasme og sprutorgasme samtidig. Så det er et veldig diffust begrep, forteller Haldorsen.

Når det gjelder punkt 2, er det slik at menn oftere har «nedetid» etter en orgasme - men kvinner kan lettere få flere orgasmer etter hverandre.

– Det kalles multiorgasme. Blodgjennomstrømningen er stor under og etter en orgasme, og fortsetter man stimuleringen, kan mange kvinner oppnå flere orgasmer etter hverandre, forklarer Ebbestad.

Analorgasme

Analsex er kanskje ikke for alle, men også her er det orgasmer å hente!

Ja, kvinner kan absolutt oppleve analorgasme, og særlig med stimuli rundt anus og rett innenfor, sier Haldorsen.

– Det er i utkanten de fleste nervene er, men mange kvinner opplever også stor nytelse ved penetrasjon. Mange sier at bevegelsen inn og ut er deilig, og at det er mest i åpningen de merker mest, forklarer Haldorsen.

Ebbestad understreker at analsex er en fantastisk måte å oppleve nye former for nytelse på.

– Analsex er det ikke bare penetrering av rumpa, men også bruk av ulike sexleketøy og stimulering av anusåpningen. Anusåpningen er også full av nervetråder som gjør området svært følsomt, og det myke rosa vevet svulmer opp slik som skjeden når kvinnen blir tent.

KOMMUNISER: Et av de viktigste orgasmetipsene er å kommunisere med partneren din. Fortell hva du trenger for å oppnå mest mulig nytelse! FOTO: NTB
KOMMUNISER: Et av de viktigste orgasmetipsene er å kommunisere med partneren din. Fortell hva du trenger for å oppnå mest mulig nytelse! FOTO: NTB Vis mer

Brystvorteorgasme

Denne er nok heller ikke blant de mest kjente orgasmene, men brystvorteorgasme er absolutt mulig! Som med alt annet, er dette individuelt:

– Noen har veldig følsomme brystvorter, og kan dermed oppnå brystvorteorgasme. Noen har lite eller ingen følelse i brystvortene, og vil derfor ha vanskelig for å oppnå dette. Men det kan trenes opp med for eksempel tantra, tipser Haldorsen.

Coregasm

Kanskje har du hørt om denne - en orgasme som rett og slett kan oppstå mens vi trener.

– Dette kan vi absolutt oppleve, og noen mer enn andre. Når vi gjør treningsøvelser som spenner bekkenbunnen, eller øker blodsirkulasjonen til underlivet, kan man oppleve en coregasm, forteller Haldorsen, og fortsetter:

– Ikke alle opplever det, men både menn og kvinner kan få dette. Det er den eneste orgasmen som blir ansett som ikke-seksuell, da det normalt ikke er seksuell tenning tilstede, og at den oppstår utenfor en seksuell situasjon og setting.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer