Stalking:

Dette kjennetegner kvinnelige stalkere

Ny forskning avslører hva slags kvinner som stalker menn.

KVINNELIGE STALKERE: Forskning viser at kvinnelige stalkere er annerledes enn mannlige stalkere. Som regel er de single, i 30-årene og skilt. FOTO: NTB
KVINNELIGE STALKERE: Forskning viser at kvinnelige stalkere er annerledes enn mannlige stalkere. Som regel er de single, i 30-årene og skilt. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Det er ikke uvanlig å misbruke begrepet stalking. Hvis jeg søker opp en person i sosiale medier sier jeg gjerne at jeg «stalket han på Instagram». I realiteten er stalking noe helt annet og mye mer alvorlig enn å søke opp noen du er nysgjerrig på i sosiale medier.

Se for deg at du får deg en ny kjæreste og etter en stund blir dere kontaktet av eksen hans. Hun ringer, kontakter deg i sosiale medier, dukker opp utenfor leiligheten deres eller kontakter vennene dine for å svartmale deg. Dere gir beskjed om at dere ikke ønsker kontakt, men hun gir seg ikke. Slik stalking kan oppleves som svært skremmende og ubehagelig.

Stalking er en sykelig og tvangsmessig personforfølgelse, der en gjentatte ganger oppsøker og kontakter en person til tross for at personen gir uttrykk for at det er uønsket. Det kan være fysisk, å møte opp et sted hvor personen oppholder seg, eller å ta kontakt på ulike arenaer på nett.

Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) definerer stalking som truende personforfølgelse og ufrivillig overvåking. 41,7 prosent kvinner og 30,3 prosent menn rapporterer noen form for stalking i løpet av livet, ifølge NKVTS sin rapport.

Vi ser gjerne for oss at det stort sett er menn som driver med slik skremmende stalking, men det er faktisk også en del kvinner som stalker. Kvinnelige stalkere skiller seg derimot fra mannlige stalkere på flere punkter, blant annet er motivet for hvorfor de stalker annerledes enn for menn.

STALKER EKSEN: - Et par fortalte at de ble så plaget av hans eks at de måtte flytte, forteller Stordahl. FOTO: NTB
STALKER EKSEN: - Et par fortalte at de ble så plaget av hans eks at de måtte flytte, forteller Stordahl. FOTO: NTB Vis mer

Dette kjennetegner kvinnelige stalkere

Forskning avslører at den typiske kvinnelige stalkeren er singel, i midten av 30-årene, skilt eller separert og med en psykisk diagnose, skriver Psychology today.

Den farligste undergruppen av kvinnelige forfølgere er de som stalker ekskjæresten sin. Forskerne fant at det hyppigste motivet bak kvinnelig stalking er et ønske om et forhold, enten å danne et nytt eller å gjenopplive et tidligere forhold.

Kvinner kan stalke både kjendiser og fremmede, men et tidligere forhold til offeret økte frekvensen av vold og trusler betydelig. De fant ut at de farligste stalkerne var de som forfulgte ekskjærester, og de både truet og var fysisk voldelige mot ofrene.

Men hvorfor gjør de det? Hvorfor forfølger kvinner menn?

FØLGER MED: «Eksen til samboeren vil ikke la oss være i fred. Hva kan vi gjøre?». Stalking kan oppleves som svært ubehagelig for offeret. FOTO: NTB
FØLGER MED: «Eksen til samboeren vil ikke la oss være i fred. Hva kan vi gjøre?». Stalking kan oppleves som svært ubehagelig for offeret. FOTO: NTB Vis mer

- Kvinner stalker tidligere kjærester

- Vi får flest henvendelser fra kvinner som opplever at menn stalker dem, men det er også noen som opplever å ha kvinnelige stalkere. Da er det som regel kvinner som ikke lar ekskjæresten og hans nye kjæreste være i fred.

Det sier Gry Stordahl i dinutvei.no, nasjonal veiviser ved vold og overgrep til KK.

- Vi har fått noen henvendelser fra par som opplever at hans ekskjæreste ikke slutter å ta kontakt, til tross for at han har gått videre og fått seg ny kjæreste for lenge siden. Ett par fortalte at de ble så plaget av hans eks at de måtte flytte, forteller Stordahl.

Nylig publiserte dinutvei.no en henvendelse som de har fått om en kvinnelig stalker, med overskriften «Eksen til samboeren vil ikke la oss være i fred. Hva kan vi gjøre?». Personen skriver: «Jeg har hatt et forhold til en mann i noen år. Vi er samboere. Problemet er at hun han var gift med vil ikke la oss være i fred, vi har flyttet til en annen by, vi har sperret alle meld/ mail, telefoner fra henne. (...) jeg føler meg ikke trygg. Skjønner hun har det tøft, men det må jo stoppe.»

Dette er et eksempel på et ekstremt tilfelle av en kvinnelig stalker.

Dinutvei.no har ikke fått henvendelser om kvinner som kontakter og stalker fremmede. I sakene de har hatt, har det dreid seg om kvinner som stalker ekskjæresten og/eller ekskjærestens nye partner.

VIKTIG MED DOKUMENTASJON: Dokumenter alle hendelser og forsøk på kontakt, som telefonsamtaler, alle meldinger og e-poster. Det kan være nyttig å vise til politiet ved en eventuell anmeldelse. FOTO: NTB
VIKTIG MED DOKUMENTASJON: Dokumenter alle hendelser og forsøk på kontakt, som telefonsamtaler, alle meldinger og e-poster. Det kan være nyttig å vise til politiet ved en eventuell anmeldelse. FOTO: NTB Vis mer

Vanlig atferd som overdrives

- I utgangspunkt er stalking en normal adferd som blir overdrevet. Det første vi gjør når vi blir interessert eller forelsket i noen er å søke personen opp på nett. Vi ser gjennom profilene deres i sosiale medier, finner ut hvor de bor og hva de interesserer seg for. Det er det samme som stalkeratferd, men på dette nivået er det både helt normalt og også en funksjonell og lur atferd.

Det sier Anders Lindskog, som er psykologspesialist og spesialist i kliniksk sexologi ved Villa Frisk til KK. Han er også forfatter av boken «Barnedesign».

Lindskog sier at det er lurt å søke opp en person du er interessert i på nett, for da finner du ut mer om personen, blir bedre kjent og finner ut om dere passer sammen.

- Stalking blir imidlertid problematisk hvis du har manglende sosial kompetanse, for eksempel hvis han prøver å avvise deg og du ikke tar signalene. Det kan også handle om at han er dårlig på grensesetting og gir utydelige signaler som blir misforstått, sier han.

Det er ulike tradisjoner i ulike kulturer for når man kriminaliserer og sykeliggjør atferd, og for eksempel i USA de lav terskel for å kriminalisere atferd og kalle noe for stalking.

- Kvinner som sliter med sosial kompetanse har større risiko for å oppfattet som stalkere. Stalking er ikke alltid ondsinnet, det kan handle om helt normal atferd som blir overdrevet, forklarer psykologspesialisten.

I de tilfellene hvor kvinner stalker eksen og hans nye partner, handler det ofte om at de lever i en fantasiverden. De trives ikke i sitt vanlige liv og fantaserer om noe bedre.

- Hvis noen tilbringer mer og mer tid i en fantasiverden, sklir det gradvis sammen med virkeligheten. Kanskje hun tenker at eksen ikke skjønner sitt eget beste, eller at den nye kjæresten hans prøver å lure han. Hun tenker gjerne at hvis de bare hadde prøvd igjen, så hadde han skjønt hvor bra de var for hverandre. Slik sjalusi-stalking kan bli problematisk, sier Lindskog.

Dette bør du gjøre

Flere av de som har henvendt seg til dinutvei.no om stalking har lurt på hva de kan gjøre. Generelle råd de gir er:

  1. Gi tydelig beskjed om at du ikke ønsker kontakt.
  2. Blokker personen(e) fra å kontakte deg på telefon, e-post og sosiale medier.
  3. Ikke svar på eventuelle kontaktforsøk. Noen er redd for at stalkingen vil bli verre hvis de slutter å svare. Det beste er å kutte kontakten helt.
  4. Dokumenter alle hendelser og forsøk på kontakt, så som telefonsamtaler, alle meldinger og e-poster. Det kan være nyttig å vise til politiet ved en eventuell anmeldelse.
  5. Ved fare for liv og helse, ring politiet nødnummer 112.
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer