Stalking:

Dette kjennetegner kvinnelige stalkere

Ny forskning avslører hva slags kvinner som stalker menn.

KVINNELIGE STALKERE: Forskning viser at kvinnelige stalkere er annerledes enn mannlige stalkere. Som regel er de single, i 30-årene og skilt. FOTO: NTB
KVINNELIGE STALKERE: Forskning viser at kvinnelige stalkere er annerledes enn mannlige stalkere. Som regel er de single, i 30-årene og skilt. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Det er ikke uvanlig å misbruke begrepet stalking. Hvis jeg søker opp en person i sosiale medier sier jeg gjerne at jeg «stalket han på Instagram». I realiteten er stalking noe helt annet og mye mer alvorlig enn å søke opp noen du er nysgjerrig på i sosiale medier.

Se for deg at du får deg en ny kjæreste og etter en stund blir dere kontaktet av eksen hans. Hun ringer, kontakter deg i sosiale medier, dukker opp utenfor leiligheten deres eller kontakter vennene dine for å svartmale deg. Dere gir beskjed om at dere ikke ønsker kontakt, men hun gir seg ikke. Slik stalking kan oppleves som svært skremmende og ubehagelig.

Stalking er en sykelig og tvangsmessig personforfølgelse, der en gjentatte ganger oppsøker og kontakter en person til tross for at personen gir uttrykk for at det er uønsket. Det kan være fysisk, å møte opp et sted hvor personen oppholder seg, eller å ta kontakt på ulike arenaer på nett.

Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) definerer stalking som truende personforfølgelse og ufrivillig overvåking. 41,7 prosent kvinner og 30,3 prosent menn rapporterer noen form for stalking i løpet av livet, ifølge NKVTS sin rapport.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer