Parforhold:

Dette kjennetegner lykkelige par!

En god start for å få et godt parforhold er å være ærlig og ikke lete etter feil hos hverandre.

PARFORHOLD: Det finnes syv ting som kjennetegner lykkelige par.  Foto: NTB scanpix
PARFORHOLD: Det finnes syv ting som kjennetegner lykkelige par. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

1. De har både trygghet og frihet

– Gode ekteskap og parforhold er fulle av frihet fordi man ikke er i tvil om at man hører sammen.

Det mener Sue Johnson, -kanadisk professor i psykologi og forfatter av boken «Hold Me Tight». Hun har utviklet det hun kaller det 21. århundrets parterapi: emosjonsfokusert parterapi (EFT). Denne terapien er basert på forskning på parforhold, tilknytning mellom mennesker og kjærlighet.

Og etter Sue Johnsons mening er friheten til å leve ut sine egne drømmer uavhengig av partneren en av de viktigste faktorene for å leve lykkelig sammen. Bare én ting er viktigere: trygghet. Sue Johnsons forskning viser nemlig at vi må føle oss trygge for å kunne være frie. Utrygge barn holder seg i nærheten av mor, og utrygge partnere holder seg i nærheten av hverandre, sier hun.

2. De kan si «unnskyld» og «greit»

Å kunne tilgi partneren er nødvendig i et langt forhold, men utroskap og store svik kan ikke alltid tilgis på kommando. Ifølge Sue Johnson er vi følende pattedyr, og vi føler det vi føler, så lenge vi føler det. En moralsk beslutning om å tilgi partneren sitter et helt annet sted i hjernen enn det vi føler. Som forskeren så treffende påpeker: «Vi elsker jo ikke med fornuften.»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer