Narsissisme:

Dette kjennetegner sunn narsissisme

- Det er sunt å ha en viss grad av selvfokus, sier psykologen.

SELVOPPTATT: - Det er sunt å ha gode tanker om deg selv. Vi er alle litt selvopptatte, sier psykologen. FOTO: NTB
SELVOPPTATT: - Det er sunt å ha gode tanker om deg selv. Vi er alle litt selvopptatte, sier psykologen. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Når vi hører ordet narsissisme er det lett å tenke på selvopptatte personer med stor selvtillit, som trykker andre ned for å hevde seg selv. De mangler empati, er egoistiske og bryr seg ikke om hvem de sårer på veien.

Selv om det er denne typen narsissisme vi hører mest om, finnes det også sunn narsissisme. Vi har nemlig alle en viss grad av narsissistiske trekk som faktisk er helt avgjørende for at vi skal klare oss i livet og ha god psykisk helse. Den sunne typen narsissisme gir glede.

- Narsissisme blir ofte brukt som et skjellsord, men det betyr egentlig bare at du har fokus på deg selv. Usunn narsissisme er når det blir for mye fokus på deg selv og du ikke tar hensyn til andre, men det er sunt å ha en viss grad av selvfokus og gode tanker om deg selv. Vi er alle litt selvopptatte.

Det sier Jørgen Flor, som er klinisk psykolog, forfatter av boken «Skadelige samtaler» og foredragsholder til KK.

Hvis du ikke har noen positive tanker om deg selv vil det være helt selvutslettende, og derfor trengs det en god balanse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer