Narsissisme:

Dette kjennetegner sunn narsissisme

- Det er sunt å ha en viss grad av selvfokus, sier psykologen.

SELVOPPTATT: - Det er sunt å ha gode tanker om deg selv. Vi er alle litt selvopptatte, sier psykologen. FOTO: NTB
SELVOPPTATT: - Det er sunt å ha gode tanker om deg selv. Vi er alle litt selvopptatte, sier psykologen. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Når vi hører ordet narsissisme er det lett å tenke på selvopptatte personer med stor selvtillit, som trykker andre ned for å hevde seg selv. De mangler empati, er egoistiske og bryr seg ikke om hvem de sårer på veien.

Selv om det er denne typen narsissisme vi hører mest om, finnes det også sunn narsissisme. Vi har nemlig alle en viss grad av narsissistiske trekk som faktisk er helt avgjørende for at vi skal klare oss i livet og ha god psykisk helse. Den sunne typen narsissisme gir glede.

- Narsissisme blir ofte brukt som et skjellsord, men det betyr egentlig bare at du har fokus på deg selv. Usunn narsissisme er når det blir for mye fokus på deg selv og du ikke tar hensyn til andre, men det er sunt å ha en viss grad av selvfokus og gode tanker om deg selv. Vi er alle litt selvopptatte.

Det sier Jørgen Flor, som er klinisk psykolog, forfatter av boken «Skadelige samtaler» og foredragsholder til KK.

Hvis du ikke har noen positive tanker om deg selv vil det være helt selvutslettende, og derfor trengs det en god balanse.

- En viss form for sunn narsissisme trengs for å kunne hevde deg selv som leder, politiker eller i andre fremtredende roller. Du må ha tro på deg selv for å tørre å våge, sier han.

LIK DEG SELV: - De fleste av oss har høye tanker om oss selv i noen situasjoner, sier psykologen. FOTO: NTB
LIK DEG SELV: - De fleste av oss har høye tanker om oss selv i noen situasjoner, sier psykologen. FOTO: NTB Vis mer

Slik skiller du sunn og usunn narsissisme

Flor sier at et viktig ord for å kunne skille sunn og usunn narsissisme er fleksibilitet. De fleste av oss har høye tanker om oss selv i noen situasjoner, og ikke like høye tanker om oss selv i andre situasjoner. Vi ser at vi er flinkere til noe enn til noe annet. Den usunne narsissisten mangler den fleksibiliteten. Selvfølelsen er ustabil og sårbar, sier han.

Det er fint å ha seg selv i fokus til en viss grad, men usunn narsissisme handler om at de mister evnen til å se seg selv utenfra og egenkjærligheten blir for voldsom. Det er da det begynner å bli skadelig.

- Mange med narsissistisk personlighetsforstyrrelse har hatt en utrygg barndom. De har ikke lært å bli trygge på seg selv og klarer ikke å uttrykke empati for andre. Da føler de at de selv må fortelle andre hvor viktige og flinke de er. Det kan være en vond forstyrrelse, for alle trenger å føle at de er viktige i verden og alle trenger å føle seg god nok, sier flor.

SELVTILLIT: Sunn narsissisme handler om å ha troen på seg selv, noe som er sunt og viktig. FOTO: NTB
SELVTILLIT: Sunn narsissisme handler om å ha troen på seg selv, noe som er sunt og viktig. FOTO: NTB Vis mer

Handler om selvnytelse

Vi har alle ulike personlighetstrekk, og summen av disse trekkene utgjør personligheten vår. Noen har for eksempel en del dyssosiale trekk mens andre har en del narsissistiske trekk.

- Usunn narsissisme handler om skadelig selvnytelse, mens sunn narsissisme handler om bare selvnytelse. En viss dose sunn narsissisme er viktig for å ha en god psykisk helse.

Det sier Mats Johannessen, som er psykologspesialist og sexolog til KK.

Å ha god selvtillit, føle deg vel og kunne fremheve dine egne positive egenskaper, er viktig for å føle deg tilfreds med den du er og det livet du lever. Det er essensielt for å ikke utvikle psykiske problemer som angst og depresjon.

- God selvtillit er viktig, og sunn narsissisme handler om å like deg selv. Det er et basalt, menneskelig grunnbehov, forklarer Johannessen.

Se for deg at du skal på et jobbintervju. Sunne narsissistiske trekk vil da gi deg god selvtillit, slik at du kan selge deg selv inn og fremheve dine egne positive egenskaper. Personer med usunne narsissistiske trekk vil derimot prøve å rakke ned på alle andre som har søkt på jobben i håp om å heve seg selv på bekostning av andre.

Usunn narsissisme handler altså om at du liker deg selv bedre enn du liker andre, og på bekostning av andre. Sunn narsissisme handler om at du liker deg selv uten at det går på bekostning av andre.

EKSPERTEN: - En viss dose sunn narsissisme er viktig for å ha en god psykisk helse, sier Mats Johannessen, som er psykologspesialist og sexolog til KK.
EKSPERTEN: - En viss dose sunn narsissisme er viktig for å ha en god psykisk helse, sier Mats Johannessen, som er psykologspesialist og sexolog til KK. Vis mer

Forelsket i seg selv

Kjernen i den sunne narsissismen er en klippetro på seg selv. Du vet at du får ting til, og at du kan mestre de utfordringer som kommer. Dersom du skulle feile, tror du like fullt at du klarer det neste gang.

- For at man skal kalle det narsissisme må det være koblet til en forelskelse i seg selv. Man er simpelthen henført av tanken på hvor vellykket man er. Om noen viser tegn på skepsis, legger man ikke merke til det eller men vifter det vekk, sier Svenn Torgersen til KK. Han er professor i psykologi ved Universitetet i Oslo, og har i mange år forsket på personlighet.

Han sier at for å kunne kalle den sunn narsissisme, må personen ikke overkjøre andre. Kanskje skjer det av og til, men han ønsker ikke at det skal skje og prøver å gjøre det godt igjen.

- Personen vil gjerne ha stor suksess, bli godt likt og folk trives i hans selskap. Men uansett hvor mye han tar hensyn til andre og eventuelt tar vare på andre, og kanskje nettopp da, slutter han ikke å si til seg selv: «Gud, så god jeg er!», sier Torgersen.

Slik er usunn narsissisme

Foruten klassiske narsissistiske personligheter som er preget av grandiositet, et overdreven behov for beundring og mangel på empati, handler usunn narsissisme om å føle et spesielt privilegium på en rekke arenaer. De føler seg overlegne andre og skryter mye, skriver Psychology today.

Personer med narsissistisk personlighetsforstyrrelse mener ofte at de ikke trenger å vente i lange køer eller bli sittende fast i trafikken. De skal få de beste plassene i teateret og den beste maten på restaurantene. De føler seg fortjent til det beste livet har å tilby.

Denne konkurransedyktige mentaliteten, som alltid streber etter det beste, er et tegn på usunn narsissisme.

Sunn narsissisme er en form for egenkjærlighet, og er gleden du føler når fullfører et langt løp, presterer godt på jobb, avslutter et kryssord eller lager et overdådig måltid. Når du pynter deg for å gå ut en lørdagskveld og er fornøyd med det du ser i speilet, er det en form for sunn narsissisme.

Ta vare på de gode tankene du har om deg selv og nyt den sunne narsissismen, det er viktig for helsen din!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer