Parforhold

Dette klager kvinner og menn om i parforholdet

– Du kan ikke starte med å ta tak i sexlivet hvis arbeidsfordelingen i hjemmet er veldig skjevt.

ULIKE PROBLEMER: Hun savner nærhet og kontakt, han vil ha mer sex og mindre mas. Heldigvis finnes det løsninger. FOTO: NTB
ULIKE PROBLEMER: Hun savner nærhet og kontakt, han vil ha mer sex og mindre mas. Heldigvis finnes det løsninger. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Det er ofte de samme problemene som går igjen i alle parforhold, som utroskap, sex og økonomi. Men nøyaktig hva som er problemet kan være svært forskjellig sett fra en manns perspektiv, kontra en kvinnes.

Vi har hørt det hundrevis av ganger; menn synes det er for mye mas og for lite sex i parforholdet, og skulle helst hatt det omvendt. Kvinner derimot savner nærhet og kontakt, og skulle gjerne ønske at partneren stilte mer opp for henne i det daglige.

Dette er ikke bare ubegrunnede myter. Dette er noe selv parterapeuter sier – deriblant den velkjente «kjærlighetsdoktoren» John Gottman, som har viet 30 år av sin karriere til å forske på hva som gjør et parforhold vellykket.

– Det er klare tendenser i disse retningene, det finnes selvsagt unntak her, men dette er noen av de typiske ulikhetene man ser, sier psykolog og advokat Grethe Nordhelle, som har lang erfaring med arbeid med parkonflikter, til KK.

Men hvorfor er det så store forskjeller på hva vi klager på?

– Fordi mennesker er forskjellige og har ulike behov. Vi har ulike personligheter, vi har hatt ulik oppvekst, også har man noen kjønnsmessige forskjeller. Selv om det klart også er menn som er mer feminine og kvinner som er mer maskuline, så er det noen typiske forskjeller mellom menn og kvinner, sier Nordhelle.

Eva Tryti, som er psykologspesialist og forfatter, er enig i at dette er ting som går igjen hos menn og kvinner, men påpeker at ingenting er helt svart hvitt.

– Ofte kan det være sånn, men husk at John Gottman baserer mye av sin forskning på amerikanske par, og i USA er kjønnsrollene fortsatt veldig sterke, så det samsvarer ikke alltid helt med Norge. Jeg kommer ofte over menn som gjør mye husarbeid og kvinner som ønsker seg mer sex, for dette er ikke en fastlåst biologi. Det er mer generelle tendenser, forklarer hun.

Arbeidsfordelingen i hjemmet er viktig for sexlivet

Siden det ofte er de samme typer problemer som går igjen hos mange par, har Tryti en sjekkliste hun gjerne bruker i parterapi. Og ofte starter hun med arbeidsfordelingen i hjemmet, nettopp fordi dette kan være en kilde til flere av problemene. (Pst.. visste du at husarbeid er det vi krangler mest om?)

– Arbeidsfordelingen i hjemmet er ofte en skilsmissegrunn. Dette er ekstra tydelig når man har fått barn. Da har man plutselig fått en ekstra fulltidsstilling i livet sitt. Og når disse oppgavene ikke er jevnt fordelt i et «tomannsfirma» , men at én av partene tar hovedtyngden, så blir det spetakkel, forteller hun.

Dette handler ikke om at mannen skal «hjelpe til», for i en familie med to voksne er det begges ansvar å ta vare på hus og barn. Hun mener at en konkret og fornuftig arbeidsfordeling derfor må ligge i bunn, så kan man heller gjøre endringer etter hvert som det passer.

DEL PÅ HUSARBEIDET: En rettferdig fordeling av husarbeidet kan ha positiv effekt både på sexlivet og forholdet generelt. Foto: Scanpix.
DEL PÅ HUSARBEIDET: En rettferdig fordeling av husarbeidet kan ha positiv effekt både på sexlivet og forholdet generelt. Foto: Scanpix. Vis mer

– Vi vet av undersøkelser at unge gutter gjør halvparten så mye hjemme som jenter, og det tar vi med oss inn i et samliv. Så hvis du vil at sønnen din skal bli attraktiv bør du lære ham å ta hånd om hjemmet, sier Tryti og forklarer at dette vil bli gunstig for mannens sexliv.

Du kan ikke starte med å ta tak i sexlivet hvis arbeidsfordelingen i hjemmet er veldig skjevt, og begge jobber fulltid. Da er det ikke overskudd igjen hos den parten som gjør mest. Dette må man ta tak i først fordi det ødelegger for så mye annet.

Hun anbefaler at dere blir enige om en minimumsstandard for hva som skal gjøres og hvor nøye – her må man inngå kompromisser. Det er kjedelig, men veldig viktig. For når dette er løst så vil begge ha overskudd. Og man trenger overskudd for å få lyst på sex.

Med andre ord kan mannen altså både få mer sex og mindre mas ved å ta i et tak hjemme – to fluer i en smekk.

Kvinner trenger kommunikasjon for å få lyst på sex

Vi kommer ikke unna at sex er viktig for et lykkelig parforhold – både for kvinner og menn, selv om det veldig ofte er mannen som kunne tenke seg mer av det.

– Hos meg og andre parterapeuter går alarmen når vi hører om sex-tørke. Sex, kos og klemming er viktig, det er bekreftende for oss som personer og på kroppene våre. Det vekker ro å bli tatt på. Men man må begynne med de andre problemene før man kan ta tak i sexproblemene, sier Tryti.

Kvinner er generelt sett en litt vanskeligere seksuell materie, vi trenger ofte mer kommunikasjon og omtanke for å komme i humør. Og hvis kvinnen kun møtes med enkle pornofantasier, er det ikke sikkert at det gjør så mye for henne.

– Ja, for mange kvinner er kommunikasjon et must for å få lyst på sex. Ikke for alle, men stort sett. Og når kommunikasjonen mangler så får de ikke lyst, selv om de har lyst til å ha lyst. Men husk at det ikke er sikkert at mannen er klar over at dette er noe du trenger, forklarer hun.

Ifølge Nordhelle går problemene våre ofte i en sirkel – det ene kan føre til det andre, så om du møter partneren på deres savn, kan man også lettere bli møtt på ens egne savn.

– Det er viktig å være givende i et forhold – å være på tilbudssiden. Man bør vite hva den andre liker og har behov for, og kunne møte partneren her av og til, det gjelder begge veier. Det vil man som regel høste fruktene av. Kanskje liker hun at han gjør husarbeid eller at han gir henne komplimenter, og han liker hvis hun tar initiativ til sex, forklarer Nordhelle.

SNAKK SAMMEN: Sex er viktig i et parforhold, men kvinner trenger gjerne kommunikasjon og omtanke for å få lyst. FOTO: NTB
SNAKK SAMMEN: Sex er viktig i et parforhold, men kvinner trenger gjerne kommunikasjon og omtanke for å få lyst. FOTO: NTB Vis mer

Men det betyr ikke at du skal bruke sex som et våpen.

– Hvis man bruker sex-nekt som en straff, så vil dette ha svært negativ effekt på partneren. Det kan i verste fall øke risikoen for utroskap. Menn er veldig sårbare når det kommer til sex, og tar det ofte som en bekreftelse på deres identitet, og det er generelt sett viktigere med regelmessig sex for en mann. Det handler om nærhet, intimitet og bekreftelse, sier hun.

Vi har ulike måter å vise kjærlighet på

Hva er det som gjør et langt parforhold til et godt parforhold? Jo, det er god kommunikasjon og at man tilbringer tid sammen. At man prater om stort og smått, snakker om hva man drømmer om, hva man er opptatt av, løser konflikter raskt, og planlegger ting sammen.

– Dette er ting jeg opplever at både kvinner og menn klager på – og da må man legge ned mobiler og andre skjermer som stjeler oppmerksomheten vår. Det er lettere å ha en vi-følelse hvis man snakker sammen, dette holder også intimiteten ved like i forholdet, fordi det må legges til rette for, forteller Tryti.

Par bør derfor sette av tid til hverandre, og lage avtaler for å få det til – akkurat slik man gjør med venner.

– Noen menn klager også på at partneren ikke ønsker å være like aktive sammen med dem, for eksempel å være ute i skog og mark. De parene som skaper felles interesser er oftere lykkeligere par, forklarer hun.

Ifølge Nordhelle er det noen klassiske forskjeller man ser hos menn og kvinner; som at kvinner ofte er flinkere til å snakke om følelser, mens menn heller utfører handlinger. Og kvinner klarer ikke alltid å tolke disse handlingene som hans måte å vise kjærlighet på, slik det ofte kan være.

– Hun trenger kanskje kjærtegn eller samtaler, men mange menn har vanskeligere for å sette ord på ting. Så ser man etter det man selv gir og forventer at den andre skal gi uttrykk for kjærlighet på samme måte som man selv gjør. Man må heller lære seg å kjenne sin partners måter å vise kjærlighet på, sier Nordhelle og minner om at å prøve å endre sin partner er en dødfødt oppgave.

– Husk, du kan ikke forandre noe hos andre, kun hos deg selv. Man må akseptere andre menneskers styrker og svakheter slik de er, spesielt hos din partner. Her må du ha noe toleranse.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer