Parferie

Dette krangler vi om når vi er på kjæresteferie

Sjalusi, tidsbruk og penger er noen av tingene som kan føre til gnisninger.

KRANGLING: Alkohol kan ofte virke utløsende for krangler i ferien. Foto: Shutterstock / pixelrain
KRANGLING: Alkohol kan ofte virke utløsende for krangler i ferien. Foto: Shutterstock / pixelrain Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommerferien er ofte et av årets høydepunkter, og mange gleder seg i månedsvis til å få en ordentlig pause fra den travle hverdagen. Dessverre kan de høye forventningene føre til krangling i ferien.

- Min kliniske erfaring fra parterapi tyder på at par gjerne krangler hyppigere om de hverdagslige uenighetene og misnøyene i ferietiden, sier Tom J. Johnsen, som er privatpraktiserende psykolog.

Han forteller at kranglene ofte handler om uenigheter angående kommunikasjon, prioriteringer, oppdragelse og sjalusi - og for sistnevnte er ofte alkohol involvert. 

- Hemningene blir mindre med økende grad av promille, man blir mer utadvendt, og kan prate og flørte i større grad enn hjemme. Dette kan tas ille opp, eller misforstås av partner, og krangelen er i gang. Alkohol har en stor rolle i mange nordmenns ferietradisjoner, men økt inntak kan ofte virke utløsende for krangler av alle slag, sier han.

Problemer som ikke blir prioritert i hverdagen, kommer ofte til overflaten i ferien når det er rikelig med tid til å diskutere. 

- De som har tendenser til krangling i hverdagen, eller går rundt og er frustrerte i skjul, ender dessverre ofte opp med å tilbringe deler av ferien i konflikt. 

LES OGSÅ: Slik unngår dere krangler i ferien

Bli enige om hva dere ønsker å gjøre i ferien 

Krangling i ferien skjer ofte fordi paret ikke har avklart forventninger til hvordan de skal bruke tid og penger.

- I ferien har de ofte mer tid til å kjenne på underliggende behov, og bor ofte trangere, noe som kan føre til gnisninger, sier Monica Johnsen, som er parterapaut i Parterapautene AS.

Hun oppfordrer alle til å snakke om hva de ønsker å gjøre i ferien. Tenk over hva som er viktig for deg, hvor mye tid du ønsker å bruke på de ulike aktivitetene og hvor mye penger du ønsker å bruke. 

- Når en irritasjon oppstår vil det hjelpe å si noe om hva som plager deg i stedet for hva den andre gjør galt. Spør hvordan dere kan løse det på best mulig måte, og snakk om dine egne følelser, behov og tanker, sier hun.

LES OGSÅ: Er det sunt å krangle?

Dette krangler vi ofte om

En britisk undersøkelse, tidligere gjort på vegne av reisebyrået latedeals.co.uk, har funnet topp 10 grunner for at par krangler i ferien:

 1. Menn som kikker på andre damer.
 2. Uenighet om hvilke aktiviteter de ønsker å gjøre i ferien.
 3. Hvor de skal spise, og hva de skal spise.
 4. Mengden alkohol.
 5. Kjøring, retningssans og kartlesing.
 6. Hva de skal pakke med seg på ferien.
 7. Menn som må vente lenge på at kvinnen gjør seg klar. 
 8. Hvor mye penger de skal bruke.
 9. Reisetidspunkt og hvor lang tid de skal beregne på flyplassen.
 10. Valuta.
   

LES OGSÅ: 10 krangleregler for kjærester.

OMSORG: Vær ekstra oppmerksomme og omsorgsfulle mot hverandre i ferien, og bruk tiden til å pleie forholdet. Foto: Shutterstock / Surkov Vladimir
OMSORG: Vær ekstra oppmerksomme og omsorgsfulle mot hverandre i ferien, og bruk tiden til å pleie forholdet. Foto: Shutterstock / Surkov Vladimir Vis mer

Slik unngår dere krangling

Det beste tiltaket for å unngå feriekrangling, er pågående forebyggende arbeid i hverdagen. 

- Sett av tid til å ta opp uenigheter, gjerne på en ukentlig basis. Ikke la for mange tilsynelatende små uenigheter ulme. Etabler klare kjøreregler og forventninger FØR ferien er i gang, spesielt angående hvilke atferder som er akseptable eller ei, sier Johnsen.

Dette gjelder både i forhold til alkohol, og overfor andre mennesker. Mange synes også det hjelper på forhånd å ha et klart og uttalt, felles fokus på at ferien skal være et hyggelig avbrekk. En slik etablert enighet vil kunne virke preventivt mot konflikter.

- Gjerne vær ekstra oppmerksomme og omsorgsfulle mot hverandre i ferien, og bruk tiden til å pleie forholdet. Hvis man passer på å dele spesielle opplevelser, attraksjoner og severdigheter knyttet til ferieoppholdet, vil dette kunne være med på å styrke kjærlighetsbåndene, og motvirke krangling, sier han.

LES OGSÅ: 5 romantiske reisemål dere vil elske 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer