Sexlivet:

Dette må du aldri si til partneren din i senga

- Å være kritisk eller negativ i senga er ikke å anbefale.

IKKE SAMMENLIGN MED EKSEN: - Den sexen man har hatt og som har funket med én person, trenger ikke funke med en annen, sier eksperten.
IKKE SAMMENLIGN MED EKSEN: - Den sexen man har hatt og som har funket med én person, trenger ikke funke med en annen, sier eksperten. Vis mer
Publisert

Se for deg at du ligger i senga med kjæresten din, dere har tatt av dere klærne og han holder bestemt rundt deg. Så kommer kommentaren fra han: "Har du lagt på deg litt, eller?"... Det er nok ikke ment som en slem kommentar, og kanskje han mener at de runde formene dine er enda deiligere enn vanlig, men kommentaren kan fort oppleves som veldig sårende.

Sex er en sårbar handling. Vi kler av oss og blottlegger oss fullstendig for et annet menneske. Det kan være en fantastisk følelse, men kan for noen også være veldig skummelt. Ei venninne fortalte en gang at typen kalte henne "sexy-lubben". Han mente det selvfølgelig som et kompliment, men hun opplevde det som svært sårende.

Derfor bør alle være bevisst på at det meste som sies i senga kan oppleves som veldig personlig, og det er noen ting du absolutt ALDRI bør si til partneren din i senga.

Negative kommentarer om kropp, prestasjon eller sammenligning med tidligere partnere er eksempler på temaer du bør unngå.

UNNGÅ Å SÅRE: Én vanlig blemme er å si feil navn i en het situasjon ved et uhell.
UNNGÅ Å SÅRE: Én vanlig blemme er å si feil navn i en het situasjon ved et uhell. Vis mer

Ikke si noe negativt

- En generell regel er at du ikke bør kritisere eller si noe negativt om partneren din i senga. Prøv heller å vri på det. I stedet for å si at det for eksempel går for sakte, kan du be ham om å gjøre det litt fortere, sier sexolog Siv Gamnes til KK.

Det er bedre å si til partneren din hva du liker og hvordan du vil ha det, enn å kritisere det som blir gjort.

- Du bør heller aldri omtale kroppen til partneren din på en negativ måte. For eksempel det å få høre "så liten penis du har", kan knekke enhver mann. Det samme gjelder negative kommentarer om brystene eller kjønnsorganet til en kvinne. Å være kritisk eller negativ i senga er ikke å anbefale, sier Gamnes.

Gamnes forteller at det er mange som har fått én kommentar én eneste gang, men at de aldri glemmer det. Slike kommentarer kan ødelegge mye.

- Det var en mann som opplevde i ungdomsårene at ei jente lo under sex. Han trodde hun lo av penisen hans og har hatt komplekser for den hele livet, selv om den var helt normal. Slike opplevelser kan stikke dypt, sier hun.

Gamnes trekker også frem vanlige blemmer som å si feil navn i en het situasjon ved et uhell, eller sammenligne nåværende partner med tidligere partnere.

De færreste ender opp med å være sammen med sin første sexpartner resten av livet, men vi vil jo alle leve i troen om at vi er den beste partneren kjæresten vår har hatt.

- Den sexen man har hatt og som har funket med én person, trenger ikke funke med en annen. Å gjenskape sexen man har hatt med noen andre blir uansett feil. Start med blanke ark, prøv dere frem og kom gjerne med forslag til noe du har lyst til å prøve, uten å si at du har prøvd det før med noen andre, sier hun.

Ikke snakk om hverdagsproblemer

- Det er mye du bør unngå å si i senga, men det kommer litt an på hvor lenge dere har vært sammen. Hvis du er gift og har barn, bør du unngå å ta opp hverdagsproblemer, for eksempel hva dere skal ha til middag eller hvem som skal hente i barnehagen. Det henger ikke sammen med seksualiteten.

Det sier Ragnhild Nødtveidt, som er sexolog og parterapaut ved Embla helse til KK.

- Det kan også ødelegge stemningen hvis du spør partneren din om å ta av seg sokkene, eller kommenterer andre uviktige ting, sier hun.

Du bør også unngå å kritisere kroppen til partneren din. Ikke si noe om bryster som henger, at rumpa er for stor eller at magen er for stor. Ikke si "den er for liten", "du er for vid", "eksen min var bedre enn deg", "Jeg liker dildoen bedre enn deg" eller lignende.

- I hovedsak er det nok klokt å unngå og såre eller provosere partnere hvis du skal få deg et nummer, påpeker Nødtveidt.

En god og sunn seksualitet er helsefremmende for oss mennesker, både unge og gamle.

FORHOLDET ER AVGJØRENDE: - Du kan nok si mer etter mange år sammen enn på en one night stand, sier eksperten.
FORHOLDET ER AVGJØRENDE: - Du kan nok si mer etter mange år sammen enn på en one night stand, sier eksperten. Vis mer

Kan ødelegge stemningen og sexlysten

Det er mye som kan ødelegge stemningen og sexlysten til både kvinner og menn. For eksempel hvis den ene utfører oralsex og blir kritisert for det han eller hun gjør, er det lett å miste motet.

- Hvis han spør om det er noe du vil at han skal gjøre, og du svarer at du gjerne vil bli slikket, kan det ødelegge stemningen om han sier at han misliker oralsex. I stedet for å være så negativ og direkte, bør han heller foreslå noe annet han kan gjøre, råder hun.

Seksualitet skal være noe positivt som skaper god helse, men kritikk, hverdagsproblemer og negativitet kan ødelegge sexlysten i lang tid.

- Alt dette er litt avhengig av hvor lenge dere har vært sammen. Du kan nok si mer etter mange år sammen enn på en one night stand. Det er viktig å snakke om preferanser hvis man er sammen i lang tid, og det er viktig å snakke om sine egne grenser for hva som er greit og ikke, sier Nødtveidt.

For å opprettholde et godt og aktivt sexliv er det med andre ord viktig å være omtenksom, støttende og positiv i senga. De færreste liker kritikk i en så sårbar situasjon.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer