Skilsmisse:

Dette øker risikoen for en skilsmisse med 75 prosent

Skilsmisser smitter, men nå kan trenden ha snudd.

SKILSMISSE: Det kan virke som om flere og flere skiller seg, men ifølge nye tall velger rekordmange gifte å være sammen livet ut. FOTO: NTB Scanpix
SKILSMISSE: Det kan virke som om flere og flere skiller seg, men ifølge nye tall velger rekordmange gifte å være sammen livet ut. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Du har sikker hørt og lest at sjansen er omkring «fifty/fifty» for at ekteskapet ryker? Og kanskje også at om du har venner eller foreldre som har skilt seg så øker sannsynligheten for at du skiller seg selv? Sistnevnte stemmer faktisk, men mye tyder på at trendene snur. Førstnevnte er kun en myte.

Rune Zahl-Olsen er Familieterapeut og forsker, avdeling for barn og unges psykiske helse (ABUP), Sørlandet Sykehus HF. Han har sett på data på 2,7 millioner inngåtte ekteskap de siste 128 år, og kan fortelle at det bare er tull at det er 50 prosent sannsynlighet for en skilsmisse når du gifter deg.

Han forklarer at denne veletablerte myten rett og slett har oppstått gjennom en sammenblandi ng av tall, og har selv undersøkt hva som egentlig er tilfellet. Han anslår at omkring 40 prosent av alle som gifter seg nå vil skille seg i løpet av livet - om trenden fortsetter slik den har gjort.

LES OGSÅ: Psykolog: - Du faller aldri for feil person

Rekordfå skiller seg

Mye tyder imidlertid på at den ikke vil det, for skilsmisseraten har minket betydelig de siste ti årene, og vi har nå den laveste på 25 år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer