Skilsmisse:

Dette øker risikoen for en skilsmisse med 75 prosent

Skilsmisser smitter, men nå kan trenden ha snudd.

SKILSMISSE: Det kan virke som om flere og flere skiller seg, men ifølge nye tall velger rekordmange gifte å være sammen livet ut. FOTO: NTB Scanpix
SKILSMISSE: Det kan virke som om flere og flere skiller seg, men ifølge nye tall velger rekordmange gifte å være sammen livet ut. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Du har sikker hørt og lest at sjansen er omkring «fifty/fifty» for at ekteskapet ryker? Og kanskje også at om du har venner eller foreldre som har skilt seg så øker sannsynligheten for at du skiller seg selv? Sistnevnte stemmer faktisk, men mye tyder på at trendene snur. Førstnevnte er kun en myte.

Rune Zahl-Olsen er Familieterapeut og forsker, avdeling for barn og unges psykiske helse (ABUP), Sørlandet Sykehus HF. Han har sett på data på 2,7 millioner inngåtte ekteskap de siste 128 år, og kan fortelle at det bare er tull at det er 50 prosent sannsynlighet for en skilsmisse når du gifter deg.

Han forklarer at denne veletablerte myten rett og slett har oppstått gjennom en sammenblandi ng av tall, og har selv undersøkt hva som egentlig er tilfellet. Han anslår at omkring 40 prosent av alle som gifter seg nå vil skille seg i løpet av livet - om trenden fortsetter slik den har gjort.

LES OGSÅ: Psykolog: - Du faller aldri for feil person

Rekordfå skiller seg

Mye tyder imidlertid på at den ikke vil det, for skilsmisseraten har minket betydelig de siste ti årene, og vi har nå den laveste på 25 år.

- Hvis den nye trenden fortsetter så kan det bli slik at rundt 27 prosent av de som gifter seg nå skiller seg. Da er det over 70 prosent sjanse for at man forblir gift, påpeker han.

Noe av det som påvirker skilsmisseraten er faktisk nettopp trendene. Man har sett at det er en smitteeffekt, slik at barn med skilte foreldre og venner av skilte par oftere skiller seg. Forskning har nemlig vist at om dere har venner som har skilt seg så øker risikoen for at dere gjør det samme med 75 prosent de første fire årene etter deres skilsmisse.

Om venner av venner har skilt seg øker risikoen med rundt 33 prosent.

- Grunnen til dette er ikke like godt etablert i forskningen, men vi er jo fryktelig glad i å gå i flokk, påpeker Zahl-Olsen.

En skilsmisse i vennegjengen kan også føre til forandringer og til og med gnisninger mellom både vennene og andre par. Ting forandrer seg, og noen tar kanskje parti i skilsmissen.

- Dessuten er det sånn at vi ofte er flinke til å se oss selv innenifra og andre utenfra. Da kan vi se på de andre og tenke at «men de hadde det jo så fint, hvorfor fungerte det ikke for dem» og at «om det ikke var bra nok hos dem, så er det vel ikke det hos oss heller».

LES OGSÅ: Finnes det egentlig lykkelige skilsmisser?

Barn av skilte foreldre skiller seg oftere

Det er også vist at om du har opplevd at dine foreldre skiller seg, så øker også sannsynligheten for at du skiller deg selv. Flere studier har funnet at en skilsmisse kan påvirke barna, både i valg av utdanning og etableringen av eget familieliv senere.

- Det er en stor mengde studier som har sett på sammenhengen mellom foreldres skilsmisse og hvordan det går med barna. Gjennomgående så finner de at barn av skilte foreldre skiller seg fra barn av foreldre som forblir gifte eller samboende gjennom barnets oppvekst, forteller Anne Reneflot, som er forsker ved avdeling for psykisk helse og selvmord ved Folkehelseinstituttet.

- Barn av skilte har en økt sannsynlighet for selv å skille seg. De blir gjerne tidligere foreldre og oftere utenfor et stabilt samliv enn barn av gifte foreldre. Vi finner også at barn av skilte i mindre grad tar høyere utdanning enn barn med gifte foreldre, sier Reneflot.

LES OGSÅ: Slik finner du kjærligheten i voksen alder

Indirekte sammenheng

Hun påpeker imidlertid at forskjellene ikke er store, og at de aller fleste barn klarer seg godt etter en skilsmisse mellom foreldrene.

Årsakene til forskjellene kan også være mye. Sannsynligvis er det ofte en kombinasjon av de bakenforliggende forholdene til en skilsmisse og at skilsmissen i seg selv påvirker barna.

- Det er ikke tilfeldig hvilke foreldre som skiller seg, sier Reneflot.

For eksempel kan dårlig økonomi, lav utdanning og psykiske plager øke risikoen, og disse faktorene er også forbundet med en forhøyet risiko for vansker hos barna.

- Det vil si at det er ikke nødvendigvis bare er skilsmissen i seg selv, men trekk hos foreldrene og familien man har vokst opp i som både øker risikoen for skilsmisse og vansker hos barna.

I tillegg kan den første tiden etter en skilsmisse være stressende for både voksne og barn, samt at varige endringer etter en skilsmisse, som det at man ikke lenger bor med begge foreldrene, kan ha effekt.

LES OGSÅ: Stadig flere par velger særbo fremfor sambo

KAN PÅVIRKE: De fleste barn klarer seg bra etter en skilsmisse, og forskjellene som ses mellom barn av skilte foreldre og barn av foreldre som har holdt sammen er små. Likevel ser man en skilsmisse kan påvirke også voksenlivet. FOTO: NTB Scanpix
KAN PÅVIRKE: De fleste barn klarer seg bra etter en skilsmisse, og forskjellene som ses mellom barn av skilte foreldre og barn av foreldre som har holdt sammen er små. Likevel ser man en skilsmisse kan påvirke også voksenlivet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Trenden kan ha snudd

Zahl-Olsen tror også en skilsmisse hos foreldrene kan ha betydning for hvilke forventninger vi har til ekteskapet og hvordan vi håndterer en konflikt.

Den gode nyheten er imidlertid altså at trenden kan ha snudd, og at vi nå kanskje vil se smitteeffekten fungere den andre veien. Zahl-Olsen tror vi kan ha lært litt av den høye skilsmisseraten de siste tiårene og sett hvilke konsekvenser en skilsmisse kan ha.

- Det er for eksempel sånn at man er ikke alltid kvitt problemene fordi man skiller seg. Kanskje har man barn sammen og må fortsette å forholde seg til den andre livet ut, sier han.

Kanskje ønsker nå flere å heller jobbe med å finne tilbake til hverandre enn et brudd der man deler på omsorgen.

- Det ser ut til at trenden har snudd. Hos de som har opplevd en skilsmisse så har vi sett at sannsynligheten for å skille seg øker, men nå har ganske mange opplevd dette og det kan være at det har snudd - at man vet hvor vondt det kan være og at man prøver å unngå det ved å jobbe med det forholdet man har.

LES OGSÅ: Den største feilen du kan gjøre når bruddet er et faktum

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer