Forhold:

Dette øker sjansen for å bli sammen med eksen igjen

Gresset er ikke alltid grønnere på den andre siden.

SAVNER EKSEN: Etter bruddet har du kanskje datet andre, men ikke funnet noen som er bedre enn eksen. Du innser kanskje at gresset ikke alltid er grønnere på den andre siden. FOTO: NTB
SAVNER EKSEN: Etter bruddet har du kanskje datet andre, men ikke funnet noen som er bedre enn eksen. Du innser kanskje at gresset ikke alltid er grønnere på den andre siden. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

For mange er et brudd en endelig og gjennomtenkt avgjørelse med to streker under svaret, og da er det som regel ingen vei tilbake. Begge parter går videre med livet sitt, du ser deg ikke tilbake og blir lykkeligere uten eksen din.

For andre er ikke avgjørelsen like gjennomtenkt og endelig. Kanskje dere gjorde det slutt midt i en opphetet diskusjon, eller du begynte å kjede deg litt i forholdet og trodde at gresset var grønnere på den andre siden?

Hvis du i lang tid tenker, analyserer og lengter tilbake til eksen, kan det være både forvirrende og følelsesmessig utmattende. Du tenker kanskje tilbake på ferieturer, gode minner og romantiske øyeblikk. Alt var jo så perfekt... eller?

Følelsen av lengsel er vel noe av det som bidrar til at du får lyst til å reparere forholdet. Langvarige følelser av kjærlighet og tiltrekning gjør det vanskelig å gå videre i livet og nesten umulig å falle for noen andre.

Så hvilke faktorer øker sannsynligheten for at dere blir sammen igjen?

Dvelende følelser er vel noe av det som gjør at du får lyst til å fikse forholdet, men det betyr ikke at det blir en suksess.
Dvelende følelser er vel noe av det som gjør at du får lyst til å fikse forholdet, men det betyr ikke at det blir en suksess. Vis mer

Årsaken til bruddet er avgjørende

- Hvis et forhold har blitt litt kjedelig, sier folk ofte at de har vokst fra hverandre. De fleste er ikke bevisst på at de må pleie forholdet for å ha det bra. Mange lever sammen i mange år, og over tid blir det mer som et bofellesskap og et vennskap enn et lidenskapelig parforhold. Hvis forholdet blir avsluttet på en fin måte uten mye dramatikk, er sannsynligheten større for at dere finner tilbake til hverandre.

Det sier sexolog og samlivsterapeut Anna Sigridsdatter Heen til KK.

Hvorfor og hvordan forholdet ble avsluttet har mye å si for hvor sannsynlig det er at dere blir sammen igjen. Noen avslutter forholdet på impuls uten en oppklarende samtale om hva som førte til bruddet, og da kan det være vanskelig å gi helt slipp på hverandre.

Etter bruddet har du kanskje datet andre, men ikke funnet noen som er bedre enn eksen. Du innser kanskje at gresset ikke alltid er grønnere på den andre siden, du mistrives gjerne som singel eller glemmer de negativene egenskapene ved eksen. Da kan veien tilbake til forholdet være kort.

Men det kan være viktig å tenke gjennom om følelsene stammer fra kjærlighet eller bare fra ensomhet, da det er to helt forskjellige ting.

ENSOM SOM SINGEL: Noen føler seg ensom som singel, og tenker det er bedre å bli sammen med eksen igjen enn å være alene. Det kan gjøre at du ender opp i et dårlig forhold igjen. FOTO: NTB
ENSOM SOM SINGEL: Noen føler seg ensom som singel, og tenker det er bedre å bli sammen med eksen igjen enn å være alene. Det kan gjøre at du ender opp i et dårlig forhold igjen. FOTO: NTB Vis mer

5 faktorer som øker sjansen for å bli sammen med eksen:

Heen sier at disse 5 faktorene kan øke sjansen for å bli sammen med ekskjæresten igjen:

1. Forholdet er ikke avsluttet ordentlig.

2. Du dater andre, men finner ingen som er like bra.

3. Du fokuserer på de gode egenskapene til eksen.

4. Du er ensom og mistrives som singel.

5. Du har fremdeles kontakt med eksen.

Hvis dere enda har litt kontakt og ikke har kuttet hverandre helt ut, oppfordrer Heen til å spørre om hvordan det går og om dere skal treffes. Du merker fort om det fremdeles er en gnist der.

Det viktigste da er å ha en åpen dialog om forholdet. Hva må endres? Hvilke behov har du? Hva gikk gang sist gang? Ta et samlivskurs eller jobb med forholdet sammen. Vær åpen om hva du føler og trenger.

Hvis forholdet derimot ble avsluttet med at dere sa stygge ting om hverandre, sviktet hverandre, såret hverandre, var utro eller gjorde noe annet slemt, er det liten sjansen for at forholdet kan reddes.

Hvor alvorlig var krisen i forholdet?

- En måte å anslå sannsynligheten for at du blir sammen med eksen igjen, er å vurdere hvor alvorlig krisen som forårsaket bruddet var. Jo vondere og mer emosjonelt bruddet var, desto vanskeligere kan det være å bli sammen igjen. Hvis det derimot var et pent brudd uten stor skade, er nok sannsynligheten større for å finne sammen igjen.

Det sier psykolog og parterapeut Andreas Løes Narum i Parweb.no til KK.

- Det er også en del som finner sammen igjen etter utroskap, selv om utroskap kan gjøre veldig vondt.

- Det er et svik og kan føles som et jordskjelv, men hvis den sårede part sakte blir overbevist om at den utro part ser og anerkjenner smerten, kan det være mulig å bygge opp tillit igjen. Jeg har sett at det kan det fungere for mange par, sier han.

Å bli sammen med eksen igjen vil alltid fungere bedre hvis parforholdet i utgangspunktet fungerte fint og var sunt, uten vold og mye angrep og krangling.

- Et brudd er en sorgprosess. Du sørger over å miste relasjoner og du sørger over alt det gode du vil gå glipp av i fremtiden. Hvis dere har hatt fine øyeblikk sammen, er det mange som prøver å undertrykke de gode minnene og fremheve de vonde minnene, for å gjøre bruddet mindre smertefullt, sier Løes Narum.

På den måten rasjonaliserer de at det er fornuftig med et brudd, men det er en farlig vei å gå, for da risikerer du å sette strek over mange gode år og gode minner bare for å rettferdiggjøre bruddet.

Ta sjansen hvis forholdet var bra

En avgjørende faktor er hvor bra parforholdet var på sitt beste.

Hvis dere hadde det veldig fint sammen i de gode periodene, er det større sannsynlighet for at dere husker de gode øyeblikkene etter bruddet.

De som greier å beholde det overordnede perspektivet, og ikke går ned i kjelleren og er bitre og fokuserer på alt som var galt, vil ha større sjanse for å reparere forholdet og finne tilbake til hverandre.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer