Parforhold:

Dette personlighetstrekket holder par sammen

Det er særlig én egenskap som er avgjørende i et forhold.

EN SKJULT KRAFT: Det er veldig viktig for parforholdet at du føler deg sett, hørt og respektert. FOTO: NTB
EN SKJULT KRAFT: Det er veldig viktig for parforholdet at du føler deg sett, hørt og respektert. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Det er lett å tenke at kjærlighet og romantikk er alt som trengs for et lykkelig og tilfredsstillende parforhold. Romantiske dater, røde roser og komplimenter kan føles fantastisk, men det er ikke det som bidrar til et godt og livslangt parforhold.

For at et parforhold skal være lykkelig og vare over tid, trengs det et lim som holder paret sammen. Ifølge eksperter er empati det som holder par sammen.

Har du en kjæreste som lager mat til deg, tilbyr deg den siste sjokoladebiten, lytter til deg når du har det vanskelig og setter dine behov foran sine egne, så har du funnet en kjæreste med mye empati.

Empati handler ikke om å gå på kompromiss med seg selv, det handler om å forstå hvordan den andre har det og hva den andre trenger. Empati er nesten enda viktigere enn kjærlighet, og mange forhold tar slutt fordi partene ikke forstår hverandre eller er villig til å ofre noe for hverandre.

Det er få som ser tilbake på barndommen og klager på at foreldrene deres var for forståelsesfulle, og det er få som ser tilbake på tidligere forhold og tenker at partneren var for forståelsesfull.

Forståelse og empati handler om å sette deg selv i partnerens sko, og det er det emosjonelle limet som holder alle nære relasjoner sammen.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

SER DINE BEHOV: - En empatisk partner kan trøste deg når du er lei deg og gi deg mat når du er sulten.
SER DINE BEHOV: - En empatisk partner kan trøste deg når du er lei deg og gi deg mat når du er sulten. Vis mer

Setter den andres behov først

- Empati handler om å være i stand til å leve seg inn i hvordan andre mennesker har det, og se verden gjennom deres øyne. Hvis du er empatisk, vil du gjerne at andre skal ha det bra og ønsker andre vel.

Det sier psykolog og parterapeut Andreas Løes Narum i Parweb.no til KK.

Empati er særlig viktig i et parforhold, og fører til at man er mer oppmerksom på den andres behov.

- En empatisk partner kan trøste deg når du er lei deg og gi deg mat når du er sulten. Det motsatte er en egosentrisk partner, som bare lager mat til seg selv eller gir det beste til seg selv, forklarer Løes Narum.

Han sier at det er lurt å velge en empatisk partner, fordi han eller hun vil være i stand til å sette dine behov foran sine egne.

NÅR HAN ER VIKTIGST: Det finnes personer som er i forhold med en partner som mangler empati, og det er noe man ofte ser i destruktive forhold.
NÅR HAN ER VIKTIGST: Det finnes personer som er i forhold med en partner som mangler empati, og det er noe man ofte ser i destruktive forhold. Vis mer

Viktig å føle seg sett

- Hvorfor er empati så viktig?

- Empati er viktig fordi det bidrar til at du føler du at partneren din bryr seg om deg og det som opptar deg. Hvis du har det vondt, føler han eller hun med meg og støtter deg. For mange er det veldig viktig i et parforhold.

Det sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret til KK.

Empati og evnen til å sette seg inn i det andre føler og tenker, kan bidra til å skape et bedre og tettere forhold.

- Hvis du føler at partneren din er mer tilgjengelig for deg, stoler du gjerne også mer på han eller henne, sier Winther.

Det finnes mange personer som er i forhold med en partner som mangler empati, og det er noe man ofte ser i destruktive forhold. Sunne forhold trenger en god dose empati fra begge parter.

- I de forholdene som varer og som er gode over tid, er empati en viktig faktor, bekrefter Winther.

EMPATI: Har du en kjæreste som lager mat til deg, tilbyr deg den siste sjokoladebiten, lytter til deg når du har det vanskelig og setter dine behov foran sine egne, så har du funnet en kjæreste med mye empati.
EMPATI: Har du en kjæreste som lager mat til deg, tilbyr deg den siste sjokoladebiten, lytter til deg når du har det vanskelig og setter dine behov foran sine egne, så har du funnet en kjæreste med mye empati. Vis mer

Tren empatien

Har du fått høre at du mangler empati? Det er mulig å trene på å fremstå mer empatisk:

  • Prøv å se verden fra andres perspektiv.
  • Tør å være stille og lytte.
  • Tenk over hvordan den andre har det. Hadde du blitt lei deg i en tilsvarende situasjon? En slik refleksjon kan gjøre det lettere å forstå hvorfor partneren din reagerer som hun gjør.
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer