Love is blind

Dette sier eksperten om «Love is blind»-metoden

Samlivsterapeut: – Det viktigste er å ikke konkludere for kjapt etter bare én date.

POPULÆRT: Datingprogrammet «Love is blind» har blitt superpopulært den siste tiden og er nå aktuell med sin tredje sesong. Vi har snakket med en parekspert om hva hun tror om denne metoden! FOTO: Netflix
POPULÆRT: Datingprogrammet «Love is blind» har blitt superpopulært den siste tiden og er nå aktuell med sin tredje sesong. Vi har snakket med en parekspert om hva hun tror om denne metoden! FOTO: Netflix Vis mer
Publisert

En av vårens store snakkiser er utvilsomt den amerikanske realityserien «Love is blind», som ligger ute med sin tredje sesong på Netflix her i Norge. For de som ikke har fått det med seg: Konseptet følger 30 menn og kvinner i sin beste alder, i håp om å finne kjærligheten - uten å kunne se noen av sine potensielle partnere.

I løpet av ti dager dater alle hverandre, hvor noen naturligvis finner tonen mer enn andre. Her snakkes det altså om alt fra barndom, interesser, preferanser, fremtidsambisjoner og drømmer - rett og slett det man ønsker å snakke om for å bli ordentlig kjent.

Idet et par bestemmer seg for å satse på kjærligheten, frir mannen og de får se ansiktet til hverandre for første gang. Deretter drar det nyforlovede paret ut på en eksklusiv kjærlighetsreise til Mexico sammen. Og uten å avsløre for mye: Det er på solfylte Playa Del Carmen at ting virkelig skjer!

Unge voksne mennesker, glamour, kjærlighet, tårer og intriger - hva er det å ikke like? Vi i KK-redaksjonen er uansett svært nysgjerrige på denne typen dating, og det å tørre å åpne seg opp emosjonelt for noen man aldri har sett ansiktet til.

Opptatt av det ytre

Er vi generelt for opphengt i hvordan den vi dater ser ut? Og er det mulig å miste følelser for den man liker om utseendet ikke oppfyller våre «krav»? Vi tok en prat med par- og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland, for å høre hva hun tenker om denne metoden.

Hun beskriver først og fremst blind dating som både spennende, avslappende og kanskje litt skremmende for mange.

– Vi er jo veldig visuelle av oss, og når man ikke får sjekket «innpakningen» på forhånd, har man ingen mulighet til å velge vekk vedkommende slik man kan gjøre på moderne datingapper ved en rask sveip til venstre. Jeg synes det er fascinerende med nye dating-metoder som «Love is blind». Det får oss til å reflektere litt over nåtidens dating, sier Søyland til KK.

Hun sikter til hvor viktig faktor «det ytre» egentlig er, og faren for å bli usynlig på datingmarkedet om man ikke for eksempel har det riktige bildet på Tinder eller har skrevet en profiltekst som fenger og fanger oppmerksomheten til noen akkurat i det rette øyeblikket.

Rett på sak

I motsetning til hvordan man gjør det på «Love is blind», går man på sjekkeappene bare rett på sak, men som Søyland sier - kjærlighet gjør av og til blind.

– Mange synes sikkert at Tinder og Happn er befriende, nettopp fordi man tar snarveien ved å sveipe - men desto større er sjansen for å la seg forføre av ytre attraksjoner. Den fellen er det nok mange som går i, spesielt om man er på utkikk etter en livspartner - da er god kommunikasjon selve nøkkelen til suksess.

Ved å bruke «Love is blind»-metoden får man muligheten til å utforske hverandre raskt, både hva gjelder kommunikasjon, verdier, interesser og drømmer. Den emosjonelle tilknytningen starter før den fysiske finner sted.

– Tror du det fungerer bedre enn å date «vanlig»?

– Ikke nødvendigvis, for selv om du ikke dømmer utseendet, så drømmer du jo om hvordan vedkommende skal se ut. Det er umulig å ikke lage seg noen bilder i hodet av hvem den utvalgte er - også fysisk. Men starten kan være lettere for noen om man føler det fysiske kan «forstyrre» tilknytningen. En kan henge seg opp i bagateller som en kanskje angrer på senere.

KAN VÆRE LETTERE: Samlivseksperten mener det kan være lettere å date noen uten å se vedkommende - spesielt om man ofte føler det fyfiske kan forstyrre tilknytningen. FOTO: Netflix
KAN VÆRE LETTERE: Samlivseksperten mener det kan være lettere å date noen uten å se vedkommende - spesielt om man ofte føler det fyfiske kan forstyrre tilknytningen. FOTO: Netflix Vis mer

– Kan føle seg lurt

Søyland trekker også noen likheter mellom nettdating og blind dating. Dersom bildene på sjekkeprofilen er utgått på dato og du ikke kjenner igjen daten din når dere møtes, da er det stor fare for at alt det fine dere har skapt kan forsvinne som dugg for solen - det samme gjelder når den mye omtalte porten endelig skyves opp på «Love is blind».

– Man kan føle seg litt lurt, spesielt om det strider med dine preferanser. Alle har jo noe som de mener er mer viktig enn andre ting. Men hvilken datingmetode som fungerer best varierer fra person til person. Jeg tror uansett det er god terapi å prøve noe sånt - det er sunt å komme seg ut av datingboksen og utfordre seg selv mentalt.

Å dømme noen etter utseende er «verdens vanligste ting», skal vi tro Søyland. Det er så vanlig at vi tenker ofte ikke over det - det er bare urinstinktet i oss som automatisk «scanner» daten som «venn» «fiende» eller «potensiell kjæreste».

– Det er ikke noe å skamme seg over! Det er jo bare et genialt overlevelsesinstinkt vi har programmert, og dessuten (og heldigvis), er smaken som baken.

Hva vi tiltrekkes av er individuelt

– Kan man miste følelser for noen om utseendet til vedkommende ikke står til forventningene?

– Tja, her er det ikke enten eller - men kommer man for langt utenfor «minstekravet», vil man ha vansker med den naturlige, fysiske attraksjonen og tenningen. Det handler for øvrig ikke om at utseendet ikke er «godt nok», det handler om at matchen ikke er god nok. Sånne ting skal man ikke ta personlig.

Det som er veldig vanlig er at kjæresten vår blir finere jo mer forelsket vi er i den personen - akkurat som en baby som er «verdens fineste», bare fordi den er din. Det er det emosjonelle båndet som gjør at du elsker dens fysiske utseende.

– Hvem har vel ikke hørt noen si hva ser hun egentlig i han/henne? Som om dette dreide seg om en skjønnhetskonkurranse. Det handler om kjærlighet - og hvordan vi bevisst og ofte ubevisst vekter det ytre og indre er høyst individuelt, og like unikt som kjærligheten selv.

Videre sier Søyland at det kan være fordelaktig å senke noen av kravene. Krav kan nemlig stresse både forelskelsen og kjærlighetens blomstring, og nettopp derfor kan det nok være befriende å gjøre som de gjør i «Love is blind»: Starte i en annen endre - nemlig å prate, og lokke frem følelser der man ikke trenger å stresse med det ytre.

– Svaret på spørsmålet ditt er derfor: Ja. Er det for langt utenfor det du tiltrekkes av, kan det bli en turn off for dine varme følelser, men her er ikke noe fasit med to streker under.

– Det viktigste er kanskje at du må gi det en sjanse - ikke konkludere for kjapt etter bare én date, men heller gi de fantastiske følelsene en mulighet til å oppdage gullet som kanskje ligger rett foran deg.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer