Samliv:

Dette sier sovestillingen om forholdet

I skje eller rygg mot rygg? Sovestillingen kan si mye hvordan det står til i parforholdet ditt.

SOVESTILLING: Hvordan vi sover kan si en god del om parforholdet. FOTO: NTB
SOVESTILLING: Hvordan vi sover kan si en god del om parforholdet. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Liker du å ligge i skje med kjæresten, eller ser du på det mest som et ork å ha noen så tett på kroppen når du skal sove?

Hvordan par sover sammen kan være beskrivende for hvordan det står til i forholdet, hvert fall om vi skal tro avisen The Sun.

Når vi sover er det nemlig underbevisstheten som tar over, skriver avisen, som har snakket med blant annet kroppsspråkspesialist Patti Wood.

Skrevet bok

Wood har skrevet boken «Success Signals a Guide to Reading Body Language» og hun mener kroppsspråket når vi sover kan gi en pekepinn om hvordan det står til i forholdet:

– Selv om du ikke kan sette ord på disse tingene i våken tilstand, sier Wood til The Sun.

Tett ikke det samme som godt

Samlivseksperten Trine Huseby ved Sundvolden Hotel har tidligere kommentert sovestillinger i Dagbladet, og til KK bekrefter hun at hun tror sovestillingen kan si noe om hvordan samlivet fungerer:

– Men man trenger ikke sove tett for å ha et godt forhold. Det jeg vet, er at søvnproblemer kan føre til gnisninger i forholdet. Sliter dere med søvnløshet på grunn av at den ene snorker, eller barn som våkner om natten, kan det være greit å finne midlertidige løsninger på problemet, som å ligge på hvert sitt rom.

KOSELIG: Ifølge eksperten trenger man ikke sove tett for å ha et godt forhold, men det er selvsagt veldig koselig. Foto: NTB Scanpix
KOSELIG: Ifølge eksperten trenger man ikke sove tett for å ha et godt forhold, men det er selvsagt veldig koselig. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Dette betyr sovestillingene

Huffington Post har laget en sammenstilling av de vanligste sovestillingene og latt søvneksperter kommentere dem.

Også det svenske nettstedet Baaam har en slik sammenstilling - basert på søvneksperters syn på hva sovestillingen kan fortelle om forholdet.

Vi gjengir et sammendrag, og tar med noen av samlivsterapeut Trine Husebys kommentarer fra Dagbladet:

1. Kosestillingen

Om man sover inntullet i hverandre kan det tyde på at forholdet er nytt og man ikke kan få nok av hverandre. Par som har vært sammen mindre enn et år velger ofte å ligge tett, skriver Baaam.

Samlivsterapeuten Trine Huseby tror det er få par som sover i hverandres armer natten gjennom etter at forelskelsen har lagt seg:

– Men det kan nok være vanlig at man i perioder sover nært, når den ene har behov for det.

2. Rygg mot rygg

Par som ligger vendt bort fra hverandre, men der ryggen eller rumpa kommer borti, føler seg trygge på hverandre. Man står nær hverandre som par, men stillingen røper at man trenger rom, skriver Baaam.

3. Samme dyne

Å ligge under samme dyne kan tyde på at man er trygge på hverandre, uavhengig om man man har kroppskontakt mens man sover.

4. Skje

Å ligge i skje kan tyde på et nært forhold. Den som ligger forrest representerer intimitet og trygghet, mens den bakerste er beskytteren. Nettstedet understreker at stillingen også kan bety at den bakerste er dominerende og sjalu.

Kroppsspråksspesialist Patti Wood kommenterte stillingen slik i Huffington Post:

– Det er en veldig sårbar stilling. Den er seksuell, men sier: «Jeg stoler på deg».

5. På armen

Om den ene legger hodet på brystet til den andre, indikerer det en grad av tillit, og i likhet med skjeen røper denne stillingen at den ene er beskyttende og at den andre stoler på partneren, skriver Baaam.

6. På hver sin kant

Dersom dere sover på hver sin side av sengen, indikerer det at dere er selvstendige og trygge i forholdet. Om dere vanligvis ligger tett sammen, og en plutselig trekker seg unna, kan det være tegn på stress eller at man har noe man vil skjule, skriver Baaam. Nettstedet understreker at det er vanlig å begynne å sove på hver sin side av sengen når forelskelsen har lagt seg.

7. Fotflørten

Å berøre hverandre med føttene når man sover kan ifølge Baaam tyde på at forholdet mangler seksuell eller følelsesmessig nærhet.

Ifølge kroppsspråksspesialist Patti Wood kan imidlertid denne stillingen også si noe om at livene er bundet sammen, og at man fungerer godt som par.

– Dere fullfører sannsynligvis hverandres setninger og tar vare på hverandre, sier Wood til Huff Post.

8. Tyven tyven

Dersom den ene breier seg og tvinger den andre ut på sengekanten, kan det tyde på en ubalanse i maktforholdet. Men det trenger ikke å være grunn til bekymring, da det i nattens løp ikke er uvanlig med slike variasjoner.

Patti Wood sier til Huffington Post at også hodenes plassering kan si noe.

– Når parets hoder er på nivå, betyr det at de er likestilte, og dersom hodene er borti hverandre er det enda bedre - det er et tegn på at de tenker likt og vet hva som foregår inni den andre, sier Wood.

Hun legger til at folk som sover tett opp mot sengegavlen ofte har god selvtillit, mens de som sover lengre ned tenderer å ha dårligere selvtillit.

9. Åpen skje

Om man ligger i skje, men med luft mellom, kan det ifølge Baaam være et tegn på tillit. Det er vanlig at par ligger slik litt ut i et forhold, ettersom stillingen er mindre seksuell og mer behagelig å sove i.

Det svenske nettstedet oppsummerer det ikke er gitt at man kjenner seg igjen i beskrivelsene, og at generelle tolkninger av sovestillinger ikke nødvendigvis er overførbare til alle forhold.

Kilder: Baaam, Huffington Post, The Sun, Dagbladet, Cosmopolitan

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer