Julegave til kjæresten:

Dette skal den perfekte kjærestegaven koste!

Det norske folket har talt.

KJÆRESTEGAVE: Lurer du på hvor mye gaven til kjæresten din burde koste? Ny undersøkelse fra datingtjenesten Match tar tempen på dette blant det norske folk. FOTO: NTB scanpix
KJÆRESTEGAVE: Lurer du på hvor mye gaven til kjæresten din burde koste? Ny undersøkelse fra datingtjenesten Match tar tempen på dette blant det norske folk. FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Det er bare noen få dager til julaften, og du er helt sikkert på god vei inn i julegavehandelen. Kanskje har du gjort unna gavene til svigermor, naboen, tantebarn og besteforeldre? (PSST: Her er tips til 19 miljøvennlige julegaver!)

Men den som kanskje gjenstår, og som mest sannsynlig alltid ender opp som den siste gaven du kjøper inn, er julegaven til kjæresten. For hallo, man vil jo gjerne legge hele sjelen sin i gaven til den man elsker, og fremstå som både romantisk, nytenkende og original - og samtidig vise at man har lyttet og kjenner kjæresten tvers gjennom.

Datingtjenesten Match har spurt det norske folk, i en landsomfattende undersøkelse gjennomført av YouGov, om hvor mye de tenker at en julegave til kjæresten burde koste.

Det er 1007 personer som har svart på undersøkelsen, og ifølge de spurte burde kjærestegaven koste mellom 500 kroner til 1000 kroner.

«Det mener nemlig 35 prosent av nordmenn som feirer jul. Men mange strekker seg lenger. 29 prosent synes at 1000-2000 kroner er passe til den utkårede – og 14 prosent er så spandable at de bruker mer enn 2000 kroner», står det i pressemeldingen fra Match.

– Kjærestegaven er den julegaven det knytter seg mest spenning til, og den som innebærer mest hodebry for mange. Det er høye forventninger, og mange føler nok på et kjøpepress i den forstand at gaven må være «fin» og dyr nok. Men det er jo faktisk sånn at det er tanken som teller. Derfor er det hyggelig å se at de fleste tross alt er relativt moderate i pengebruken sin, uttaler Emélie Fauque, som er Senior Marketing Manager i Match, i pressemeldingen.

Ronja Rognmo (29), som er KKs frontansvarlig, har vært sammen med kjæresten Simon i 12 år. De har sammen bestemt seg for en maksgrense når det kommer til julegaver.

- Vi pleier å ha grense på 1500 kroner på gaven til hverandre. Så jeg forventer ikke noe mer enn det, forklarer Ronja.

- Kjærestegave er dritvanskelig!

KK-journalist Benedicte Wessel-Holst (38) synes at konseptet «gaver til kjæresten» kan være skikkelig vanskelig. Hun har vært sammen med Jan Cato siden 2007, og de giftet seg seks år senere.

- Kjærestegave er dritvanskelig! Jeg synes egentlig ikke det bør handle om pris, selv om det er kjedelig å si. De gangene jeg har vært mest fornøyd har jeg truffet på noe jeg vet han har hatt lyst på. Prisen varierer, men han får nok den dyreste, forklarer Benedicte.

- Hvor mye forventer du selv at Jan Cato skal bruke på deg, Benedicte?

- Jeg ønsker at han skal klinke til innimellom, men blir også glad for en gjennomtenkt idé!

JUL I STUA: KK-journalist Benedicte Wessel-Holst og ektemannen Jan Cato feiret jul sammen allerede andre året de ble sammen. FOTO: Privat
JUL I STUA: KK-journalist Benedicte Wessel-Holst og ektemannen Jan Cato feiret jul sammen allerede andre året de ble sammen. FOTO: Privat Vis mer

KKs sjefredaktør Ingeborg Heldal er gift med Halvor, og de har vært kjærester i hele 17 år. Når det kommer til pris på julegaver til Halvor varierer det fra år til år.

- Det dyreste han har fått av meg er en MAC og en ekstra fin gitarsynth, men det har også vært år hvor jeg ikke har brukt like mye. Hvis jeg finner noe fint som jeg synes passer perfekt til ham, betyr det mer enn hva gaven koster, sier Ingeborg.

- Har du noen forventninger til hvor mye Halvor skal bruke på deg, Ingeborg?

- Der har jeg ingen regel. Hvis han gir meg noe jeg har snakket om tidligere i året at jeg ønsker meg blir jeg veldig glad. Det betyr at han lytter og noterer seg bak øret hva jeg er opptatt av. Det betyr mye mer enn hva det koster! sier hun med et smil.

GODT GIFT: KKs sjefredaktør Ingeborg Heldal har vært kjæreste med Halvor i hele 17 år. De feiret jul sammen for første gang etter fem år. FOTO: Privat
GODT GIFT: KKs sjefredaktør Ingeborg Heldal har vært kjæreste med Halvor i hele 17 år. De feiret jul sammen for første gang etter fem år. FOTO: Privat Vis mer

Når kan man ta med kjæresten hjem på julaften?

I tillegg til gavespørsmål ble respondentene også spurt om når man kan begynne å ha med seg kjæresten hjem på julaften.

«Et ømtålig tema for mange ferske par, er når man skal begynne å feire jul sammen. 1 av 4 – 23 prosent – av oss mener man bør ha vært sammen i tre til seks måneder før man tar med seg kjæresten hjem til jul, og 20 prosent mener man må vente til mellom et halvt år til ett år», står det i pressemeldingen.

– Mange synes det er vanskelig å vite når forholdet er modent nok til at kjæresten blir med hjem til jul. Det finnes det jo heller ingen fasit på! Her er det bare én regel som gjelder: når både du og kjæresten er klar for det!, sier uttaler Emélie Fauque videre i pressemeldingen.

Til tross for at KK-frontansvarlig Ronja og kjæresten Simon har vært sammen i 12 år, har de aldri feiret jul sammen!

- Vi har ennå ikke feiret julaften sammen, og jeg tenker egentlig at det ikke er nødvendig. Vi ser jo hverandre hver dag, og jeg tror at mamma og pappa ville blitt veldig skuffet om jeg bestemte meg for å feire med svigerfamilien. Men hunden vår Ulla har vi annethvert år hos meg og Simon, sier Ronja og ler.

PAR: KKs frontansvarlig Ronja Rognmo har vært sammen med kjæresten Simon i hele 12 år - men de har aldri feiret jul sammen. Hunden Ulla har de annet hvert år på julaften. FOTO: Privat
PAR: KKs frontansvarlig Ronja Rognmo har vært sammen med kjæresten Simon i hele 12 år - men de har aldri feiret jul sammen. Hunden Ulla har de annet hvert år på julaften. FOTO: Privat Vis mer

For Benedicte og Jan Cato tok det ikke lang tid før ønsket om å feire julen sammen var der.

- Julaften feira vi tidlig sammen! Faktisk det andre året som kjærester. Da hadde vi akkurat flyttet sammen, og vi fant ut at det var koselig å være sammen i høytidene også, minnes hun.

- Og du, Ingeborg, når feiret du og Halvor jul for første gang sammen?

- Det året vi giftet oss feiret vi jul sammen for første gang hjemme hos oss. Da hadde vi vært kjærester i fem år, sier hun med et smil.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer