Dating:

Dette skjer med datinglivet i 2018

Nettet er fortsatt viktig, men vi leter på nye arenaer.

DATING: Nettdating er ikke noe vi kommer til å slutte med, men noen sider begynner kanskje å bli litt slitt. FOTO: NTB Scanpix
DATING: Nettdating er ikke noe vi kommer til å slutte med, men noen sider begynner kanskje å bli litt slitt. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Fra å ha vært noe kun de aller modigste turte (i hvert fall å være åpne om) er nettdating nå svært vanlig, og det er vel få av de som er på jakt etter en ny flamme som ikke har profil på minst én datingside.

Gunn Helen Øye er sosialantropolog og trendanalytiker. I 2013 ga hun ut boken Elsk meg – avlogget, om nettopp nettdating. Da hun skrev den var det fortsatt kleint å å date på nett.

- Men så skjer det som skjer med alle trender – at det blir normalisert. Vi ser det igjen i filmer, bøker – den siste boken til Jon Nesbø handler om Tinder, sier hun.

LES OGSÅ: Singel? Disse uvanene gjør det ekstra vanskelig å finne den rette

Arrangerer «face to face»-møter

Parallelt lever vi også mer sosialt på nettet. For mange, og spesielt de yngre, er sosiale medier en svært viktig del av det sosiale livet, og det er dermed ikke rart at vi også har tatt datinglivet vårt ut på nettet. Nå kan det imidlertid være at stadig flere har mer fokus på ekte møter i jakten på kjærligheten. For uten at nettet har tenkt seg noe sted, ser vi verdien i å møtes «in real life», også før vi bestemmer oss for en date. Vi tar i større grad med oss jakten ut i det virkelige liv.

- Mennesker må møtes «face to face», og det ser vi mer av. Det arrangeres fysiske møter, fester for single og singelturer. Her kan presset være mindre, men samtidig har du sagt at du er single og åpen ved å melde deg på, sier Øye.

Hun tror dessuten mange er lei av å drikke kaffe med et nytt menneske det ikke klaffer med annenhver dag, og at vi tar med oss jakten over på arenaer der vi møter likesinnede.

- Noen nettsteder begynner å bli litt slitte, og mange begynner etterhvert å spesialisere seg. Nå har du for eksempel sider som er kun for vegetarianere og kun for kristne, sier hun.

LES OGSÅ: Dette gjør sosiale medier med selvbildet vårt

- Like barn leker best

Med andre ord kan vi gå fra nettsider der vi leter gjennom alle single i byen til sider der mennesker med en felles interesse eller felles verdier er samlet. Det tror familieterapeut og grunnlegger av EQ Institute, Dora Thorhallsdottir, kan være lurt.

- Jeg har veldig tro på at like barn leker best. Vi ser jo at en del som går fra hverandre sier i ettertid at de egentlig ikke hadde så mye til felles, og det å ha like verdiger er viktig, sier hun.

LES OGSÅ: - Det er en fast oppskrift på hvordan man fremstiller seg

PÅ DATE: Noen ganger klaffer det på en date avtalt på en nettside, men flere leter også etter drømmemanne utenfor nettet. FOTO: NTB Scanpix
PÅ DATE: Noen ganger klaffer det på en date avtalt på en nettside, men flere leter også etter drømmemanne utenfor nettet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Brutalt ærlig Tinder

Hun tror ikke alle er helt ferdig med å føle at det er litt kleint å date på nettet ennå, men peker på flere gode grunner til at det kan være tingen for mange på leting etter kjærligheten:

- For de som bor et sted der det er få single og hvor de fleste i vennegjengen er etablerte kan det være vanskelig å møte noen. Da er det jo fantastisk at nettet finnes.

Samtidig er det ikke til å komme fra at noen synes nettdating blir slitsomt i lengden – kanskje er man lei av å bli avvist av mennesker som ikke ønsker et forhold, men er på nettet for en «hook-up», eller kanskje er man lei av å gå på date etter date etter date uten at det klaffer. For noen blir også nettdating; tilgjengeligheten og bekreftelsen som ligger i en superlike på Tinder, en slags avhengighet det blir vanskelig å komme seg ut av.

Dessuten føler nok en del på at sveipekulturen er overfladisk. Det snakkes mye om hvordan den gjør mennesker til forbruksvarer, og dessuten på utseendefokuset.

- Samtidig er det jo tross alt sånn det er på en bar også. Vi ser oss rundt på jakt etter den kjekkeste - hvem vi bør holde oss i nærheten av i håp om at vi skal falle i prat. Jeg tenker nok også at tinder er brutalt ærlig på hvordan vi saumfarer et rom på jakt etter noen, påpeker Thorhallsdottir.

LES OGSÅ: - Jeg mistet troen på ekte kjærlighet

På jakt etter en frankofil eller turentusiast?

- Jeg kan ikke se for meg at det går over – at vi slutter å date på nett. Nettet er en gylden mulighet til å møte andre, sier Thorhallsdottir.

Hun tror imidlertid, i likhet med Øye, at vi nok vil se mer av spesialiserte dating-apper og nettsider.

- Mens Tinder er en litt «sånn ser de ut»-app, tror jeg vi vil få flere som spesialiserer seg på interesser.

Samtidig tror hun flere vil møte hverandre ute på aktiviteter – på turer og på arrangementer for treningsentusiaster eller de som liker å lage mat, men igjen gjerne via nettet. De senere årene har vi sett at økt åpenhet i kombinasjon med de mulighetene vi har på nett kan gjøre det lettere å møte både venner og kjærester. Ensomme har laget grupper for andre som ønsker seg venner, det lages grupper for de som er nyinnflyttet i en by, for single, og for de som liker en spesiell sport eller er glad i å lese.

- Jeg er veldig tilhenger. Fordi vi har sosiale medier så har vi flere måter å lage slike grupperinger på, som interessegrupper for de som liker å gå tur eller de som er frankofile, slik at en kan møtes, sier Thorhallsdottir.

LES OGSÅ: Derfor bør du gi daten to sjanser

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer