Sex gravid:

Dette skjer med sexlivet når du er gravid

- Når du er gravid så er kroppen din i en unntakstilstand både fysisk og psykisk, sier jordmor.

SEX GRAVID: Hormoner og kroppslige forandringer kan gå utover sexlysten - på godt og vondt. FOTO: Scanpix.com
SEX GRAVID: Hormoner og kroppslige forandringer kan gå utover sexlysten - på godt og vondt. FOTO: Scanpix.com Vis mer
Publisert

Det er mye rart som skjer både under og etter graviditeten som det er helt umulig å være helt forberedt på. Alle svangerskap er forskjellige, og for noen går graviditeten smertefritt for seg, med lite plager og ikke altfor mange forandringer i livet ellers, mens for andre begynner både kroppen og hodet å oppføre seg helt annerledes allerede fra du ser de to strekene for første gang.

For mange går graviditeten naturligvis også utover sexlysten, og noen er også bekymret for hvor trygt det egentlig er med et aktivt sexliv helt frem til termin.

- Når du er gravid så er kroppen din i en unntakstilstand både fysisk og psykisk. Det er mye hormoner og kroppen forandrer seg. Noen synes det er vanskelig at man går opp i vekt og at magen vokser, og det kan for noen gå utover selvbildet. Ikke alle synes det er kjempestas å gå gravid, påpeker Grethe Teigen, som er jordmor ved jordmorkontoret Mamastork i Stavanger.

I tillegg til at kroppen ser annerledes ut, kan spesielt det første trisemesteret ofte preget av kvalme, slapphet og at man stadig kjenner seg trøtt, og da er nok ikke sex det en tenker mest på.

LES OGSÅ: Advarer mot slanking under graviditeten

Får ekstra sterke orgasmer

- Sexlyst oppleves så individuelt, også under svangerskap, sier sexolog Ulla Aasland.

- Noen føler seg usexy med de kroppslige og hormonelle endringene, for eksempel med kvalme og at man er ukomfortable med vektøkningen, og noen kan være engstelige for å skade barnet. Andre føler seg bedre enn noen gang, med frodige former og full av lyst.

Hun forteller videre at noen opplever økt sexlyst rundt tre måneder inn i svangerskapet, av både fysiske og psykiske grunner. I svangerskapet økes blodvolum og puls, og det kan gjøre at man opplever en bedre kontakt med underlivet sitt.

- Etter rundt tre måneder er det mange som oppgir at de får en mer avslappet forhold til graviditeten og endringene man gjennomgår. Mange oppgir også til andre at de skal ha barn, først etter tre måneder fordi man anser en kritisk periode som over, påpeker hun.

- Oppleves kvalme i starten av svangerskapet kan denne reduseres eller forsvinne helt. Magen vokser og det samme gjør gjerne brystene og man kan føle seg bra. Blodet strømmer og underliv kan føles mer svulmende, dessuten endres livmorens størrelse og kan presse mot klitoris, som kan gjøre at man oppnår raskere og sterkere orgasmer.

LES OGSÅ: - Når du er over 30 øker sjansen for å få toeggede tvillinger

Andre trimester er ofte enklest

I BABYBOBLE: Det er ikke alltid sex er øverst på prioriteringslista når man går gravid. Tankene er ofte okkupert med helt andre ting. FOTO: Scanpix.com
I BABYBOBLE: Det er ikke alltid sex er øverst på prioriteringslista når man går gravid. Tankene er ofte okkupert med helt andre ting. FOTO: Scanpix.com Vis mer

Også Teigen forteller at mange vil venne seg litt til de kroppslige endringene utover i svangerskapet, samt at kvalmen gjerne gir seg og man får litt av energien tilbake.

- Det andre trimesteret er nok for mange det beste. Mange føler de kommer litt tilbake til seg selv da, samtidig som magen ikke er altfor stor ennå. Men de første tre månedene kan for mange være utfordrende. Som med så mye annet vil sexlysten variere fra kvinne til kvinne og dessuten altså gjennom svangerskapet. For noen fortsetter sexlivet nesten som før, for andre er de helt andre ting som tar all energi og oppmerksomhet i denne perioden.

- I svangerskapet er filtrene litt forskjellig fra ugravid tilstand - man tåler mindre, og reagerer ofte annerledes enn ellers. Utover i svangerskapet så kommer mange veldig inn i den gravidbobla, og det meste handler om baby.

LES OGSÅ: Jeanette er rammet av ekstrem svangerskapskvalme

Nei, han kan ikke komme borti fosteret

I tillegg til spørsmål om hvorvidt sexlysten kommer til å minke, forteller Teigen at hun får spørsmål fra kommende foreldre om hvorvidt det kan være farlig å ha sex. Noen – kanskje spesielt menn – synes også det er litt rart å ha sex når hun er høygravid, fordi det føles som penis nesten kommer borti fosteret. Dette kan jordmoren fortelle at er helt umulig.

- Så lenge du har et normalt og friskt svangerskap så tåler du veldig godt å ha sex. Noen er redde for å komme borti fosteret, men det ligger godt innpakka. Spesielt menn kan nok føle på at det er litt rart – at man kan støte på noe inni der, men det er altså ingen fare for det, sier hun.

Du har sikkert også hørt at sex skal kunne fremskynde fødselen. Dette stemmer i en viss grad, men det er ikke slik at risikoen for å føde for tidlig øker fordi dere har et aktivt sexliv.

- Det er noe i sæden som kan være med på å modne livmorhalsen, men det skjer ikke noe om det ikke allerede er ganske klart. Om man er to uker før termin og begynner å bli lei, så vil det nok ikke hjelpe på å ha sex, men det kan sette i gang noe som allerede er klart, forteller Teigen.

LES OGSÅ: Når han ikke vil ha barn

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer