Skjult For Kjæresten

Dette skjuler vi for kjæresten

- Det er et paradoks at det er så tabu å snakke om det, mener ekspert.

LYVER OM PENGER: En norsk undersøkelse viser at en del, både kvinner og menn, lyver om hvor mye de handler og hva ting koster. Foto: NTB Scanpix
LYVER OM PENGER: En norsk undersøkelse viser at en del, både kvinner og menn, lyver om hvor mye de handler og hva ting koster. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forteller du din bedre halvdel absolutt alt, eller tyr du til noen hvite løgner av og til? (sjekk hvordan du kan se om noen lyver her!)

Når det kommer til økonomi og pengebruk, viser det seg at mange ikke er helt ærlige om hva ting koster, hvor mye man faktisk handler og hvor mye man egentlig sparer.

LES OGSÅ: Derfor skiller norske par seg

På vegne av Nordea utførte TNS Gallup i fjor en undersøkelse om økonomi blant gifte og samboere.

I overkant av 1000 personer deltok i undersøkelsen, som blant annet viste at mange holdt pengebruk skjult for partneren.

- I undersøkelsen kom det fram at nær én av ti gjemmer handleposer for partneren sin, har Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea, uttalt til KK.no.  

LES OGSÅ: Slik takler du et vondt brudd

I tillegg viste undersøkelsen at:

  • 15 prosent synes partneren bruker mer penger enn de har råd til.
  • 12 prosent sier av og til til partneren at ting koster mindre enn det egentlig gjør.
  • 9 prosent gjemmer noen ganger det de har handlet for partneren sin.
  • 6 prosent har sparing partnerne ikke vet om.
HVITE SHOPPINGLØGNER: Har du også vært på «salg» igjen?  Foto: NTB Scanpix
HVITE SHOPPINGLØGNER: Har du også vært på «salg» igjen? Foto: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Samboer for første gang

Krangler om økonomi

Ifølge spesialist i klinisk voksenpsykologi, Peder Kjøs, er økonomi blant de vanligste årsakene til konflikter i et parforhold.

Problemene oppstår naturlig nok lettest dersom økonomien er dårlig, men hovedårsaken til uenigheter om pengebruk er ifølge psykologen at man ikke kommuniserer godt nok.

- Alle har konflikter om disse temaene, det er helt normalt. Problemet oppstår når man ikke har gode måter å løse konflikter på, har han tidligere sagt til KK.no.

Undersøkelsen fra TNS Gallup viste også at 17 prosent synes det er vanskelig å snakke om økonomi med partneren. Reitan mener likevel det er viktig å gjøre nettopp det, helst mens man er nyforelsket.

- Det er et paradoks at det er så tabu å snakke om det. Økonomi er for mange et sårt tema, og det blir fort konflikter. Det kan føles som drepen for romantikken å snakke om det, men gjør det likevel. Snakk om hvem skal betale for hva og hva dere gjør dersom det blir slutt.

LES OGSÅ: Skiller seg etter sommeren

DELT ØKONOMI: Forbrukerøkonom Elin Reitan fraråder gifte og samboere å ha 100 prosent felles økonomi.  Foto: NTB Scanpix
DELT ØKONOMI: Forbrukerøkonom Elin Reitan fraråder gifte og samboere å ha 100 prosent felles økonomi. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Dropp felles økonomi

Reitan mener en annen grunn til at økonomi kan være vanskelig å snakke om, er at vi ofte har forskjellige utgangspunkt.

- Noen kommer fra et hjem hvor det har vært fokus på sparing, mens andre kanskje ikke har den ballasten med seg, sier hun.

Reitan tror også mange konflikter kunne vært unngått, dersom flere droppet felles økonomi.

Ifølge TNS Gallup har 60 prosent av alle gifte i dag 100 prosent felles økonomi, mens 27 prosent av alle samboere har det.

- En total felles økonomi kan skape mer irritasjon og grobunn for mange konflikter. Jeg vil derfor fraråde det og anbefaler i stedet at man har en mer delt økonomi, sier Reitan.

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer